Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Livet caribbean style

Caye Caulker, Belize

Vi återvänder till Flores och kliver där ombord på ett pyttelitet flygplan. Man känner sig verkligen lite speciell när man bordar en så liten farkost. Det är ingen charterkärra precis. 

Flygtiden är bara ca 45 minuter, snart landar vi i vad som ser ut som ren djungel, men visar sig vara Belize International Airport. 

Här möts vi av en försenad taxichaffis som stresskör genom ruffiga kvarter i stan. Vi ska ner till hamnen och den färja som kör ut till paradisöarna utanför kusten. Men plötsligt är vi framme och bilen omringas av seriösa män i vita skjortor. –Skynda er, ropar dom, båten går snart!

Vi har gjort en deal med mr Diaz som äger taxin, och den går ut på att han köper våra båtbiljetter till ”inhemskt” och starkt reducerat pris. Dom sliter vi åt oss och rusar mot kajen, och hinner precis över innan landgången halas in. Nu är vi på väg ut till ett karibiskt pardis.

En knapp timme senare glider vi in mot en bastant träbrygga vid en strand som ser ut att vara hämtad direkt från en broschyr över ”Det Coola Karibien”. Vi är framme i Caye Caulker.

Det är på många sätt en total scenförändring. Från det mäktiga och tunga fastlandet till det lättsamma karibiska ölivet. Från fuktiga grå himlar till evig sol. Nästan i alla fall. Från huvudsakligen maya- eller spansk- (eller båda) -ättlingar till amerikanska turister och rastakillar. Från mexikansk oompa-oompa till reggae.

Ursprungligen var Caye Caulker ett fiskeläge där man levde hyggligt gott på att fånga lobster, den klolösa amerikanska hummern. Som vanligt uppstod problem med överfiske, vilket här fick fiskarna att själva och gemensamt komma överens om begränsningar i fisket. Det har gett bra resultat och samtidigt har man accepterat restriktioner även i annat fiske, vilket bl a resulterat i en livskraftig och skyddad stam av tarpon, annars ett oerhört populärt byte för sportfiskare. Här hoppar den efter en munsbit:

Vi snorklar i det klara vattnet ute på revet, promenerar i maklig takt genom den charmiga men lite slitna stan, och hamnar nere hos Chef Kareem på stranden. Här grillas nyfångad lobster.

Efter några dar i Caye Caulkers  avspända laid-back-läge öhoppar vi vidare norrut till San Pedro, alldeles intill gränsen mot Mexiko. Och får en av våra livs häftigaste snorklingsupplevelser. 

Lämna en kommentar