Resor med V

Norrland

tillbaka

Forsar, fjäll och fotvandring

Del 2, Rovaniemi & Haparanda skärgård

Finland är nära, det är bara ca 30 meter över forsen. Men det går inte att ta sig över här, man får ta sig till Haparanda/Torneå för att komma in. Och det gör vi för att besöka den största staden i trakten, Rovaniemi. En gång berömd för sin marknad, men nu hårdhänt renoverad och med alldeles för många shoppinggallerior. Men här finns en populär badstrand, och en bit utanför stan vid polcirkeln har man här bestämt att jultomten bor. Och han tar emot året om.

Nästa utflykt vi gör börjar i Haparanda hamn, som trots namnet inte alls ligger i Haparanda, utan i Nikkala en och en halv mil därifrån. Väl där följer vi med en turbåt ut i den vackra skärgården utanför kusten, en skärgård som delvis är nationalpark. Det är vi och så en familj med en ganska butter dotter som tydligen är nån slags popstjärna. Färden går till den huvudsakligen obebodda ön Torne Furö, men där lämnar vi sällskapet och går en liten slingrig stig genom genom en underbart tyst skog till andra sidan ön. Där vi får en hel sandstrand helt för oss själva.

BEVAKADE AV EN HAVSÖRN

Tillbaka i Kukkola går vi en promenad in i skogen längs en blommande stig. Blomsterprakten är makalös, allt blommar samtidigt i den korta sommaren. Men växtligheten tar över ängar och trädgårdar och vacklande ödehus. Det här är avfolkningsbygd, här har livet varit hårt och många har flyttat söderut. Vi korsar en nedlagd järnväg men sen måste vi vända eftersom vi blir attackerade av svärmar av hungriga myggor. Jag får i alla fall testa min tropikhatt med myggnät, och den funkar.

Den sista kvällen äter vi middag vid ett bord dukat ute på bryggan. Det är perfekt, en varm kväll, solnedgång, rökt sik och Tornedalsspecialiteten dopp-i-kopp. I sällskap av väl kylt friskt vitt vin. En perfekt avslutning.

Här är fler bilder från Kukkola:

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.