Resor med V

Mat

Vi erkänner villigt att vi är foodisar, vi vill gärna vara med om spektakulära matupplevelser på våra resor. Det måste inte vara lyxkrogar, även om det händer att vi slinker in på speciella gourmetställen. Här listar jag några av våra mest enastående möten med mat runt om i världen.

MATSTADEN ANTIGUA, GUATEMALA

Staden Antigua i södra Guatemala är ett självklart resmål för de flesta som besöker landet. Dess låga hus och kullerstensgator, dess folkliv och kultur, allt som är attraktivt är samlat i denna lilla stad. Och till det kommer en väl utvecklad matkultur, betydligt mer spännande än i något annat resmål vi besökte under vår tre veckor långa  resa i Guatemala. 

Vill man uppleva den mexicanska matkulturen med tacos och fajitas rekommenderar vi starkt Fridas på 5e Avenida Norte. Ett hippt, knökfullt och roligt ställe med utmärkt mat och bar.

För mera varierat gourmetkäk bör man absolut ta sig till Panza Verde, en stor och stilig restaurang bakom en anonym mur på en dåligt upplyst bakgata söder om city. Här sitter vi vid en blågrön pool omgiven av uråldriga murar och gröna planteringar. 

Till sist, för en charkplatta och en lokal ipa styr man stegen till Antigua Brewing Co. strax norr om Parque Central. Om vädret är soligt, missa inte deras takterrass!

Länk till Panza Verde här. Länk till Fridas här.

Länk till Antigua Brewing Company här.

SENSES, AMSTERDAM

Amsterdam ligger så nära och är så lätt att ta sig till, men man kanske inte alltid tänker på Nederländerna som ett matland? I alla fall vill vi gärna dela med oss av en underbar matupplevelse i huvudstaden, som ju har fördelen att hysa en folk från länder runt om i världen, och där deras mat fått influera kokkonsten. 

På restaurangen Senses får dessa influenser fritt spelrum, men smakerna och råvarorna processas och kombineras perfekt till kombinationer man inte trodde möjliga, men som tillsammans ger en oförglömlig smakupplevelse. Till detta kan man beställa ett perfekt valt vinpaket, då vi besökte Senses hade vi möjlighet att bl a välja en La Rioja Alta Gran reserva 904 från 2007, ett vin som knäckte oss totalt!

Senses hemsida hittar du här.

LA CANDELA RESTÒ, MADRID

Den här helt magiska restaurangen är helt klart det mest udda vi varit med om i matväg. Ingen meny, man får välja 16 eller 21 rätter, men får ingen beskrivning av dem i förväg. Vissa rätter kom i olika delar med noggrann instruktion om i vilken ordning de skulle inmundigas. 

Det var märkliga blåsor som skulle tryckas upp mot gommen med tungan och explodera i munnen. Det var vad som såg ut som en limeklyfta men var en fryst mojito i limeskal. Det var välkända ingredienser omvandlade till något oigenkännligt, som skumbollar eller chips. Alla smaker var helt nya och alla var fantastiska! 

Läs mer om vårt besök i Madrid här.

Restaurangens hemsida: lacandelaresto.com

TRÄDGÅRDSGATAN 26, BORGHOLM

Stora matupplevelser måste man inte hitta i stora städer, i Ölands lilla “huvudstad” Borgholm finns en av de stora överraskningarna. Trädgårdsgatan 26 är en lika blygsam uppenbarelse som adressen antyder. En äldre villa bland flera liknande i denna pittoreska lilla villastad. Man kliver ner i källaren där fem bord står dukade i krögaren Jonas Åhmans smakcirkus. Det är mysigt intimt och maten är modern och av yppersta klass. Deras hemsida finns här.

Läs mer om vår resa på Öland här.

DEN GOUDEN HARYNCK, BRÜGGE

En Michelin-restaurang i Belgiens mest pittoreska stad, märkligt placerad och lite svår att hitta på en smal och vindlande bakgata på andra sidan kanalen från Grote Markt.

När vi steg in i lokalen kändes det oerhört konstigt. En klassisk krog med vita dukar, gula väggar och viskande servila kypare. Matgästerna viskade också i den mån de sa någonting överhuvud taget…Det enda som hördes var ett svagt klirrande av bestick.

Men efterhand släppte blygseln och sorlet steg i takt med de otroligt läckra rätter som bars fram. En trio med havskräftor inledde, sen förlorade sig minnena i salighetens töcken. 

Läs mer om vårt besök i Brügge här.

Restaurangens hemsida här

CUBADAK ISLAND, INDONESIEN

Indonesien är ett underbart matland med en tradition av grillat och väl kryddat, och både det ena och det andra serverades vi på restaurangen i Cubadak Paradiso Village på Sumatras västkust. 

Alla gästerna samlas kring ett stort runt bord och ett tiotal rätter som kocken valt just denna dag skickas runt. Grillad fisk, krabbor, grönsaksröror och friterat, och framför allt den Indonesiska nationalrätten Beef rendang som vi blev oerhört förtjusta i. 

Läs mer här.

LA SELVA, ECUADOR

En dag under vår vistelse i djungeln i Ecuador besökte vi ett community för ursprungsbefokningen Kitchwa, och blir bl a bjudna på smakprover på typiskt djungelkäk. Det är en bit grillad fisk, en bit yuca, en slags sallad av okänt ursprung och så plattans clou, en grillad fet larv som indianerna hämtar i palmerna i skogen. Vi har sett dessa larver levande på marknaden i staden Coca, och också sett hur de träs på trästickor och grillas.

Många av våra medresenärer undviker den läckert bruna larven, så även V. Men jag smakar och äter sen upp hela med stor njutning. Den smakar ungefär och har samma konsistens som kräftkött.

Läs mer om vårt besök i byn här.

CAVALLI, LIMA, PERU

Helt by accident snubblade vi över denna lilla pärla i de myllrande affärskvarteren i centrala Lima. Här stängde vi ute allt slammer och hets, sjönk ner i mjuka stolar och fick oss till livs den bästa ceviche vi åt på hela resan genom Peru och Ecuador.

Cavalli verkar tyvärr inte ha någon fungerande webbsida (eventuellt är den stängd).

RAJA BOJUN, COLOMBO, SRI LANKA

Vi har faktiskt problem att överhuvud taget hitta något trevligt och matställe i Sri Lankas huvudstad Colombo. En kväll snurrar vi runt i stadsdelen Kolupitaya, söder om Galle Green, där vi hört att det ska finnas bra restauranger. Men vi hittar ingenting. Vi ber en taxichaffis om hjälp men även han får problem.

Till slut hittar han ett par våningar upp i ett kontorshus ett ställe som heter Raja Bojun. Vi är först lite skeptiska till den väldigt enkla inredningen men det visar sig att dom har en currybuffé som är något i hästväg. Biff och fläsk och fisk och grönsakscurry, den ena starkare än den andra och det går åt mycket vätska. Jag äter allt utom räkcurryn. V testar  räkcurryn och blir såklart magsjuk.

Vi har tyvärr inga bilder på detta hav av smakbomber, men är ni i närheten så ta er dit! Hemsida här. Och missa inte vår reseberättelse om Sri Lanka!

 

Lämna en kommentar