Resor med V

Milano

I modets huvudstad

Milano, Italiens näst största stad med över 1,2 miljoner invånare, är en bubblande storstad och en hotspot för mode och design i hela Europa. Den mest kända byggnaden är nog dess fantastiska och ikoniska katedral Il Duomo som ligger exakt så mitt i stan som man bara kan komma. En byggnad fullsmockad med spiror och reliefer.

IL DUOMO
KYRKPORTEN
RELIEFERNA I NÄRBILD
HÄR SKÄR DAMERNA HALSEN AV EN SOLDAT

Vårt besök i Milano blev ganska hastigt, så vad vi hann med är centrerat kring katedralen och torget utanför, Piazza del Duomo. En plats där Milanoborna hänger, den är fylld av flanerande människor vid alla tider på dygnet. På dagarna trängs man dessutom med hundratals orädda duvor.

Vårt hotell ligger på Via Torino nån kilometer sydväst om Duomo, men spårvagnen går alldeles utanför dörren och tar oss till torget på fem minuter. Väl där blir man lätt bländad av de storslagna byggnaderna runt torget, förutom katedralen är det framför allt den gamla ärevördiga gallerian Vittore Emanuele II med sin palatsliknande fasad och stora välvda takkupol som imponerar.

Vi tar oss aldrig in i Il Duomo, köerna är för långa, men gallerian kryssar vi igenom både nere och uppe. Där fyra gallerigångar möts, rakt under takkupolen ligger de mest exklusiva butikerna, bl a Versace, Louis Vuitton och Prada.

Men här finns också ett antal slink-in-ställen i olika prislägen, och det första vi chansar på blir en favorit. Ett glas bubbel som åtföljs av generöst med tilltugg så vi får stillat den värsta hungern.

Men gallerian har en annan dimension också. Via en sidogata kan man med hiss ta sig upp på taket, gå omkring på gångbroar högt över staden och ha en fantastisk utsikt. Rekommenderas!

Två kvarter nordväst om torget finns den legendariska teatern La Scala, en av operavärldens största scener. Och på andra sidan piazzan (Piazza della Scala) hittar man ett Leonardo da Vinci-museum, där konstnären men framför allt uppfinnaren uppmärksammas. Hans fantastiska maskiner, många av dem tänkta att kunna flyga, har konstruerats i modellstorlek. Man känner verkligen styrkan i hans längtan att få betvinga luften. Leonardo själv står staty på piazzan utanför.

För den som kommer till Milano för att shoppa i modevaruhusen är Piazza del Duomo också en utgångspunkt. Några kvarter nordväst om Duomo hittar vi alla de stora modehusen inom det som kallas el Quadrilatero, inramat av gatorna Via Monte Napoleone, Via Gesú, Via Senato och Corso Venetia. Men billigt är det såklart inte…

V OCH JAG SOM MODELEJON

Vad gäller maten hade vi tyvärr inte förberett oss så väl så restaurangbesöken blev lite slumpmässiga och inte alltid helt lyckade. Men när vi promenerade längs en av de två kanaler som anlagts i centrum hittade vi Il Principe dei Navigli, en väldigt trevlig liten trattoria med god mat och gott vin. Tänk på att i en stad som Milano måste man reservera bord i förväg, i alla fall på populära ställen.

Sista dagen gick promenaden norrut till området som kallas Brera, en mysig del av stan som är lite lugnare än kvarteren runt Duomo. En promenad längs Via Brera passerar förbi en liten botanisk trädgård och lite längre fram konstgalleriet Pinacoteca di Brera. Och bortom det ett kvarter med flera fina små uteserveringar. Där sätter vi oss och känner oss väldigt nöjda med Milano så här långt. Samtidigt som vi naturligtvis inser att vi bara upplevt en bråkdel av vad denna megastad har att erbjuda.

Lämna en kommentar