Resor med V

Köpenhamn

En alldeles särskild dag

Eftersom vi bor i Skåne är vår närmaste huvudstad inte Stockholm utan Köpenhamn. Dit tar vi oss på ungefär en timme med tåg (över Öresundsbron), alternativt färja + tåg (via Helsingör). Vi har naturligtvis redan varit där många gånger och blir nästan varje gång förvånade över hur snabbt staden förvandlas. Därför blir den här bloggen lite annorlunda, den följer vår väg genom Köpenhamn en härlig sommardag för ett par år sedan. Vi undviker Ströget och snuddar bara Nyhavn, istället börjar vi vid Torvehallerne, de nya fräscha saluhallarna ett kvarter väster om station Nørreport. Hit kan man numera även åka med Metro, och det bör man göra. Här finns många supertrevliga och fräscha mat- och drinkställen. Vi satsar på danska tapas.

KÖPENHAMNARNA CYKLAR NATURLIGTVIS HIT
HÄR FINNS ALLT SOM BEHÖVS FÖR EN GOD MIDDAG

Eftersom vi sällan är i den här delen av Köpenhamn vill vi passa på att se vad som finns utanför city. Så vi promenerar uppför Linnésgade och hamnar rätt på Botanisk Have, som förutom att innehålla ett palmhus och ett fjärils- och kaktushus framför allt är en stor och frodig park med härlig blomsterprakt och en vacker vattenspegel. Vi rekommenderar det starkt!

Vi går i sakta mak igenom parken och kommer på andra sidan ut till Östre Anlæg med det maffiga konstmuseet Statens Museum for Kunst. Där visas ofta bra utställningar och sevärda egna samlingar. En gång under Copenhagen jazz festival var vi här och såg en oerhört intensiv konsert med ett gäng danska musiker. Hörsalens maffiga utsikt mot parken genom enorma glasfönster bidrog helt klart till stämningen!

Nu sneddar vi tillbaka över den breda Øster Voldgade för att titta närmare på det lilla fina renässansslottet Rosenborg slot. Där kan man se de danska kronjuvelerna men vi väljer att inte gå in utan bara flanera i den stora och omåttligt populära parken intill, Kongens Have.

På andra sidan Kongens Have vänder vi upp på Kronprinsessegade och går förbi Krusemyntegade. Här är alla de små gathusen målade i olika glada kulörer, och längs trottoarerna växer träd som inte ser at att vara planterade av en stadsträdgårdsmästare. Det ger en speciell vildvuxen mysighet åt denna lilla dolda gata.

Vi fortsätter Kronprinsessegade åt nordost och kommer efter några kvarter till ett område som ser ut att höra hemma i 1700-talet. Rader av långa, låga hus i lätt patinerad ockra. Detta är de sk Nybodarna som byggdes som bostäder åt flottans män och familjer just i slutet av 1700-talet. Det var som ett eget samhälle med skola, sjukhus och t o m egen polis.

Nybodarna har länge varit ganska förfallna kvarter, men på de sista åren har man satsat på att renovera dem.

Kronprinsessegaten leder så småningom ut i Østre Voldgade igen och då är man framme vid Kastellet med vackra trädkantande vallgravar. På andra sidan Kastellet ligger Langelinje och Den lilla sjöjungfrun, men den ska vi se senare från ett annat håll. Istället vänder vi tillbaka på Bredgade in mot city och kommer rätt på Danmarks Designmuseum. Ett måste för alla som älskar dansk design.

Och lite längre ner på samma gata hittar vi Marmorkirken, en stor cirkelrund kyrka med en enorm kupol, faktiskt den största i Norden. En mycket fin och stämningsfull kyrka.

Så fortsätter vi längs Bredgade ner till Nyhavn och svänger ner till den nya Stadsteatern, Skuespilhuset, där vi tar en fika och ser på den hektiska trafiken på hamninloppet, små eldrivna lustbåtar och större skyttelfärjor från och till Papirön mittemot. Till slut blir vi så sugna att vi hoppar på en sightseeingbåt som tar oss runt bland kanalerna i Nyhavn och de nya häftiga bostadsområdena runt Holmen och det nya operahuset. Överallt bor folk här i närheten av vattnet, med egen båt utanför knuten och badbryggor utanför fönstren. Ett nordens Venedig har växt fram här.

Båten tar oss sen förbi operan mot Langelinje och vänder precis utanför Den lille havfrue. Så fick vi se den också!

En avslutande middag på Gråbrödretorv och sen, trötta och mätta på både mat och upplevelser sätter vi oss på tåget igen och far hem. En välmatad utflykt!

Här kan du ser hur vi rörde oss i Köpenhamn (båtfärden bara delvis markerad):

Lämna en kommentar