Resor med V

Israel & Petra

Glada miner och höga hopp

Tillbaka till Eilat

Tillbaka i Eilat besöker vi Dolphin Reef, en anläggning där man kan umgås med delfiner, simma med dem eller dyka med dem om man vill. Delfinerna är inte instängda, de simmar i Röda Havet och kommer till anläggningen när de själva vill. Och blir matade.

Men Dolphin Reef är inte bara en turistattraktion, det är också en vårdinstitution. Här hjälper man ungdomar som är traumatiserade, autistiska, har Downs syndrom eller mentala problem. Umgänget med delfinerna får dessa ungdomar att öppna sig, få bättre självkänsla och känna sig bekräftade.

Men vi beslöt att stanna på bryggan och se djuren därifrån. De är nyfikna och tittar gärna upp på oss med sitt glada leende. På väg ut i havet gör flera delfiner höga hopp i luften, som ett slags ”tack för fisken”, typ.

Till sist: Israel är ett land som är lätt att resa i. Det har en stor del av Mellanösterns atmosfär samtidigt som man får del av västerlandets bekvämligheter. De flesta israeler kan tala engelska och det är lätt att boka hotell och biljetter på internet.

På minussidan listar vi den starka militära närvaron på gatorna. Samt naturligtvis att spänningarna mellan israeler och palestinier är fortsatt hög. Ibland kan man undra om det verkligen finns någon seriös vilja att lösa problemen.

TEL AVIV SKYLINE

Detta är sista avsnittet i berättelsen om vår resa till Israel sommaren 2013. Om du vill får du gärna lämna en kommentar nedan. Eller tryck på KONTAKT högst upp på sidan och skicka ett mejl. 

Lämna en kommentar