Resor med V

Singapore

Stop-over i Fantasyland

Singapore

Singapore blev för oss en förlängd stop-over på väg till Indonesien, och vi ägnade gärna några dagar åt att ta till oss denna väldiga och väldigt speciella stad, som samtidigt är ett eget land. Ett gammalt piratnäste och fiskehamn som i början av 1800-talet blev ett engelskt brohuvud för handeln i Asien. Singapore blev självständigt 1965 och hade då inga naturtillgångar, och bara en tillgång: Sin hamn och sitt strategiska läge. Och det räckte långt, idag räknas det som Asiens tredje rikaste land per capita och är ett finansiellt och högteknologiskt centrum.

Fem i topp i Singapore:

  1. Bästa parken: Botaniska trädgården är en härlig, stor och varierad park med bl a över tusen olika orkidéer, en tropisk skog och en speciell avdelning för den för matlagning så viktiga ingefäran. (https://www.nparks.gov.sg/sbg)
  2. Bästa wow!: Gardens by the Bay, parken bakom hotellet Marina Bay Sands. Här finns de märkliga Superträden, här finns två gigantiska växthus, ett av dem innehåller ett helt berg med en sk Cloud Forest på toppen. PS. Man tar hissen upp.
  3. Matupplevelse: Sk Foodstalls finns i många köpcentra, med kinesisk, malajisk och indisk mat av hög kvalitet. Men väldigt stark ibland! Eller sök upp Komala Vilas vegetariska restaurang i Little India, deras mat är fantastisk!
  4. Bra hotell: Vi bodde på supertrevliga Wangs hotell nära Chinatown, men tyvärr stängde de 1 januari 2020.
  5. Bra bar: Det går inte att undvika Raffles hotell. Det måste man besöka, men tyvärr är deras paraddrink SIngapore Sling både svindyr och sötsliskig. 

Många asiatiska folk har flyttat hit, mest kineser, malajer och indier. Men här bor numera också många européer. Det har bl a lett till en sagolik matkultur, och när det gäller den saken finns det mycket att upptäcka för en besökare. T ex har hamnområden som förr hyste hamnmagasin och allsköns ruffighet nu rustats upp och det finns längs de gamla kajerna gott om mat- och dryckställen.

MERLION, VÄLKÄND SYMBOL FÖR SINGAPORE

I Singapore fanns förr restauranger av olika slag samlade i en slags stora varuhus. Dessa finns inte kvar idag men traditionen bevaras in de gigantiska foodcourts som man hittar i shopping -och kontorscentra. Där det vid lunchtid går hett till: 

Över huvud taget finns det inte mycket kvar av gamla miljöer i Singapore. Ett undantag är Little India, där de flesta invånare är av indisk härkomst. Här ligger många färggranna trähus och längs gatorna sprids dofter av curry och dhal. Här styr vi stegen till Komala Vilas, en gammal ärevördig men kanske inte så elegant vegetariansk krog där maten serveras på bananblad. Himmelskt gott!

En annan överlevare från gångna tider är Raffles Hotel som legat här sen 1887 (!) och som kanske mest är känt för drinken Singapore Sling och en låååång bardisk. Den senare är tyvärr stängd för renovering när vi är där och vi få dra i oss den ganska sötsliskiga röda blandningen i en annan tillfällig bar. Men helt enligt traditionen är golvet fortfarande täckt av jordnötsskal, gästerna får nötterna i säckar, hela med skal, Och kastar sen skalen på golvet.   

2 svar på ”Singapore”

Kommentarer är stängda.