Resor med V

Sri Lanka

Kärlek i staden bland molnen

Nuwara Eliya

Från Kandy tar vi tåget österut. Det är en otroligt vacker upplevelse, särskilt när vi närmar oss bergiga områden med teplantager kring Nuwara Eliya. Där stiger vi av och möts av en märklig blandning av gammal tjusig kolonialism och en sliten centrumbebyggelse på gränsen till slum.

Staden ligger på nära 2 000 meters höjd över havet och var en sval tillflyktsort för europeiska kolonisatörer som sommartid flydde hit undan låglandets hetta. Här passade klimatet också för odling av de grönsaker européerna ville se på tallriken. Så här byggde de eleganta semestervillor.

De branta sluttningarna och höjden är också perfekt för tebusken och flera stora plantager finns i stadens omgivningar. Vi besöker plantagen San Pedro, där man gör te av märket Lover’s Leap. Nästan all markyta runtomkring består av terasser med tusentals tebuskar. 

Överallt i planteringarna går teplockerskor, oftast fattiga tamiler från Indien, och plockar de blad som är i exakt rätt stadium för skörd. Något de ser på bladens gröna nyans. Det är ett slitsamt och dåligt betalt jobb. Så här går det till:

Namnet ”Lover’s Leap” syftar på ett vattenfall nån kilometer bort där legenden påstår att ett kärlekspar som inte hade sina föräldrars välsignelse hoppade ut för att dö tillsammans. Vi promenerar dit fyllda av högtidlig förväntan och under vattenfallets slöja förklarar vi varann vår kärlek och sen växlar vi förlovningsringar och kysser varann. Det applåderas och hurras från en avsats intill där ett filmteam slappar efter en inspelning på tefabriken.

Vi bor helt själva i ett hus som ligger så högt upp på en kulle att den tuk-tuk som ska köra upp vårt bagage går sönder i den branta backen. Ja huset ligger så högt att nätterna är rejält kalla och en morgon ser vi ingenting ut genom fönstren för vi är helt insvepta i ett moln.

Men när vi väl installerat oss får vi blomstergirlanger om halsen av vår extremt rare värdshusvärd. Han har för vår skull placerat alla sina övriga gäster i ett hus längre ner i backen. Och när vi kommer hem från vår förlovningsceremoni får vi ett fång blommor och en chokladtårta.

Vi har börjat förstå hur man åker tåg i Sri Lanka. och nuväljer bvi alltid första klass, det är inte mycket dyrare, men men otroligt mycket mer bekvämt. Och nu ska vi ge oss ut på en sträcka som kallats ”världens vackraste järnväg”, och som går mellan Nuwara Elija och en stad lngre österut som heter Ella. Det är en färd mellan grönskande kullar och branta stup och med milsvid utsikt över gröna nejder. Det är verkligen svindlande vackert.

Lämna en kommentar