Resor med V

Indien: Mumbai & Goa

Kryddor och Yoga

Goa del 3

En dag är vi dock lite för rastlösa för ännu en dag med fruktfrukost, strandstol och Kingfisher, och bokar en taxi till Tanshikar Spice Farm, ett ekologiskt jordbruk som främst odlar kryddväxter, men också tar emot och visar runt gäster, serverar lunch och hyr ut enkla stugor för övernattning.

Taxin tar oss några kilometer österut, mot de berg som kallas Västra Ghat och kantar östra Goa. Det blir en färd genom en helt annan natur, låg bushskog och branta bergssidor täckta av djungelvegetation. Vi ser några apor och en mungo som kilar över vägen framför oss.

Framme på kryddfarmen får vi en rundvandring med ägaren Chinmay som oerhört pedagogiskt, roligt och intressant presenterar kryddornas historia, odlingsbetingelser, skörd och en massa kul kuriosa. Den spenslige men atletiske mannen är en lysande berättare med glimt i ögat och ett brinnande engagemang för organisk och ekologisk odling.

En av hans beskrivningar berör mig mycket. Hans farfar planterade de kokospalmer som var nödvändiga för att skapa den livsmiljö som kryddväxterna kräver. Men palmerna behövde växa i 20 år för att bli stora nog för att skydda de betelnötsträd som är ”värdar” för de kryddväxter som klänger på dem. Betelnötsträden behöver växa i 10 år innan de är tillräckligt stora, därefter kunde kryddväxter som nejlika, vanilj, muskot och peppar planteras, och efter ytterligare ett antal år kunde dessa börja skördas.

VANILJ
PEPPAR
ORGANIC FARMING

Det betyder alltså att hans farfar inte fick någonting ut av satsningen, han gjorde det för att hans barn och barnbarn skulle få njuta frukterna. Inte ens hans far fick det fullt ut, först i hans egen generation kan kryddskördarna göra farmen självförsörjande. Vilket fantastiskt perspektiv på denna stora investering! Och vilken skillnad mot vår industrialiserade tids krav på snabba vinster!

Efter rundvandringen bjöds vi på en härlig goansk lunch med dal, bönor i curry, gröna bananer i curry, bröd och ris och picklade grönsaker, fikon, tomat och något mer. Himmelskt gott!

VAKTHUND OCH VAKTKATT PÅ TANSHIKAR SPICE FARM

Hundarna är många och ränner överallt. På dagen sover dom på gatorna och på stranden, på kvällarna drar dom omkring och letar mat och bråkar med varann. En hund har fått för sig att han är kung över gatstumpen vid vårt hotell, och attackerar alla inkräktare. De flesta är herrelösa, och liksom på andra ställen vi varit är det en slags multikorsad urhund vi ser, alla är i stort sett likadana. Hundar som har halsband är oftast välskötta medan de herrelösa, särskilt tikarna, ofta verkar sjuka. V säger ”Alla hundar här ser ledsna ut”. Och det ligger nåt i det.

En tidig morgon far vi upp genom nästan hela provinsen Goa, förbi huvudstaden och upp till Assagao som ligger strax innanför det gamla hippietillhållet Anjuna Beach. Det är en grön stad delvis placerad på en bergssluttning och området vi ska till domineras av stora gamla villor med pampiga trädgårdar.

V har bokat in en intervju med K, en kvinna från Helsingborg som nu leder Purple Valley Yoga Retreat, en anläggning med yogakurser, bostäder, swimmingpool och restaurang. Det ligger otroligt vackert och har en fridfull men energiladdad atmosfär.

IN I TRÄDGÅRDEN PÅ PURPLE VALLEY RETREAT
DEN LIKNAR MER EN LUMMIG PARK

Vi fick oss till livs en gripande historia om en liten flicka som levt ett utsatt och olyckligt liv i Helsingborg, med mobbing, anorexi och så småningom tungt missbruk. Men på något sätt överlevde hon även det, fick jobb inom resebranschen, och höll sig drogfri under alla utlandsvistelser. Men så fort hon återvände till hemstaden började amfetaminhelvetet igen.

Så provade hon Ashtanga yoga och blev eld och lågor. Denna fysiskt krävande  yogavariant handlar om att kontrollera kroppen på djupet, och med sin historia med ätstörningar fick hon äntligen det verktyg hon behövde. Och idag driver hon alltså en Yogaretreat som faktiskt är den äldsta i Goa, och betraktar knappast Sverige som sitt hemland längre. Det är Indien, och möjligen England, där pojkvännen bor.

Lämna en kommentar