Resor med V

Singapore

Stop-over i Fantasyland

Singapore

Singapore blev för oss en förlängd stop-over på väg till Indonesien, och självklart ägnade vi några dagar åt att ta till oss denna väldigt speciella stad, som ju samtidigt är en stat. Ett gammalt piratnäste och fiskehamn som i början av 1800-talet blev ett engelskt brohuvud för handeln i Asien. Singapore blev självständigt 1965 och hade då inga naturtillgångar, och bara en tillgång: Sin hamn och sitt strategiska läge. Och det räckte långt, idag räknas det som Asiens tredje rikaste land per capita och är ett finansiellt och högteknologiskt centrum.

Fem i topp i Singapore:

  1. Bästa parken: Botaniska trädgården är en härlig, stor och varierad park med bl a över tusen olika orkidéer, en tropisk skog och en speciell avdelning för den för matlagning så viktiga ingefäran. (https://www.nparks.gov.sg/sbg)
  2. Bästa wow!: Gardens by the Bay, parken bakom hotellet Marina Bay Sands. Här finns de märkliga Superträden, här finns två gigantiska växthus, ett av dem innehåller ett helt berg med en sk Cloud Forest på toppen. PS. Man tar hissen upp.
  3. Matupplevelse: Sk Foodstalls finns i många köpcentra, med kinesisk, malajisk och indisk mat av hög kvalitet. Men väldigt stark ibland! Eller sök upp Komala Vilas vegetariska restaurang i Little India, deras mat är fantastisk!
  4. Bra hotell: Vi bodde på supertrevliga Wangs hotell nära Chinatown, men tyvärr stängde de 1 januari 2020.
  5. Bra bar: Det går inte att undvika Raffles hotell. Det måste man besöka, men tyvärr är deras paraddrink SIngapore Sling både svindyr och sötsliskig. 

Många asiatiska folk har hittat hit, huvudsakligen kineser, malajer och indier men här bor numera också många européer. Det har bl a lett till en sagolik matkultur, och när det gäller mat finns det mycket att upptäcka för en besökare. T ex har hamnområden som förr hyste hamnmagasin och allsköns ruffighet nu rustats upp och det finns längs de gamla kajerna gott om mat- och dryckställen.

MERLION, VÄLKÄND SYMBOL FÖR SINGAPORE

Matställen i form av gigantiska foodcourts hittar man i shopping -och kontorscentra, där det vid lunchtid går hett till: 

Över huvud taget finns det inte mycket kvar av gamla miljöer i Singapore. Ett undantag är Little India, där de flesta invånare är av indisk härkomst. Här är det många färggranna trähus och längs gatorna far dofter av curry och dhal. Här styr vi stegen till Komala Vilas, en gammal ärevördig men kanske inte så elegant vegetariansk krog där maten serveras på bananblad. Himmelskt gott!

En annan överlevare från gångna tider är förstås Raffles Hotel som legat här sen 1887 (!) och som kanske mest är känt för drinken Singapore Sling och en låååång bar. Den senare är stängd för renovering när vi är där och vi få dra i oss den ganska sötsliskiga röda blandningen i en tillfällig bar. Men helt enligt traditionen är golvet fortfarande täckt av jordnötsskal, gästerna får nötterna säckvis och kastar skalen på golvet.   

Hotellet är ganska stort, men ser idag lite ynkligt ut där det ligger inklämt mellan gigantiska kontorskomplex. Ett nybygge som däremot inte alls skäms för sig är Marina Bay Sands som med sina tre huskroppar och sammanbindande båtliknande konstruktion på taket blivit en ikon för Staden. Runt omkring har fantasin fått fritt spelrum i arkitekturen.

Bakom Marina Bay Sands-komplexet breder en stor park ut sig, Gardens by the Bay. Med märkliga jätteträd och byggnader som ser ut som störtade rymdfarkoster. Dom sistnämnda är två jättelika växthus, the Flower Dome med trädgårdar från olika håll i världen. Och den andra the Cloud Forest med ett högt berg inuti. På toppen är klimat och växtlighet som i en våt tropisk skog och här finns också ett 35 m högt vattenfall.

De märkliga träden kallas Supertrees och är täckta med riktiga växter, men inuti är det ventilationsanordningar som hjälper växthusen att hålla rätt klimat. När kvällen kommer tänds träden upp och skapar en sagolik upplevelse. Även resten av parken prunkar av rara växter och träd.

SUPERTREES
SUPERTREES OM NATTEN

Staden Singapore har expanderat kraftigt de senaste 100 åren och eftersom landytan är begränsad innebär det att det mesta av den ursprungliga naturen har skövlats. Men det finns andningshål och ett som vi verkligen rekommenderar är den botaniska trädgården, en vidsträckt park med bra promenadstigar genom varierad natur, med vattenfall och regnskog och en mängd orkidéer. Vi ser faktiskt en flock svarta svanar in en damm i denna park som är utsedd till världsarv av UNESCO. Entrén är gratis.

Singapore är i mångt och mycket ett prydligt och rätlinjigt och modernt jätteköpcentrum, och kan inte påstås vara charmig. Men en sevärdhet får vi uppleva i all stål och glas och betong, och det är en berömd fontän, Fountain of Wealth som ligger i köpcentret Suntec City. Under en gigantisk ring sprutar vatten åt olika håll, men i mitten sprutar det särskilt mycket. Och där vill man få oss att tro att man kan få välgång och pengar genom att gå runt och vidröra vattnet. Vi ser flera kostym-och-vit-skjorta-gubbar göra just detta. Asiater är ganska vidskepliga.  

Singapore är lätt att ta sig fram i med ett tunnelbanesystem som är närmast perfekt, med ordnat köande och rena vagnar. Och där är det strängt förbjudet att äta durian, en stinkande frukt som kineser älskar. I rulltrapporna står man till höger och går förbi till vänster, tvärtemot vad vi gör hemma.

Till sist, det finns en stor fördel med att landa i Singapore på väg till Indonesien, som vi gjorde. Man kan naturligtvis flyga till Jakarta, men det är dyrt. Betydligt billigare är att ta en färja i Singapores hamn och ta sig den korta vägen över det smala Singaporesundet till Batam på Java. En dryg timmes trevlig sjöresa för ett par hundra kronor.

Om du vill följa våra vidare äventyr i Indonesien kan du klicka här.

2 svar på ”Singapore”

Kommentarer är stängda.