Resor med V

Resor med V

Estland & Litauen

Så nära och ändå så långt borta

Estland del 1, Tallinn

De baltiska länderna ligger så nära oss, och de framhåller gärna sig själva som en del av Norden, ändå är de knappast några självklara resmål för oss svenskar. Trots deras milslånga sandstränder, skogar fyllda av djurliv och åtminstone delvis moderna städer med unika sevärdheter och restauranger med hög kvalitet.

Vi besöker dem sommaren 2023 under nära tre veckor. Utresan sker med färja från Kapellskär norr om Stockholm till Paldiski någon mil utanför Tallinn. En transport mest för lastfordon, vilket avspeglar sig i den rätt torftiga standarden på utrymmen och utbud ombord. Men vi kommer fram och i ett huj är vi framme i den estniska huvudstaden.

Vi bor perfekt i den gamla innerstaden och har nära till det mesta. Hotellet ligger i ett par mycket gamla sammanbyggda hus, så korridorerna vindlar lite och små trappor leder till våningsplan i olika höjd. Rummet är osannolikt litet, på gränsen till klaustrofobiskt, men vi ska ju bara sova där, så det är ok.
Två kvarter bort ligger Gamla stans centrala torg, Rådhustorget, och på vägen dit passerar vi en lång rad plakat som alla känslofyllt protesterar mot Rysslands anfall på Ukraina. Det ska bli tydligt under hela vår resa hur djupt allvarligt man tar på kriget här, och hur man på alla tänkbara sätt visar solidaritet med Ukraina.

En kort promenad från Rådhustorget hittar vi Frihetstorget, som anlades under Sovjettiden men fått ny mening efter självständigheten. Här finns ett stolt monument som man passerar på väg till borgkullen.

Tallinn är en stad där de historiska epokerna finns kvar rent fysiskt, som resterna av borgen de tyska korsfararna byggde på Toompea-kullen på 1300-talet, alldeles ovanför Frihetstorget. På kullen hittar vi fästningens höga bröstvärn med ett par stadiga runda torn, till exempel ”Kiek in de Kök”, ett imponerande femvånings kanontorn. Namnet är på så kallad lågtyska och betyder precis vad man tror, där uppifrån kunde man stirra rätt ner i köken på bostäderna nedanför.

KIEK IN DE KÖK
INNANFÖR BORGMUREN
ALEXANDER NEVSKY-KATEDRALEN
INSPIRERAD AV ETT BERÖMT SPÖKE

Från borgen tar vi långa trappor ner till Gamla stan med dess vindlande gränder igen. Här ligger kaféer och restauranger på rad men annars finns här inte så mycket att upptäcka. En hög stadsmur finns kvar som löper runt delar av gamla stan. Det lär vara så att köpmännen nere i staden blev så förbittrade på noblessen som bodde uppe i borgen att de byggde muren för att markera sin självständighet.

STORA PORTEN TILL GAMLA STAN

Här hittar vi plötsligt ett överraskande minnesmärke, kanske den enda i hela världen som hyllar Boris Jeltsin, den oberäknelige och ofta lätt omtöcknade ryske ledaren som var president när Estland tillsammans med Lettland och Litauen gjorde sig självständiga 1990 – 1991.

Vi är på väg till stadsdelen Kalamaja, på andra sidan järnvägsspåren från Gamla stan, ett område med slitna trähus och övergivna industrier, men där också en motrörelse spirar. Teatrar, gallerier, kaféer och modeaffärer har börjat öppna upp det förfallna, och till och med det svenska Fotografiska museet har öppnat en filial här. Det vimlar av hippa människor och inemot tågstationen har en stor modern saluhall, ”Turg” öppnat.

Turg har ett stort utbud av  vintage kläder, restauranger och en stor matmarknad. Så här års domineras den av bär i otroliga mängder:

En kväll äter vi middagen på restaurant Horisont, högst upp i nybyggda Swissotel. Utsikten är magnifik och maten sagolikt god!

Vi lämnar nu staden och ger oss ut i den estniska vildmarken, där vi hittar en älg och ett konstgalleri. Häng med!

Fem i topp i Tallinn:

  1. Se: Slingan Frihetstorget – borgen – Gamla staden är ett måste, då passerar man också Kik in de Kök som har ett museum och i borgmuren finns ett fik om man vill vila.  
  2. Bo: Vi bodde på lilla Meriton Old Town Garden Hotel och var framför allt nöjda med läget och frukosten. 
  3. Äta: I Gamla stan åt vi  helt ok pizzor på trevliga Margherita. Finmaten på restaurang Horisont var av mycket hög klass så den kan vi absolut rekommendera.
  4. Shopping: I gamla stan finns nästa inga affärer alls, bortsett från någon enstaka juvelerare eller damklädesaffärer. 
  5. Språk: Alla yngre människor förstår och talar utmärkt engelska. De som gick i skolan under sovjettiden är inte lika lätta att kommunicera med. 
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.