Resor med V

Indonesien

Resor med V

Indonesien

tillbaka

På sjövägen till Sumatra

Batam - Padang

(För att börja från resans början – i Singapore – klicka här)

Färjan till Indonesien avgår ifrån en terminal som ligger mitt i en gigantisk galleria nere i Singapores hamn. Själva sjöresan är odramatisk, efter ca en timme är vi i hamn i Batam på den  Indonesiska ön Sumatra. Biljetten Singapore – Batam kostar ca 200 kr/person.

Sumatra

Av staden Batam ser vi inte så mycket, men vad vi förstår så har man försökt skapa ett handelsområde och ett nöjescenter här, kanske för att matcha kommersen i Singapore. Men det tycks inte ha slagit så väl ut, det verkar tomt och ödsligt. Inte så förvånande kanske.

Vi far direkt från hamnen till flygplatsen i Batam och möts där av det mest totala kaos vi nånsin upplevt på en flygplats. Incheckningshallen är sprängfylld av folk med gigantiska packningar och bara att komma till rätt incheckningskö är nånting mittemellan att ta sig fram till en skidlift och delta i en brottningsmatch. Att sen hålla sin plats i kön mot en konstant anstormning av folk vars livsmål verkar vara att kämpa sig fram millimeter för millimeter är en uppgift av närmast militär natur.

Tydligen handlar Indonesier stora partier av kläder och annat i Singapore och transporterar sen ett par kubikmeter var av svällande vältejpade lådor med flyg till hemstaden, förmodligen för att sälja vidare. När vi fått checkat in vårt bagage och äntligen står med boardingkorten i hand är vi totalt utpumpade.

VAD DÖLJER SIG HÄR BAKOM?

För att stilla hungern går vi på jakt efter nånstans att äta. Men vi ser bara en massa uppspända tygsjok överallt i avgångshallens restaurangavdelning. Så småningom förstår vi. Vi kommer under Ramadan, och många restauranger är stängda. Och de som är öppna döljer borden bakom tygerna, för att inte provocera de troende. Vi tycker väl ändå att det är en rätt praktisk lösning.

SIMSALABIM, EN BORTTROLLAD RESTAURANG!

Sen flyger vi tvärsöver den långsmala ön Sumatra, den västligaste av alla Indonesiens större öar, och landar i Padang på öns västkust. Och där är stämningen en helt annan, där härskar lugnet och där välkomnas vi av ett kling-klong-band som står uppställda alldeles intill transportbanden där vi väntar på vårt bagage. Så här låter dom:

Nu ger vi oss ut i den Indonesiska övärlden, det finns fler än 13 000 öar att välja på! Följ med!

Fem i topp i Indonesien:

  1. Människorna. De alla flesta vi mötte var otroligt hjälpsamma och vänliga. Turister är på många håll inte så vanliga och människor är nyfikna. Många drar i en och vill ta selfies med en västerlänning.
  2. Maten. Även om man kan tröttna på Nasi goreng (kyckling med ris) och Bami goreng (med nudlar) så serveras här massor av makalöst god mat. Väl kryddad och oftast i generösa portioner.
  3. Folklivet. Indonesien är tättbefolkat och med en stor andel unga. 
  4. Naturen. Tyvärr är den ursprungliga djungelskogen på många håll skövlad och ersatt med oljepalmsplantager. Men det finns öar med oförstörd natur, och Flores, som är en av de största är dessutom relativt lätt att ta sig till. Och mycket lätt att ta till sig!
  5. Flores. Ursprunglig, grön, spännande, magisk. Och här levde en småväxt människa fram till för 20 000 år sen! En solklar favorit.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.