Resor med V

Tre Städer

Resor med V

Bryssel

back

Smältdegel i Europas mitt

Bryssel del 1

Europeiska Unionens huvudsäte, historiens vingslag som fortfarande fläktar i nutiden, smältdegeln som troligen tagit emot fler flyktingar från andra världsdelar än någon annan europeisk huvudstad, matens och seriekonstens kungarike, där har ni Bryssel i ett nötskal. 

Bryssel påminner på flera sätt om Wien, här finns mängder av ståtliga palats, mer eller mindre groteska statyer och en del överraskande humoristiska detaljer. Det är lite slitet på sina håll och underhållet är inte överallt så perfekt. Men i stadens hjärta, Groote Markt eller Grand Place (allting har ju två namn i detta tvåspråkiga land) med det pampiga stadshuset från 1400-talet glittrar det av guld på palatsfasaderna, och torget är minutiöst städat.

Vi bor bara några kvarter ifrån Grand Place, och på vägen dit passerar vi det pampiga gamla börshuset, som ser ut som ett romerskt tempel. Några caféer och butiker är nu inrymda där. Det är luftigt och ljust men det känns inte så lyckat, besökarna är få och runt börsen är det ett ganska ruffigt folkliv.

Vi rumlar runt i centrum och kollar naturligtvis turistattraktionen Manneken pis, den märkliga statyn av en kissande liten pojke. Han står i en ganska trång gatukorsning där det alltid är ett kaos av folk. Senare ska vi här bevittna ett ståhej kring en mustaschtävling (!).

I Bryssels centrum är den vanligaste varan som butiker och gatustånd säljer antingen choklad, våfflor eller öl. Och invånarna verkar vara extremt förtjusta i alla dessa tre varor, liksom turisterna. Till våffelstånden kan det vara långa köer på gatorna.

Annars är väl Bryssels mest kända byggnader den strama glas- och stålarkitekturen i de kvarter som inhyser EU-parlamentet. Imponerande husjättar med den gigantiska plenisalen i mitten. Över 700 parlamentariker och tusentals biträden, sekreterare, vaktmästare och andra hjälpande händer arbetar här. Och så alla översättare som inte bara ska skapa 24 olika språkupplagor av alla handlingar, de ska också direktöversätta talen i plenisalen.

Även i andra delar av staden finns det som sagt gott om spektakulära byggnader. Slott, palats och kyrkor. Imponerande gallerior som inte står långt efter Vittorio Emanuele i Milano. Och nedlagda saluhallar som renoverats och fått nytt liv.

Topp fem i Bryssel:

  1. Se: Grand Place/Groote Markt är en given  startpunkt för att flanera i staden. På promenadavstånd finns även Manneken pis. EU-parlamentet är ett intressant mål, dit bör man boka biljetter i förväg. Magrittemuséet är en upplevelse liksom det närbelägna Musikinstrumentmuséet med exempel från hela världen. lägg några timmar på det, det är det värt.
  2. Bo: Vi bodde väldigt centralt på La Pièce, men det rekommenderar vi inte, trist frukost och väldigt mycket störande ljud från gatan utanför. Men att bo centralt är absolut att föredra.
  3. Ta sig fram: Enklast är att köpa ett resekort och fylla på med förbetalda resor. Metron fungerar utmärkt och det gäller även på spårvagnar och bussar. 
  4. Äta: Bryssel är en underbar matstad och många enkla brasserier har god matVi åt enkelt och bra på Porte de Hal, jättegott i skön miljö på La Quincaillerie och fantastiskt på Comme chez soi. Bra lunch hittar man på foodcourten Wolf.
  5. Hänga: Bryssel har pubar och uteserveringar i nästan vartenda gathörn, men fläckvis ligger de samlade i kluster. Mappa Mundi i stadsdelen Pentagone blev vårt stamställe.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.