Resor med V

Indonesien & Singapore

Bland turister och tempel

Bali

Från Banda Aceh flyger vi via Jakarta till Bali, helt enkelt för att det är svårt att bara passera förbi. Den hinduistiska ön mitt i värdens största islamiska stat är en udda pärla med både glans och fläckar. Turismen är så omfattande att gatorna i Ubud, där vi bor, vid en hastig anblick ser ut som gator i Thailands turiststråk, Goa i Indien eller varför inte Kanarieöarna. Idel västerlänningar, badstränder, krogar och souvenirbutiker. 

I Ubud finns också ”turistfällan” Monkey Forest, absolut värt ett besök, om så bara för att se hur otroligt makaker kan anpassa sig till människorna. De är totalt orädda, dyker i en liten damm, snor frukt eller letar igenom din ryggsäck om de får chansen. I Monkey Forest finns också ett bisarrt gammalt hindutempel med groteska statyer föreställande onda andar.

Vi åker runt på ön och ser det man ska se. Terrasserade risfält, templet Ulun Danu Bratan, som ligger på en liten ö i en sjö, Tanah Lot, ett vackert klipptempel vid havet. Och så en svårsmält historia, ett kaffe- och tecenter där man håller palmmårdar i burar. Dessa livliga små rackare hålls inspärrade för att de ska äta kaffebönor, bönorna går osmälta igenom kroppen, plockas ur avföringen och görs sen kaffe av. En grym och cynisk verksamhet som är oacceptabel. Vi dricker aldrig detta Luwak-kaffe, som det kallas.

ULUN DANU BRATAN
TANAH LOT
PALMMÅRD
TERASSER FÖR RISODLING
RISPLANTERING PÅ BALI
GANESHA, STOR OCH POPULÄR HÄR

En kväll i Ubud letar vi oss fram till en tempelgård där en grupp män med bara överkroppar sitter i ring och liksom tjattrar fram sånger. Detta är Ketchak, en märklig och effektfull balinesisk tradition, och det som sångare och dansare framför denna kväll är Ramayana, en berömd berättelse om hur en elak demonkung rövar bort kung Ramas fru Shinta och hur Rama vinner tillbaka henne med hjälp av apkungen Hanuman.

Alla likheter med andra turistmål till trots så finns det en en sak som är speciell för Bali. Och det är att efter kl 22:30 är det tyst. Barerna stänger, folk går hem. Inget tjo och tjim på nätterna där inte!

Härnäst väntar en ö som inte är särskilt känd av turister, men som är känd för arkeologiska fynd av en mycket liten människoart. Här ska vi bl a se världens största ödla.

PS. Tillverkning av fågelskrämmor är tydligen ett konsthantverk på Bali. Här ett urval: