Resor med V

Marocko

Nyårsnatt i öknen

Merzouga, Draa-dalen, Marrakech

När vi når den riktiga öknen, med sanddyner som lyser röda i solnedgången, står några dromedarer och väntar på oss. Dom är faktiskt väldigt söta. De tar oss i gungande lunk ut i sandhavet där vi efter en halvtimme kommer fram till en klunga tält. Här ska vi övernatta, äta och dricka och fira nyår. .

Efter middagen tänds lägerelden och ett gäng killar spelar traditionell berbermusik för oss. Kompet består av en sorts elförstärkt gitarr med bara en sträng och övriga skapar en hetsande rytm med stora metallkastanjetter.

Det var berberna som gick i täten när araberna erövrade Spanien. Jag vill bara säga det. Apropå kastanjettkopplingen.

Med kvällen kommer kylan och vi är tacksamma för elden så länge den brinner. Natten i öknen är faktiskt det kallaste vi någonsin upplevt och vi ligger med tre lager kläder under dubbla filtar och fryser ändå. Själva andedräkten kallnar bara några centimeter framför munnen och man får gömma händerna.

Men till slut stiger en eldröd nyårsdagssol över sandbergen, och då sitter vi där och tinar upp våra frusna lemmar.

Dagen därpå, nyårsdagen far vi tillbaka till Ouarzazate genom den bördiga och uppodlade Draa-dalen. Här växer dadelpalmer så långt ögat kan nå. Och det är skönt för ögat att se det gröna efter all ökensand och alla steniga slätter.

En sista kväll i Marrakech och ett restaurangbesök som gör oss magsjuka, och sen är vår vinterresa i Marocko över. Dessutom var vår guide i Ouarzazate rejält förkyld vilket fick även oss att däcka i influensa direkt vid hemkomsten. Det tog en vecka innan vi var på benen igen, redo att planera nästa resa. Hej då magiska Marocko!

Vad tyckte du om vår reseberättelse? Är det något du vill fråga oss om? Använd gärna formuläret nedan, eller tryck på knappen KONTAKT längst upp på sidan!