Resor med V

Sri Lanka

Till slut - lata dagar på stranden

Unawatuna och Galle

DE HELIGA BILDERNA ÄR KOPPLADE SÅ ATT DE TÄNDS NÄR BUSSEN BROMSAR

Från Matara tar vi ännu en buss västerut till Unawatuna, en av Sri Lankas bästa stränder. En lång halvmåneformad beach med bred sandremsa och ett skyddande rev som dämpar vågorna. Många trevliga strandrestauranger kantar halvmånen. En av dem, Kingfisher, blir vår favoritkrog. Där dukas borden ute i sanden och lyktor tänds i skymningen. Och de gör den mest fantastiska tonfiskstek vi nånsin smakat, den bara smälter i munnen.

Här slöar vi våra sista dagar i Sri Lanka. Men vi gör också ett intressant besök i den näraliggande staden Galle, och den gamla befästa stadsdelen Fort med sina smala gator, bohemiska barer och sköna stämning. Och vi möter en kristen parad med uniformerad orkester som har en hel melodika-sektion.

Galle hade förr en berömd och enormt stor marknad vid stranden, men allt sopades bort av tsunamin. De fiskare som bodde där och som överlevde flyttades till områden flera kilometer inåt land, långt ifrån sina båtar. Vi gör en rundtur i stan och vår tuk-tuk-förare berättar om det folkliga missnöjet med hur samhället hanterat katastrofens konsekvenser.

EFTER TSUNAMIN (foto: ukfg)
IDAG

Vi såg i alla fall att marknadsstånden började krypa tillbaka i strandområdet. Men större delen av den yta som den 27 december 2004 såg ut som ett gigantiskt plockepinn av bambu, trä, tyger och kroppar av drunknade människor var när vi var där bara en stor och tom gräsplan, där barn och ungdomar spelade fotboll. Så växer nya minnen över de gamla, och de sotiga spåren efter katastrofer och krig täcks över av det växande och levande.

Vad tyckte du om vår reseberättelse? Har du frågor? Skriv till oss här, länka till oss på sociala medier eller skriv en kommentar längst ner!

2 tankar på “Sri Lanka: Galle & Unawatuna”

  1. Hej,
    Vad ni är duktiga på att både skriva o fotografera. Har just nu varit med er i Thailand, vilken upplevelse! Tack för denna resa!
    Yvonne

    Svara

Lämna en kommentar