Resor med V

Sri Lanka

Eld och Buddhas tand

Kandy del 1

Från Sigiriya tar vi bussen söderut till Kandy, residensstad för den siste lankesiske kungen. Kandy är också plats för en av buddhismens största heligheter; templet där det sägs finnas en tand som suttit i buddhans egen mun. Tanden förvaras i en spektakulär urna inne i ett låst rum i det stora templet. Just när vi är där visas urnan upp, egentligen bara för de som betalat en massa pengar för det. Men även några av oss vanliga dödliga får en skymt av den när dörrarna öppnas. Trängseln är av typ ansjovis i burk.

DET STORA TEMPLET I KANDY
INGET TILLTRÄDE TILL TEMPLET UTAN SARI!
SKRINET SOM SÄGS INNEHÅLLA BUDDHAS TAND
ALLA VAR DÄR

I Kandy härskade kungar i över 200 år och de stod emot flera erövringsförsök från britter och andra kolonisatörer. Men 1815 gav kungen upp, inte minst på grund av ett starkt folkligt motstånd mot hans despotiska regim. När han lät avrätta en rivals hustru och barn och satte upp deras huvuden på pålar revolterade befolkningen. Kort därefter invaderades Kandy av engelska trupper och kungen avsattes.

I DENNA VACKRA DAMM SÄGS HUVUDENA HA SATTS UPP PÅ PÅLAR

Kandy är ett kulturellt centrum och en kväll ser vi en danstrupp fram föra traditionella danser i lågors sken till eggande rytmer från trummor. Fakirer och akrobater framför sina konster och några män vandrar över en bädd av glödande kol.

Lämna en kommentar