Resor med V

Norrland

tillbaka

nästa

round-line-right-arrow

Forsar, fjäll och fotvandring

Del 5, Nikkaluokta - Storforsen

Nere vid sjökanten finns en liten hamn och därifrån körs dagliga turer över sjön. Andreas Sarri styr sin båt till ett delta i andra änden, och därifrån är det bara sju kilometer kvar att gå till Kebnekajse fjällstation. Vi åker med över sjön men vandrar sen tillbaka till Enoks. Flera gånger får vi sällskap av små rödvingetrastar som hoppar fram på stigen några meter framför oss. De tittar sig hela tiden om liksom för att säga: ”Kommer ni eller?

ÄNGSULL

Laddjujauvri omges av höga och branta berg med dramatiska sluttningar. En morgon har det snöat och fjällsidorna har fått puder. När det blåser blir sjöns vatten alldeles ljusgrönt, det ser nästan ut som Medelhavet.

Våra veckor går fort och vi närmar oss vår sista etapp. Först gör vi en avstickare till Jukkasjärvi för att titta på det berömda ishotellet. Men vi stannar utanför, för det är dyrt att bara gå in och titta. Vi är rejält hungriga, men ishotellet har ingen öppen restaurang. Vi hänvisas till bygdegården i Jukkasjärvi, en udda restaurang där man får hämta frysta burgare och bröd i ett skåp och sen gå ner i den kåtliknande matsalen och själv steka ihop en burgare över en stor flammande eld. Vi hamnar där samtidigt med ett stort gäng äldre män och kvinnor från Stockholm och Dalarna som tagit sig hit på motorcykel.

Intill hembygdsgården ligger Jukkasjärvi kyrka, berömd för sina snidade altartavlor av konstnären Bror Hjorth. De glorifierar predikanten Læstadius mission bland samebefolkningen, med predikningar som tydligen gick rakt på sak. Där står: ”Læstadius sade: Ni drinkare, ni tjuvar, ni horkarlar och horkonor, OMVÄNDEN EDER!”

Sen tar vi oss ned till den mäktiga Storforsen i Pite älv, Europas största oreglerade vattenfall med totalt 82 meters fallhöjd. Helt orörd är den dock inte, man har gjort vissa ingrepp för att underlätta timmerflottning. Scenerna med timmerflottare i Jan Troells film ”Här har du ditt liv” spelades in här. Men timmerflottningen upphörde för många år sen, och byggnader och andra minnen från den tiden visas nu visas nu på ett museum ute i skogen.

Storforsen är otroligt populär och kring forsen rör sig många människor. Vid en nu uttorkad forsfåra kallad ”Döda Fallen” finns kvarvarande dammar som myllrar av badande, och intill har man byggt en scen på klipphällarna. Även skogen är fin att vandra i, en varierad upplevelse med trollskog, kärr och branta älvstränder. Men också odlad skog som är ganska spöklik.

Vi bor på rätt tjusiga Storforsen Turism och camping, och har forsens hela prakt rätt utanför fönstret. Vi sitter gärna och beundrar den medan den norrländska kvällssolen sakta, sakta dalar ner. Det är fortfarande ljusa nätter här uppe, men det blir snart mörkare.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.