Resor med V

Rom

tillbaka

innehåll

Den eviga staden

Rom del 1

Det finns människor vi känner som ofta återvänder till Rom, kärleken till den Italienska huvudstaden är som kärleken till en gammal vän. Och den dragningen förstår vi, för det är något särskilt med staden som är svårt att exakt beskriva. En öppenhet, en känsla av att inte vara främling här.

Sen är det såklart alla vackra byggnader, den goda maten, det myllrande folklivet som gör sitt till för att man alltid känner sig lite glatt överraskad i Rom. Varje gathörn visar upp nya möjligheter.

Toppen i Rom:

  1. Bo: Vi bodde på Hotel la Rovere nära bron Ponte Principe. Ett utmärkt “designhotell”, men välj hellre de “vanliga” rummen som inte luktar källare. Bra frukost!
  2. Bästa finmaten: Spirito Di Vino. Byggd på en tusen år gammal synagoga är detta stadens “slow-food”-mecka. Underbar mat, bästa tänkbara service och en snygg men ändå avslappnad miljö.                       
  3. Bästa trattoria/pizzeria: IvosAllt vad man vill ha av en Italiensk trattoria, livat och glatt och superb mat. Bästa pizan i Rom! Men försök reservera bord, här är nästan alltid fullsatt. 
  4. Bästa slink-in-stället: La Proscutteria Trevi nära Fontana di Trevi, smått, trångt, skinkor hänger i taket, här får du en himmelskt god charkuteritallrik och ett härligt glas vin för småpengar. 
  5. Måste-se: Allt! Särskilt Trastevere, för promenader i sköna miljöer. Är du kattälskare – besök katternas kvarter Lago di Torre Argentina! 

Vi har valt ett hotell på gränsen mellan Vatikanstaten och stadsdelen Trastevere, ett tycker vi perfekt läge för att utforska stan. Ett kvarter från den slingrande Tibern, tre kvarter från Petersplatsen. Vill man längre bort har Rom utmärkt kollektivtrafik med metro, spårvagnar och bussar. Vi har köpt turistkort som funkar som betalning på alla, vilket är smart och bekvämt.

Vi börjar med en promenad längs Tibern förbi citadellet Sant’ Angelo och vidare norrut, mot Piazza del Popolo. Det är helgdag och torget är fullt av flanörer, akrobater och lekande barn.

Vi fortsätter ner längs shoppinggatan Via del Corso, som framåt eftermiddagen helt tas över av fotgängare, bilister passerar endast med svårighet. Vi tar till vänster och hamnar på Piazza di Spagna som domineras av Spanska Trappan längs östra kanten. Här är folkvimlet så tätt att det nästan är svårt att ta sig förbi, på själva trappan kryssar man både uppåt och neråt mellan alla som bara sitter där och hänger. Nåt år senare blir det förbjudet att sitta i trappan.

I den smala änden av Piazza di Spagna tar man Via di Propaganda söderut och trasslar sig via smågator fram till Fontana di Trevi, den bombastiska fontänen som Anita Ekberg badade i i filmen La Dolce Vita. Den är verkligen en fest för ögat detta exceptionella konstverk med havsgudar, hästar, vattenfall och dammar.

Lämna en kommentar