Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

I den övergivna megastaden

Tikal

Sen är det äntligen dags för  oss att möta Tikal. Staden som en gång var den allra största i denna del av världen. Den grundades nån gång ett par hundra år före Kristus och övergavs knappt tusen år efter Kristus i den märkliga civilisationskollaps som alla mayasamhällen genomgick vid denna tid. Ingen vet varför det skedde men troligen låg klimatförsämring och en samtidig försörjningskris bakom.

Mayafolken lämnade sina städer för att söka sin framtid var och en på egen hand. Och det var långt innan spanjorerna anlände.

Tikal som främst var ett religiöst centrum var ett par mil rätt över, en enorm stad. Man tror att upp till 200 000 personer bodde här. Templen som ligger utspridda på en stor yta byggdes av olika kungar för att hylla sig själva. Det är massiva pyramidliknande konstruktioner av huggna kalkstensblock sammanfogade med en slags kalkcement.

Nedanför varje tempel, på en plaza står ofta en rad stenar där kungar försedda med jaguarpälsar, spiror och huvudprydnad är avbildade. Man kan ibland se en bunden man vid kungens fötter och då handlar det om människooffer eller avrättning av fångade fiender. Indianerna var inte alltid så snälla.

Vi går upp långt före soluppgången och traskar i mörkret genom den tysta skogen. Ficklamporna riktas mot marken där rötter som korsar stigen hotar att sätta krokben för oss. Efter ca 20 minuter kommer vi fram till en serie trappor som för oss nästan hela vägen upp till toppen på tempel nr 4. Vi slår oss ner tillsammans med ett 50-tal andra på de översta trappstegen och väntar in soluppgången och lyssnar efter den vaknande djungelns ljud. 

Så plötsligt syns orangea strimmor över skogen, ånga stiger från träden och avgrundsvrål börjar stiga från alla håll. Vrålaporna har vaknat.

Vi bor alldeles intill ingången till Tikal, på ett ställe där många av skogens djur kommer och letar efter mat. Vi ser spindelapor, näsbjörnar (video längst ner), agouti, en mindre släkting till kapybaran, färgskimrande arguskalkoner och tukaner alldeles vid hotellet.

Nu är alla våra kläder djungelfuktiga, även de som ligger i packningen. Så vi längtar verkligen efter lite sol och värme. Vilket faktiskt väntar runt hörnet. Följ med oss på ett skutt ut i paradset!

Lämna en kommentar