Resor med V

Singapore

tillbaka

chapters

next

round-line-right-arrow

En tur i megaparken

Singapore del 2

Raffles hotell är ingen liten byggnad, det var nog imponerande stort på sin tid. Men idag ser det lite ynkligt ut där det ligger inklämt mellan supermoderna gigantiska kontorskomplex. Ett nybygge som däremot inte alls skäms för sig är Marina Bay Sands som med sina tre huskroppar och sammanbindande båtliknande konstruktion på taket blivit en ikon för staden. På många håll i Singapore har fantasin fått fritt spelrum i arkitekturen.

Bakom Marina Bay Sands-komplexet breder en stor park ut sig, Gardens by the Bay. Med märkliga jätteträd och byggnader som ser ut som störtade rymdfarkoster. De sistnämnda är två jättelika växthus, den ena, ”the Flower Dome” med trädgårdar från olika håll i världen. Och den andra ”the Cloud Forest” har ett högt berg inuti. På toppen är klimat och växtlighet som i en våt tropisk skog och här finns också ett 35 m högt vattenfall.

De märkliga träden kallas Supertrees och är täckta med riktiga växter, men inuti är det ventilationsanordningar som hjälper växthusen att hålla rätt klimat. När kvällen kommer tänds träden upp och skapar en sagolik upplevelse. Även resten av parken prunkar av rara växter och träd.

SUPERTREES
SUPERTREES OM NATTEN

Staden Singapore har expanderat kraftigt de senaste 100 åren och eftersom landytan är begränsad innebär det att det mesta av den ursprungliga naturen har skövlats. Men det finns andningshål och ett som vi verkligen rekommenderar är den botaniska trädgården. En vidsträckt park med bra promenadstigar genom varierad natur, med vattenfall och regnskog och en mängd orkidéer. Vi ser till och med en flock svarta svanar i en damm i denna park som är utsedd till världsarv av UNESCO. Entrén är gratis. 

(https://www.nparks.gov.sg/sbg)

Singapore är i mångt och mycket ett prydligt och rätlinjigt och modernt jätteköpcentrum, och kan kallas mycket, men inte charmigt. Men en sevärdhet får vi uppleva i all stål och glas och betong och det är en berömd fontän, ”Fountain of Wealth” som ligger i köpcentret Suntec City. Under en gigantisk guldring sprutar vatten åt olika håll, men i mitten sprutar det särskilt mycket. Och där tror invånarna att man kan få välgång och rikedom genom att vidröra vattnet. Vi ser flera kostym-och-vit-skjorta-gubbar göra just detta. Asiater är ganska vidskepliga.  

Det är lätt att ta sig runt i Singapore tack vare ett superbt tunnelbanesystem, med snabba tåg som går ofta. Alla köar lugnt och ordnat och i rulltrapporna står man till höger och klättrar till vänster. Tvärtemot hur det är hos oss. Vagnarna är rena och snygga och tack och lov är det förbjudet att äta den illaluktande durianfrukten på tunnelbanan.

Till sist, om man som vi var är på väg till Indonesien finns det en stor fördel med att landa i Singapore på vägen. Man kan naturligtvis flyga till Jakarta, men det är dyrt. Betydligt billigare är åka med en färja i Singapores hamn och ta sig den korta vägen över det smala Singaporesundet till Batam på Java. En dryg timmes trevlig sjöresa för ett par hundra kronor.

Om du vill följa våra vidare äventyr i Indonesien kan du klicka här.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.