Resor med V

Hamburg

round-line-left-arrow

tillbaka

chapters

Staden mellan broarna

Hamburg del 1

Det är april 2019 och vi kör bilen över Öresund och ner genom Danmark och Nordtyskland. Vi har framför oss några dagar i Hamburg, storstaden som ju faktiskt ligger relativt nära och åtkomligt för oss som bor i Sydsverige. Resan tar ungefär fem timmar, inklusive en lämplig lunchpaus på färjan Rödby – Puttgarden.

Vi hade båda, var och en för sig besökt Hamburg tidigare, men bara i jobbsammanhang. Den här gången ska vi se helt andra sidor av stan. En stad som genomgått en stor förvandling de senaste åren. Precis som många andra hamnstäder, t ex Liverpool, Köpenhamn, London och Göteborg. Öde övergivna kajer och tomma magasin har fått ge plats åt nya bostäder, företag och offentliga institutioner. 

Hamburg skryter idag med att ha fler broar än Venedig, och de gamla slitna hamnkvarteren i Speicherstadt sprudlar nu av nytt liv, med muséer, kaféer, restauranger och universitet, och som kronan på verket den enastående magnifika konserthallen Elbephilarmonie. Den tog tio år att bygga och kostade i slutänden nästan nio miljarder kronor räknat i svenska pengar. Då återanvände man ändå en gammal magasinsbyggnad till de nedersta åtta våningarna. De nya arton våningarna ligger bakom ett fantasieggande blått skal under ett tak format som vågor på havet. Där det ligger längst ut mot floden Elbe är det ett dominerande landmärke i den nya hamnen.

Man kan som besökare gå in i huset och via en lång rulltrappa ta sig upp till skarven mellan det gamla och det nya huset. Och där beskåda omgivningarna från en balkong som löper runt hela huset. Ett fantastiskt sätt att få en uppfattning om detta nya Hamburg.

Inte långt härifrån ligger kajerna vid St Pauli Landungsbrücken med ståtliga tegelbyggnader i nästan lite orientalisk stil. Här hittar man restauranger och kaféer med paradplats för att beskåda folklivet i hamnen. St Paulis kajer är knutpunkt för mängder av turbåtar som fraktar runt turister i den labyrintiska jättehamnen, och är även hållplats för skyttelfärjorna över Elbe.

Men vill man inte ge sig ut på vattnet kan man gå under det. Här finns nämligen också ingången till Elbetunnel, ett fascinerande över hundra år gammalt byggnadsverk. Den 426 meter långa tunnel lät folk (främst hamnarbetare på väg till och från jobbet) att gå eller t o m åka under floden. Bilar kunde köra in i speciella hissar som tog ner dem till tunnelröret, köra igenom och på samma sätt hissas upp på andra sidan.

Under kriget förstördes delar av Elbetunneln, men den är nu restaurerad till sin forna glans, komplett med vackra kakeldekorationer och tidstypisk belysning. När man kommer upp på södra sidan finns ett färjestopp alldeles i närheten för den som enkelt vill  ta sig tillbaka till St Paulikajen.

En självklar utgångspunkt för att flanera genom Hamburgs centrum är Rådhuset, en mäktig byggnad, rikt dekorerad, och lika pampig från alla håll.

Rådhuset tronar på torget Rathausmarkt. Det kantas av en kanal, en av många som här kallas ”vleet”. Just denna kanal, ”Alstervleet” är i sin norra ände förbunden med floden Alster som precis intill kanalen är bred som en sjö. Söderut leder Alstervleet ut i Elbe. Längs kanalen hittar man många trevliga restauranger, ibland på bryggor ute i kanalen.

Lämna en kommentar

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.