Resor med V

Öland

Nära idyll med överraskningar

Fem i topp på Öland:

 

  1. Sevärdheter: Alvaret, Borgholms slottsruin, fornborgar, Långe Jan mm.
  2. Bo och äta: Drottning Viktorias Vilohem gillade vi. Lugnt och skönt boende och nära till både Borgholm och slottsruinen. Bra restauranger i Borgholm är Trädgårdsgatan 26 (utmärkt gourmetmiddag i pytteliten lokal!), Hotell Borgholm och Stora Hamnkontoret (härligt läge vid havet).
  3. Uppleva: Vandra på Alvaret. Ta en tur i Trollskogen.
  4. Bad: Finns gott om på Öland, störst och mest känd är stranden Böda Sand i nordost.
  5. Annat: Gettlinge gravfält, Kårehamns fiskeläge, fyrplatserna Långe Jan (söder) och Långe Erik (norr).

Öland är trots att det ligger så nära och är så lättillgängligt en ö full av hemligheter. Ruiner med flera hundra år gammal graffitti, alvarets trolska stillhet, de förvridna och överväxta träden i Trollskogen och en överraskande finkrog i en liten villakällare är bara en del av vad vi fann under några dagar på ön. Följ med oss dit!

VID BORGHOLMS SLOTTSRUIN
GRAVFÄLTET VID GETTLINGE

Sedan 1972 tar man sig enkelt och bekvämt från Kalmar över den 6 km långa bron till Öland. Och vips är man i en annan värld. Här är det ingen idé att stresa, vägarna är för det mesta smala och slingriga. Utanför det karga alvaret som dominerar de mittersta delarna av ön är det mesta uppodlat. Skog finns framför allt i norr. 

GAMMAL SMALSPÅRIG JÄRNVÄG; NUMERA BARA FÖR TURISTER
KUNG KARL X GUSTAVS MUR SOM SKAR ÖLAND MITT ITU

Här härskar idyllen men Öland har en dramatisk historia. Borgholms slott hade en oerhörd strategisk betydelse där det övervakade Kalmar sund och all båttrafik som färdades där. Sedan medeltiden stred tyskar, danskar och svenskar om att behärska borgen som förstördes och återuppbyggdes flera gånger. På 1600-talet lät kungen Karl X bygga en bred mur tvärs över hela ön för att skydda sina jaktmarker. 

Vi börjar i residensstaden Borgholm, en pittoresk liten villastad med låga vackra trähus. Torget domineras av en lång byggnad som ser ut som ett litet rådhus, men är en kyrka.

Vi bor lite söder om stan, men på promenadavstånd till den, i en herrgårdsliknande byggnad som lustigt nog heter Drottning Viktorias Vilohem. Vilket det en gång var, en plats att vila upp sig för stressade borgarfruar. Och inte mycket är ändrat i miljön sen dess, det är fortfarande 1800-tal härinne.

Härifrån är det också promenadavstånd till Borgholms slottsruin. Det är en förvånansvärt välbevarad ruin där det är lätt att föreställa sig vilket pampigt slott det en gång var.

HÄR HAR MAN KLOTTRAT SEN 1600-TALET!

Men orostiderna på Öland går längre tillbaka än så, och helt andra typer av försvarsanläggningar är de sk fornborgarna som det finns ett tjugotal av på ön. De byggdes som samlingsplatser i tider av fara ett par hundra år efter Kristi födelse. Vi besökte en av de märkligaste, Ismanstorps fornborg där det förutom den cirkelrunda yttre vallen finns lämningar efter ett stort antal (88 st) husgrunder innanför. Det är mycket ovanligt.

Liksom på kusten i övrigt finns det små fiskelägen också på Öland, ett vi besökte för en lunch är Kårehamn där Kårehamns Fisk & havskok serverade en smaskig rökt lax med smörslungad potatis. 

Ölands sydligaste spets är som många vet ett mekka för fågelskådare, många flyttfåglar rastar här och många besökare kånkar på stora tubkikare och hoppas få se en sällsynt fågel. Man kan även klättra upp i fyren Långe Jan och få en grym utsikt över omgivningen.

Alvaret är ett kapitel för sig. En väldigt speciell stämning infinner sig här, svår att beskriva. Denna platta hed med bara låga buskar är förvånansvärt svår att orientera sig i, men vandringslederna är utmärkta med små stenrösen så att man hittar rätt. Det är en svårslagen naturupplevelse! 

Allra sist några bilder från Byrums raukar där vi hittade massor av fossil, fyren Långe Erik och Trollskogen, en lättpromenerad urskog på norra delen av ön. Pippin är en entita. 

Lämna en kommentar