Resor med V

Brügge

tillbaka

innehåll

Stad med konserverad glans

Brügge del 1

Att röra sig i Brügge är som att gå omkring i en stad där tiden stannat. Otroligt vackra miljöer från medeltid, romantik, renässans och barock, allt på en gång. Och väldigt få moderna inslag. Hela centrum är skyddat som världsarv, tack och lov.

Fem i topp i Brügge:

  1. Bästa sevärdheten: Klocktornet är ju faktiskt ett mste, även om det tar på krafterna att klättra uppför 366 trappsteg. Men man kan pausa på våningsplan och se intressanta museiföremål. 
  2. Bästa hitta-på: Båttur på kanalerna, en stillsam rundtur med vyer man inte ser från “land”. Vattenvägar som i Venedig, nästan…
  3. Bästa maten: Den Gouden Harynck var vår absoluta favorit. Men det finns flera med Michelinstjärnor. 
  4. Bra hotell: Vi bdde på Martin’s Brugge alldeles intill klocktornet. Ett trestjärnigt och väldigt trevligt och omtyckt ställe.
  5. Bra ölfik: The Beer Wall gillade vi verkligen, trångt och uppsluppet och med ost och charkuterier som gratis tilltugg. Varför finns inte det på svenska pubar?

Det här är en mycket gammal stad med anor ända från tiden för Kristi födelse. Redan runt år 1000 var det en riktig stad, men det stora uppsvinget kom trehundra år senare. Då etablerade seglande köpmän från Genua ett brohuvud i Brügge för handeln med Västeuropa. Rikedomar började flöda in till stan, och många imponerande byggnader restes, t ex det berömda klocktornet.

Men stadens uppgång blev inte långvarig. Förbindelsen med havet slammade igen och handeln flyttade till nederländska Antwerpen. Brügge hamnade i bakvatten och liksom konserverades, vilket bevarade stadens charm för evigt. Och det drar dit turister i stora skaror som i sin tur bidrar till att här idag finns en uppsjö av mysiga hotell och bra restauranger.

Och ölställen. Belgarna älskar och vårdar sina öltraditioner, och i Brügge finns flera stora ölbarer. The Beer Wall stoltserar med många hundra olika sorter i en utställningsvägg. Inne i baren beställer man lämpligen ett ölprovningsset med olika typer av öl och en medföljande ost- och charkbricka.

Det imponerande klocktornet Belfort, 83 meter högt är något av en ikon för staden, den som sett filmen ”In Bruges” minns det säkert. 366 trappsteg leder upp i tornets topp och därifrån har man en suverän utsikt över staden.

På vägen passerar man Skattkammaren där stadens sigill och privilegiebrev förvarades under medeltiden. Kistor med många lås finns kvar till beskådande.

Stadshuset är också en fantastisk byggnad, byggd i mitten av 1300-talet och med en enastående utsmyckad interiör, särskilt den Gotiska Salen med målningar och skulpturer föreställande händelser i stadens och Flanderns historia.

Lämna en kommentar