Resor med V

Paris

tillbaka

innehåll

Under fransk himmel

Paris del 1

Paris är en av våra absoluta favoritstäder. Dit kan man återvända hur många gånger som helst, få platser är så rika på upplevelser som den franska huvudstaden. Mycket kan nås genom att bara promenera genom centrum, ska man längre är metron det perfekta transportmedlet.

Vi bor nära Porte de Clignancourt, strax norr om Montmartre, så det är naturligt att starta utforskandet av staden där på kullen med sin fantastiska utsikt. I vanlig ordning väntar en glad överraskning, runt katedralen Sacré Cœur pågår en mat- och vinmarknad med fullt av folk och massor av läckerheter att smaka på.

Högst upp på den långa trappan till katedralen hänger hundratals parisare i solskenet och utsikten över stan där uppifrån är oslagbar. En bolltrollare som verkar ha detta som sin arbetsplats är i full gång, fast just denna gång med ett oönskat resultat…

Insidan av katedralen Sacré Cœur är inte riktigt lika pampig som utsidan, men väl värd ett besök. Särskilt takmålningarna i koret är magnifika i guld och blått.

Nästa anhalt är triumfbågen med den eviga lågan på den okände soldatens grav. Ett pampigt monument som ger mig en ny insikt: Keruber finns av båda könen. Jag trodde tidigare att de alltid var killar.

Från triumfbågen går den naturliga promenadvägen nedför paradgatan Champs-Élysées med sina lyxiga affärer. I en av dem hittar vi en rejält fantasieggande koncept-”bil”, eller om det är en privatversion av ett flygande tefat. Byggt av en stor fransk biltillverkare.

Fortsätter man rakt fram hamnar man i Tuileriträdgården, där vi mötte en konstinstallation av ganska makabert slag.

Väl igenom Tuilerierna är man framme vid det gigantiska konstmuséet Louvren. Där är köerna alltid långa och vi tyckte inte vi hade tid med ett besök denna gång. Vi passerar en polis på rullskridskor och travar vidare mot kulturhuset Centre Pompidou istället. En modernistisk skapelse där barnen jagar gigantiska såpbubblor. Själva huset är tyvärr stängt för renovering så vi får gå vidare.

Men man lever inte bara på uplevelser, man måste ju äta också. Och paris är en en dyr matstad, det går inte att komma ifrån. Men vi har tur som vanligt, två kvarter ifrån vårt hotell hittar vi en egendomlig och väldigt bohemisk krog med ingång i något som liknar ett garage. Och hela stället ser ut som ett nödtorftigt möblerat källarförråd. Men maten är fantastisk och serveringen oklanderlig. Och idag är Co som stället heter betydligt mer inrett, om än med den lite slarviga charmen kvar!

Lämna en kommentar