Resor med V

Stränder

Att bara ligga på en strand och bränna sig är praktiskt taget aldrig vårt huvudsyfte med en resa. Men vi ser ofta till att tillbringa åtminstone några dagar på en skön strand längs vår färdväg, och vid det här laget har vi känt sand mellan tårna i Sydamerika, Asien och Afrika, och såklart också i Europa. Och vi har ett gäng favoriter som vi gärna delar med oss av.

CAYO SAETÍA, HOLOGUÍN, KUBA

Kuba är känt för härliga sandstränder öster om Havanna, främst naturligtvis Varadero. Men är det sanden och vattnet man är ute efter finns det flera bra stränder ännu längre österut.

Vi vill puffa för Cayo Saetía, kanske Kubas mest udda semesterort. Hit åker man taxi från Hologuín, men det går även att segla med katamaran dit från Guardalavaca, en större badort nordväst om Hologuín. Resan annonseras där som ”A trip to paradise”, och så kan man faktiskt uppleva Cayo Saetía. En ö nån mil öster om Hologuin som samtidigt är ett naturreservat. Fullt av överraskningar.

Vill man bo över så finns på  Cayo Saetía en statlig turistanläggning där man hyr en egen fräsch bungalow i en parkliknande trädgård. Det är ganska långt till stranden, så dit blir man körd i jeep och betalar en mindre summa för det.

Cayo Saetía var förr ett ställe där man placerade vilda djur som vänligt sinnade potentater världen över skänkte till Fidel Castro. Djuren fick ströva fritt, och än idag lever och strövar antiloper, zebror, strutsar och giraffer omkring på ön, och en jeepsafari kan ge några oväntade djurbilder. 

Baden på Cayo Saetía är ett kapitel för sig. Här finns en större och ett antal mindre fina sandstränder, och att få en egen vik för sig själv är inga problem. En maffig restaurang hittar man innanför en lång brygga där katamaranerna lägger till, vid stränderna närmast restaurangen finns strandstolar.

Vi hade fyra sköna dagar där, och sen dealade vi med kaptenen på en segelkatamaran och fick åka med dem till Guardalavaca. Men det är en helt annan historia.

Läs mer om den här.

COCA BEACH, PAGA, INDONESIEN

Om man råkar befinna sig på ön Flores i östra Indonesiska övärlden är chansen kanske rätt liten att man väljer att besöka Paga, ett litet fiskesamhälle på sydkusten nästan så lång österut man kan komma. Troligen kommer man bara hit om man läst sin Lonely Planet-guide noggrant. Där omnämns nämligen en restaurant i Paga som den bästa på Flores.

I själva Paga finns det stränder, men de är livsfarliga på grund av höga vågor. Man måste ta sig ett par kilometer västerut till Coca Beach, och gör man det blir man rikt belönad. Coca Beach är helt enkelt en pärla, med ett par långa bågar av sand och kristallklart vatten. När vi var där var det gott om plats, ingen trängsel över huvud taget.

Men problemet är att ta sig dit. Kör man en hyrbil är det enkelt, men det finns ingen taxi i Paga, inte ens en tuk-tuk. Ska man nånstans är det att lifta med en motorcykel som gäller. Man får ställa sig på gatan och hoppas att nån smattrar förbi och har tid och vill tjäna en hacka på att skjutsa turister.

Coca Beach är imponerande, och här får alla plats. Men stranden har nog sett bättre tider, det finns flera fallfärdiga hus som ser ut att ha använts tidigare, kanske som övernattning. En liten strandsylta är i alla fall öppen. Utbudet av mat är nog inte så stort, men varsin Bintang-öl får vi i alla fall.

Innan vi lämnar hör vi att det finns planer på att bygga ett stort hotell på stranden. Vi hoppas att det aldrig blir av.

Läs mer om vår resa på Flores här.

ANGEL ISLAND, FLORES, INDONESIEN

På västra änden av Flores ligger staden Labuan Bajo, en utgångspunkt för många dykarexpeditioner, men också för resor till Komodo Nationalpark, där världens största ödla Komodovaranen håller till. Mellan Komodo och Labuan Bajo ligger en rad små öar, och en av dem heter ”Angel Island”, och där ska vi bo i en eco resort. Ön är så liten att resorten med sina byggnader är den enda anläggningen där.

Det är en sliten klyscha, men Angel Island är nog så nära Paradiset vi nånsin har varit. Stranden är en perfekt 100 meter lång båge av sand, tio meter upp från vattnet börjar en skuggande skog där man kan ställa sin strandstol om man som jag föredrar skuggan.

Vattnet utanför är ett under av klarhet. Varje morgon kommer en liten haj, ca 75 cm lång in till strandkanten och letar efter något att äta. Den simmar några varv och försvinner sen ut i havet. Vi ser också en flock delfiner simma förbi ön.

Snorkling här är en härlig upplevelse med massor av färggranna korallfiskar i olika storlek. Små stingrockor kan man också få se. Och märkliga korallformationer, som liknar träd, eller breder ut sig i skivor eller ser ut som blottade hjärnor. Ja faktiskt, naturens fantasi verkar ibland överstiga vår egen.

Du kan läsa mer om Angel Island här.

PALOLEM BEACH, GOA, INDIEN

Den här stranden i södra Goa är nog så nära man kan komma den västerländska semesterdrömmen, med en låååång sandstrand, mängder av strandtavernor med tillhörande område för solstolar, vajande palmer och ett nästan ljummet hav. Massor av badgäster, försäljare, akrobater och bollspelande grabbar. God indisk mat till lågt pris, iskall öl på armlängds avstånd och ständig sol från molnfri himmel.

Man kan hyra kajak eller åka på delfinspaning med turbåt. Eller flanera hela strandens längd och kolla på hundarna som sover överallt där det finns skugga. Det är ett ständigt myller av folk på den här stranden, musik i högtalare och vill man ha en stunds lugn får man söka sig till strandens ytterkanter där mysiga små strandkrogar ligger inklämda mellan stenblock och palmer.

Eller så tar man en tuk-tuk till närbelägna Agonda Beach några kilometer norrut. Där råder en helt annan stämning. Det är lugnt, glest mellan strandtavernorna, få eller inga försäljare, och ingen hög musik.

Goa har många stränder och säkert flera som är lika  bra, men vi gillade verkligen både Agonda och Palolem. Ibland vill man ju ha det lite mer lugnt, ibland lite mer livat.

Läs mer om vår rea till Mumbai och Goa här.

LIVADI BEACH, IKARIA, GREKLAND

De grekiska öarna har inget bra rykte bland turister som gillar sand mellan tårna, de allra flesta stränder här består av rundslipad sten i olika storlekar. Men Ikaria, som är annorlunda på många sätt, har också några av de bästa sandstränder vi sett i Egeiska havet. De allra bästa ligger på öns norrsida, längst västerut. Det är också här öns turistaktiviteter är koncentrerade.

På Livadi Beach och Mesakti Beach som är nära grannar är det väl ordnat med gott om strandstolar, solskydd, tavernor och toaletter. Inte sällan är det hyggliga surfvågor och på Livadi finns en surfingskola.

Att vågorna är kraftiga nog för surfning betyder inte att det är problematiskt för bad, bottnen är så utformad att det inte blir något baksug i vågsvallet.

Det finns fler sandstränder, eller blandade sten- och sandstränder på ön, många samhällen har en egen strand mitt i byn. Men själva återvände vi flera gånger till Livadi pga ren bekvämlighet – här finns allt man vill ha av en perfekt strand.

Läs mer om Ikaria här.

Lämna en kommentar