Resor med V

Resor med V

Madrid

Madrid

tillbaka

tillbaka

I Spaniens bultande hjärta

Madrid del 1

Det är väldigt lätt att bli förtjust i Madrid. Det är en stad som är både modern och pittoresk samtidigt, vänlig och öppen och lätt att hitta i. Lugnare än t ex Barcelona och med flera av Europas största sevärdheter inom gångavstånd.

Fem i topp för Madrid:

  1. Bo: Vi testade två hotell. Mercure Madrid Plaza de Espagna inne vid smågatorna bakom Plazan är ett lite bohemiskt hotell. Service sisådär, baren stängde tidigt. Det andra, Dear Hotel ligger precis vid Plazan och är perfekt på alla sätt. Kanonservice, bra läge och en toppenrestaurang på toppen!
  2. Bästa restaurangen: La Candela Restò. Makalösa matkreationer skapar ett gastronomiskt äventyr. Mercado de San Miguel för ostron. 
  3. Bästa att-göra: Strosa genom stadskärnan, kolla de fantastiska byggnaderna.
  4. Måste-se: Muséerna Prado och Reina Sofia, med verk av de flesta av de största europeiska konstnärerna. 
  5. Fika/Bar: Hopplöst att utse vinnare, men vi trivdes väldigt bra på La Azotea rooftop terrace uppe på taket på Círculo De Belles Artes. Skön stämning, goda drinkar och en fantastisk utsikt.

Vi hade nog främst siktat in oss på två teman för vår resa – konst och mat. Och blev rikligt belönade vad gäller båda. Vi har nog aldrig sett en så restaurangtät stad som Madrid. Och konsten stötte vi på alldeles om hörnet från där vi bodde nära Plaza de España. På själva plazan finns en imponerande skulpturgrupp med en tjusig fontän på vars baksida man hittar författaren Miguel Cervantes blickande ner på sina romanfigurer Don Quijote och Sancho Panza. Runt skulpturens bas visas reliefer med scener ur romanen.

Vid torgets nordvästra hörn finns en port där en plakett berättar om en annan stor konstnär som bodde här mellan 1960 och 1980.

Den här delen av Madrid är ganska perfekt belägen för vidare utforskande av stan.Den stora shoppinggatan Gran Via börjar här och leder österut mot  Plaza de Cibeles med flera stora ståtliga palats, den vita gräddtårtan Palacio de Comunicaciones dominerar platsen. 

Här tar man till höger på Paseo del Prado för att komma till det berömda konstmuséet.

Prado räknas som ett av de främsta konstmuséerna i Europa, med sina samlingar av äldre spanskt, italienskt och holländskt måleri och skulpturer. Verk av mästare som Goya och Velázquez finns här, men även Rembrandt är representerad.

Några kvarter söderut finns Prados syster Museo Reina Sofia med mer modern konst, självklart med många verk av Pablo Picasso och Salvador Dalí. Här hittar vi bl a Picassos berömda Guernica. Båda muséerna är väldigt omfattande, så avsätt en dag för att se dem. 

Vart man går ser man överdådiga byggnader, mitt på Gran Via t ex hittar man ett högt hus med ett märkligt torn som syns vida omkring. Det är Telefónica, tidigare hem för telefonbolaget, numera ett slags kulturhus. Det var en gång Europas första höghus, inspirerat av arkitektens besök i New York.

Lämna en kommentar