Resor med V

Guatemala, Belize & Mexiko

tillbaka

tillbaka

Ruinernas brutala skönhet

Antigua

Vår resa genom Centralamerika börjar i staden Antigua, ett par mil från huvudstaden Guatemala City. Antigua har hyllats av många besökare, inte minst vår egen Evert Taube som var här på 1950-talet. “Ett ur havet återuppståndet Atlantis”, så beskrev han staden.

Fem saker du inte ska missa i Guatemala:

  1. Antigua. En oerhört charmig och bohemisk stad med gammaldags låga hus och kullerstensgator. Omgiven av vackra vulkaner och med flera sköna slink-in-ställen.
  2. Lago Atitlán. Guatemalas blå smycke, en insjö kantad av vulkaner och med städer främst befolkade av indianfolk. Trafiken mellan dem sker snabbast och säkrast med båt. 
  3. Flores. Staden ligger på en ö i Lago Petén och har en omisskännlig medelhavskaraktär. Små gator och gränder, mysiga restauranger och en vänlig och festsugen befolkning.
  4. Tikal. Mayakulturens huvudstad och hjärta. ett stort område med många tempelkomplex och grupper av andra byggnader. En guide ger oerhört mycket information man annars missar.
  5. Chichicastenango. För sin färgsprakande marknad och sina många mayareligiösa platser, som ofta kan vara kyrkor. Här uppe på höglandet är vädret bättre och luften skönare.

Antigua (staden i Guatemala, inte ön i Karibien) är en kolonial dröm omgiven av vackra och våldsamma vulkaner. Den här ovan, Volcano Agua är numera relativt lugn. Men en annan, Vulcano Fuego puffar ut rök var 10 minut och hade ett dödligt utbrott för bara något år sen.

Från kullen Cerro de la Cruz får man överblick över hela staden med sina spikraka gator och rätvinkliga kvarter. 

Den ålderdomliga stadsbilden med låga hus och kullerstensgator gör Antigua väldigt mysigt och det är sen många år ett Unesco-världsarv. Det är samtidigt en stad med härligt folkliv, högt tempo och moderna barer och restauranger. Många “expats” väljer att bosätta sig här, staden är välkomnande och lättillgänglig.

Antigua var huvudort för det spanska kolonialväldet i regionen fram till 1700-talet då flera kraftiga jordbävningar la stora delar av stan i ruiner. Många av dessa ruiner står kvar i Antigua idag, kyrkor och kloster som bara är skal, fast ofta tjusigt ljussatta kvällstid. Ibland har gamla ruinrester byggts in i nyare byggnadsverk.

På femte Avenida Norte har man stängt av gatan för trafik och här är det fullt av folk, försäljare och musikanter så här dagarna före nyår. En dygnet-runt-fest med bl a xylofonband, snyggt uppställda framför Volacano Agua.Xylofonen eller marimban är något av nationalinstrument i Guatemala, och stora pjäser för sexhändiga verkade väldigt populära, dom såg vi på många håll i stan. Och som grädde på moset – en discodansande rabbin!

På femte Avenida Norte har man stängt av gatan för trafik och här är det fullt av folk, försäljare och musikanter så här dagarna före nyår. En dygnet-runt-fest med bl a xylofonband, snyggt uppställda framför Volacano Agua. Xylofonen eller marimban är något av nationalinstrument i Guatemala, och stora pjäser för sexhändiga verkade väldigt populära, dom såg vi på många håll i stan. Och som grädde på moset – en discodansande rabbin!

Antiguas enda bryggeri är naturligtvis ett modernt mikrobryggeri som är öppet för allmänheten, där finns en restaurang på taket (!) och naturligtvis serveras deras öl. Men där kan man också smaka hantverksöl från andra producenter i Guatemala. Det är så skönt med den här rörelsen att man stöttar och uppmuntrar varandra fast man är konkurrenter. 

Antigua är som gjort för att bara lulla runt i och titta på. Sitta en stund i Parque Central och bara iaktta folklivet. Men vill man komma utanför stan så är Valhalla Macadamia Farm inte det sämsta utflyktsmålet. Enklast är att ta en taxi de få kilometrarna, och då passerar man även Ciudad Vieja, “den gamla staden”. 

Snart mogna för skörd
Maskinen som knäcker nötterna

Väl framme får man en gratis visning av odlingarna av macadamiaträd och de primitiva maskinerna för att knäcka och sortera nötterna. Sen kan man handla macadamiaprodukter som olja och smaksatt choklad eller ta en fika i restaurangen. Faktiskt är gästtoaletten värd ett eget besök!

Valhalla Macadamia Farm grundades och ägs av ett amerikanskt par med tyskt påbrå (därav namnet), och har en idealistisk målsättning. De vill skapa förutsättningar för hållbar macadamiaproduktion i indianbyarna och ger bort plantor till fattiga bönder. Vi hoppas de lyckas, för macadamianötter är väldigt goda och överlägsna de trista jordnötter som säljs i varenda butik här. Dessutom har oljan undergörande egenskaper för hud och hår. 

Vi tar farväl av Antigua med den här bilden på den ikoniska Arco de Santa Catalina, ett byggnadsverk som är Antiguas mest kända. Den konstruerades för att nunnorna i klostret på ena sidan gatan skulle kunna ta sig över till andra sidan osedda. Nu tar vi oss till Guatemalas blå smycke!

Lämna en kommentar