Resor med V

Guatemala & Belize

tillbaka

På en rancho i Guatemala

hos Joan Stanley

Någon gång i mitten av 1950-talet kom en ensam man ridande längs med stranden av en sjö vid den lilla staden San Cristóbal några mil från Cobán, distriktshuvudstad i regionen Verapaz i mellersta Guatemala. Han hade utvandrat från Sverige fem år tidigare och var ”på driven”, först i Mexiko (där han blev kompis med Raoul Castro!), och senare i Guatemala. Hans namn var John Stanley Månsson, född och uppvuxen i Skåne. Nu hade han hittat en plats där han skulle slå sig ner, bygga en finca och bilda familj. Nu hade han bestämt sig.

När John blivit ägare till en bit mark vid den vackra sjön for han hem till Sverige igen, hittade norrländska Anna-Greta och förmådde henne att sälja sin damfrisering i Stockholm, bryta sin pågående förlovning och istället gifta sig med honom. Och följa med honom tillbaka till Guatemala. 

Och på fincan föds Joan, deras enda barn. När ett reportageteam från Allers veckotidning besöker familjen är hon fem år och rider själv flera kilometer till och från skolan. Hon har ärvt sin fars stora intresse för hästar. 

Men när Joan är 15 år händer saker som totalt vänder upp och ner på hennes liv. När hon är med sin far och rider uppe i de oländiga bergen faller han ned från en hög klippa och dör. Och bara något år senare avlider hennes mor i sviterna efter en bilkrasch. 

Men hon har ärvt sin fars envishet och är inte den som ger upp. När vi besöker henne är hon gift, har två vuxna söner och bor med sin man i en ny finca, med fantastisk utsikt öven en djup och vid dal. På sluttningarna odlar hon kaffe, och i växthusen orkidéer.

Men det är inte bara sin fars hästintresse och rastlöshet hon har ärvt, dessutom talar hon hans språk, svenska med tydlig skånsk diftong. Så här kan det låta:

Joan visar oss runt på sin gård, hon pekar och förklarar. Hon har massor av planer för sin finca, här ska bli hotell, restaurang, camping, rehabiliteringscentrum för traumatiserade barn, centrum för fysioterapi, ja det byggs överallt på området. 

På kyrkogården i San Cristóbal finns nu gravarna där båda hennes föräldrar vilar sida vid sida. 

På ett annat ställe i samma kyrkogård påminns vi om den grymma verklighet som var Guatemalas inbördeskrig under årtionden fram till 1996. Här vilar Lazaro Oswaldo Moran som 27 år gammal kidnappades av maskerade militärer. Trettio år senare grävdes hans kvarlevor upp ur en massgrav på ett militärområde i Coban. Han hade blivit bakbunden och skjuten. Man beräknar att över 250 000 människor miste livet i detta förfärliga krig.

Vi fortsätter stadigt norrut på vår resa och nästa resmål ligger långt upp i den bergiga ödemarken. Det är trots det väldigt populärt, inte minst för de makalösa naturscenerierna. Följ med till Semuc Champey!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.