Resor med V

Norrland

Resor med V

Norrland

Norrland

Forsar, fjäll och fotvandring

Del 2, Rovaniemi & Haparanda skärgård

Finland är nära, det är bara ca 30 meter över forsen. Men det går inte att ta sig över här, man får ta sig till Haparanda/Torneå för att komma in. Och det gör vi för att besöka den största staden i trakten, Rovaniemi. En gång berömd för sin marknad, men nu hårdhänt renoverad och med alldeles för många shoppinggallerior. Men här finns en populär badstrand, och en bit utanför stan vid polcirkeln har man här bestämt att jultomten bor. Och han tar emot året om.

En annan utflykt går till Haparanda hamn, som trots namnet inte alls ligger i Haparanda, utan i Nikkala en och en halv mil därifrån. Och där följer vi med en turbåt ut i den vackra skärgården utanför kusten. Det är vi och så en familj med en ganska butter dotter som tydligen är nån slags popstjärna. När vi kommer fram till Torne Furö lämnar vi sällskapet och går en stig genom skogen till andra sidan där vi får en hel sandstrand helt för oss själva.

BEVAKADE AV EN HAVSÖRN

Tillbaka i Kukkola går vi en promenad in i skogen längs en blommande stig. Blomsterprakten är makalös, allt blommar samtidigt i den korta sommaren. Men växtligheten tar över ängar och trädgårdar och vacklande ödehus. Det här är avfolkningsbygd, här har livet varit hårt och många har flyttat söderut. Vi korsar en nedlagd järnväg men sen måste vi vända eftersom vi blir attackerade av svärmar av hungriga myggor. Jag får i alla fall testa min tropikhatt med myggnät, och den funkar.

Den sista kvällen äter vi middag vid ett bord dukat ute på bryggan. Det är perfekt, en varm kväll, solnedgång, rökt sik och Tornedalsspecialiteten dopp-i-kopp. I sällskap av väl kylt friskt vitt vin. En perfekt avslutning.

Här är fler bilder från Kukkola: