Resor med V

Norrland

Forsar, fjäll och fotvandring

Del 5, Nikkaluokta - Storforsen

Nere vid sjökanten finns en liten hamn och därifrån körs dagliga turer över sjön. Andreas Sarri styr sin båt till ett delta i andra änden, och därifrån är det bara sju kilometer kvar att gå till Kebnekajse fjällstation. Vi åker med över sjön men vandrar sen tillbaka till Enoks. Flera gånger får vi sällskap av små rödvingetrastar som hoppar fram på stigen några meter framför oss. De tittar sig hela tiden om liksom för att säga: ”Kommer ni eller?

ÄNGSULL

Laddjujauvri omges av höga och branta berg med dramatiska sluttningar. En morgon har det snöat och fjällsidorna har fått puder. När det blåser blir sjöns vatten alldeles ljusgrönt, det ser nästan ut som Medelhavet.

Våra veckor går fort och vi närmar oss vår sista etapp. Först gör vi en avstickare till Jukkasjärvi för att titta på det berömda ishotellet. Men vi stannar utanför, för det är dyrt att bara gå in och titta. Vi är rejält hungriga, men ishotellet har ingen öppen restaurang. Vi hänvisas till bygdegården i Jukkasjärvi, en udda restaurang där man får hämta frysta burgare och bröd i ett skåp och sen gå ner i den kåtliknande matsalen och själv steka ihop en burgare över en stor flammande eld. Vi hamnar där samtidigt med ett stort gäng äldre män och kvinnor från Stockholm och Dalarna som tagit sig hit på motorcykel.

Intill hembygdsgården ligger Jukkasjärvi kyrka, berömd för sina snidade altartavlor av konstnären Bror Hjorth. De glorifierar predikanten Læstadius mission bland samebefolkningen, med predikningar som tydligen gick rakt på sak. Där står: ”Læstadius sade: Ni drinkare, ni tjuvar, ni horkarlar och horkonor, OMVÄNDEN EDER!”

Sen tar vi oss ned till den mäktiga Storforsen i Pite älv, Europas största oreglerade vattenfall med totalt 82 meters fallhöjd. Helt orörd är den dock inte, man har gjort vissa ingrepp för att underlätta timmerflottning. Scenerna med timmerflottare i Jan Troells film ”Här har du ditt liv” spelades in här. Men timmerflottningen upphörde för många år sen, och byggnader och andra minnen från den tiden visas nu visas nu på ett museum ute i skogen.

Storforsen är otroligt populär och kring forsen rör sig många människor. Vid en nu uttorkad forsfåra kallad ”Döda Fallen” finns kvarvarande dammar som myllrar av badande, och intill har man byggt en scen på klipphällarna. Även skogen är fin att vandra i, en varierad upplevelse med trollskog, kärr och branta älvstränder. Men också odlad skog som är ganska spöklik.

Vi bor på rätt tjusiga Storforsen Turism och camping, och har forsens hela prakt rätt utanför fönstret. Vi sitter gärna och beundrar den medan den norrländska kvällssolen sakta, sakta dalar ner. Det är fortfarande ljusa nätter här uppe, men det blir snart mörkare.

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!