Resor med V

Resor med V

Guatemala, Belize & Mexiko

tillbaka

tillbaka

Ruinernas brutala skönhet

Antigua

Vår resa genom Centralamerika börjar inte i huvudstaden Antigua, ett par mil från huvudstaden Guatemala City, för det är en stad man avråds från att stanna i, kriminaliteten är utbredd där.

Men några mil västerut ligger staden Antigua som är raka är motsatsen. Staden har hyllats av många besökare, inte minst vår egen Evert Taube som var här på 1950-talet. ”Ett ur havet återuppståndet Atlantis”, så beskrev han Antigua.

5 saker att inte missa i Guatemala:

  1. Antigua. En oerhört charmig och bohemisk stad med låga hus och kullerstensgator. Omgiven av vulkaner och med flera sköna slink-in-ställen.
  2. Lago Atitlán. Guatemalas blå smycke, en sjö kantad av vulkaner och med städer främst befolkade av indianfolk. Mellan dem åker man helst båt. 
  3. Flores. Ligger på en ö i Lago Petén och har en omisskännlig medelhavskaraktär. Små gator och gränder, mysiga restauranger och en vänlig och festsugen befolkning.
  4. Tikal. Mayakulturens huvudstad och hjärta. ett stort område med många tempelkomplex och grupper av andra byggnader. En guide ger oerhört mycket information man annars missar.
  5. Chichicastenango. För sin färgsprakande marknad och sina många mayareligiösa platser, som ofta kan vara kyrkor. 

Antigua (staden i Guatemala, inte ön i Karibien med samma namn) är en kolonial dröm omgiven av vackra och våldsamma vulkaner. Den på bilden här ovan, Volcano Agua är numera relativt lugn. Men en annan, Vulcano Fuego puffar ut rök var 10 minut och hade ett dödligt utbrott för bara något år sen.

Antigua är en stad med spikraka gator och strikt kvadratiska och rätvinkliga kvarter. För att få en bra överblick över den lilla staden beger man sig lämpligen till en kulle strax intill, Cerro de la Cruz.  Där uppifrån ser man tydligt vad det handlar om. Låga hus som liksom hukar under de majestätiska och ganska skräckinjagande vulkanerna. 

Den ålderdomliga stadsbilden med låga hus och kullerstensgator gör Antigua väldigt mysigt och det är sen många år ett Unesco-världsarv. Det är samtidigt en stad med härligt folkliv, högt tempo och moderna barer och restauranger. Många ”expats” väljer att bosätta sig här, staden är välkomnande och lättillgänglig.

Antigua var huvudort för det spanska kolonialväldet i regionen fram till 1700-talet då flera kraftiga jordbävningar la stora delar av stan i ruiner. Många av dessa ruiner står kvar i Antigua än idag, kyrkor och kloster som bara är skal, fast ofta tjusigt ljussatta kvällstid. Ibland har gamla ruinrester byggts in i nyare byggnadsverk.

På femte Avenida Norte har man stängt av gatan för trafik och här är det fullt av folk, försäljare och musikanter så här dagarna före nyår. En dygnet-runt-fest med bl a xylofonband, snyggt uppställda framför Volacano Agua. Xylofonen eller marimban är något av nationalinstrument i Guatemala, och stora pjäser för sex- eller till och med åtta händer såg vi på många håll i stan. Och som grädde på moset – en discodansande rabbin!

Matmarknaden i Antigua är som en egen stad i staden. Ett gigantiskt område mestadels under tak med smala gångar som gator mellan kvarteren där försäljare tronar över högar av tomater, grönsaker, frukt av alla slag, fisk, kött och elektronik. Det är hetsigt och trångt och kunder knuffas med leverantörer, barnfamiljer med folk i rullstol och trafikstockningar sker överallt.

Antiguas enda bryggeri är ett modernt mikrobryggeri som är öppet för allmänheten, där finns en restaurang på taket (!) och naturligtvis serveras deras öl. Men där kan man också smaka på hantverksöl från andra mikrobryggerier i Guatemala. Det är så skönt med den här rörelsen att man stöttar och uppmuntrar varandra fast man är konkurrenter. 

Antigua är som gjort för att bara lulla runt i och titta på. Sitta en stund i Parque Central och bara iaktta folklivet. Men vill man komma utanför stan så är Valhalla Macadamia Farm inte det sämsta utflyktsmålet. Enklast är att ta en taxi de få kilometrarna, och då passerar man även Ciudad Vieja, ”den gamla staden”. 

SNART MOGNA FÖR SKÖRD
MASKINEN SOM KNÄCKER NÖTTER

Väl framme får man en gratis visning av odlingarna av macadamiaträd och de primitiva maskinerna för att knäcka och sortera nötterna. Sen kan man handla macadamiaprodukter som olja och smaksatt choklad eller ta en fika i restaurangen. Faktiskt är gästtoaletten värd ett eget besök!

Valhalla Macadamia Farm grundades och ägs av ett amerikanskt par med tyskt påbrå (därav namnet), och har en idealistisk målsättning. De vill skapa förutsättningar för hållbar macadamiaproduktion i indianbyarna och ger bort plantor till fattiga bönder. Vi hoppas de lyckas, för macadamianötter är väldigt goda och överlägsna de trista jordnötter som säljs i varenda butik här. Dessutom har oljan undergörande egenskaper för hud och hår. 

Vi tar farväl av Antigua med den här bilden på den ikoniska Arco de Santa Catalina, ett byggnadsverk som är Antiguas mest kända. Den konstruerades för att nunnorna i klostret på ena sidan gatan skulle kunna ta sig över till andra sidan osedda. Nu reser vi mot Guatemalas blå smycke!

Lämna en kommentar