Resor med V

Indonesia & Singapore

tillbaka

tillbaka

På sjövägen till Sumatra

Batam - Padang

(För att börja från början – i Singapore – klicka här)

Färjan till Indonesien går ifrån en terminal som ligger mitt i en gigantisk galleria nere i Singapores hamn. Själva sjöresan gick väldigt smidigt, efter ca en timme var vi framme i Batam på den  Indonesiska ön Sumatra. Biljetten Singapore – Batam kostar ca 200 kr/person.

Toppen i Indonesien:

 

  1. Människorna. De alla flesta vi mötte var otroligt hjälpsamma och vänliga. Turister är på många håll inte så vanliga och människor är nyfikna. Många drar i en och vill ta selfies med en västerlänning.
  2. Maten. Även om man kan tröttna på Nasi goreng (kyckling med ris) och Bami goreng (med nudlar) så serveras här massor av makalöst god mat. Väl kryddad och oftast i generösa portioner.
  3. Folklivet. Indonesien är tättbefolkat och med en stor andel unga. 
  4. Naturen. Tyvärr är den ursprungliga djungelskogen på många håll skövlad och ersatt med oljepalmsplantager. Men det finns öar med oförstörd natur, och Flores, som är en av de största är dessutom relativt lätt att ta sig till. Och mycket lätt att ta till sig!
  5. Flores. Ursprunglig, grön, spännande, magisk. Och här levde en småväxt människa fram till för 20 000 år sen! En solklar favorit.

Av staden Batam såg vi inte så mycket, men tydligen har man försökt skapa ett handelsområde och ett nöjescenter här, för att matcha kommersen i Singapore. Men det tycks inte ha slagit så väl ut. Inte så förvånande kanske.

 

Vi transporterade oss direkt till flygplatsen i Batam och möttes där av det mest kaotiska vi nånsin upplevt. Incheckningshallen var sprängfylld av folk med gigantiska packningar och bara att komma till rätt kö var nånting mittemellan en skidliftkö och en brottningsmatch. Att sen hålla sin plats i kön mot en konstant anstormning av folk vars livsmål verkade vara att tränga sig före var en uppgift som var av närmast militär natur.

Uppenbarligen handlar Indonesier enorma partier av kläder och annat i Singapore och transporterar sen ett par kubikmeter var av svällande vältejpade lådor med flyg till hemstaden, förmodligen för att sälja vidare. När vi fått checkat in vårt bagage och äntligen stod med boardingkorten i hand var vi totalt utpumpade.

VAD DÖLJER SIG HÄR BAKOM?

För att stilla hungern gick vi på jakt efter nånstans att äta. Men vi såg bara en massa uppspända tygsjok överallt i avgångshallen. Så småningom förstod vi. Vi kom under Ramadan, och många restauranger var stängda. Och de som var öppna dolde borden bakom tygerna, för att inte provocera de troende. Vi tyckte väl ändå att det var en rätt praktisk lösning.

_DSC5886NY
SIMSALABIM, EN BORTTROLLAD RESTAURANG!

Sen flög vi tvärsöver den långsmala ön Sumatra, den västligaste av alla Indonesiens större öar, och landade i Padang. Och där var stämningen en helt annan, där härskade lugnet och där välkomnades vi av ett kling-klong-band som spelade alldeles intill transportbanden där vi väntade på vårt bagage.

Nu ger vi oss ut i den Indonesiska övärlden, det finns fler än 13 000 öar att välja på! Följ med!