Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

På kvinnornas ö

Isla Mujeres, Mexiko

Sista ahalten i den ö-hoppning som avslutar vår centralamerikanska resa är Isla Mujeres, en långsmal landremsa strax utanför Cancún, staden som tillsammans med grannorten Playa del Carmen definierar själva begreppet sol&badsemester i Mexiko. Att vi tog oss hit var väl i ärlighetens namn mest en slump, att ha några dars vila inför hemresan från flygplatsen i Cancún. 

Hade vi vetat bättre hade vi hellre hoppat av bussen i Tulúm. Kollat cenotas och chillat i en lite mindre påfrestande miljö. 

Isla Mujeres är huvudsakligen en lekplats för amerikanska medelklassturister. En uppgift vi fick var att nästan en tredjedel av den bofasta befolkningen är från USA. 

Här bor de i andelslägenheter eller i egna tjusiga condos längs öns sydspets. Grannar med soptippen. Här har någon byggt sig ett hus i form av en snäcka.

På andra sidan, den som vetter in mot fastlandet, finns en drive-in-öl-automat. 

Och inte långt ifrån, granne med kyrkogården, ligger en konkurrent till ishotellet i Jukkasjärvi.

Den stora andelen gringos här märks framför allt på gatorna, eftersom alla måste åka golfbil vart dom än ska. När vi promenerade vinkade folk åt oss.

Så en smart räkförsäljare sätter sig såklart vid vägkanten när kunderna rullar förbi!

Baden är bäst vid Playa Norte, nära stans kommersiella centrum, där de flesta restauranger och barer ligger. Dit kör också båtar från Cancún med festsugna yanquis.

Vår sista utflykt går till den sydöstra änden på Isla Mujeres, Punta Sur. Där finns ruiner av ett gammalt mayatempel, vilket har en koppling till öns namn, kvinnornas ö. I mayas glansperiod var ön helgad åt Ixchel, gudinna för barnafödande och medicin. När spanjorerna kom hit förundrades de över alla kvinnliga gudabilder, och kallade därför ön Isla Mujeres. Än idag offras det åt Ixchel här.

Sista dagen på Isla Mujeres tornar ett våldsamt oväder upp sig och vi småspringer de fyra kilometerna till vårt hotell. Just när vi kommer fram brakar helvetet löst i form av ett tropiskt åskväder. När vi står på terrassen utanför vårt rum och kollar brakar tre blixtar ner mindre än hundra meter ifrån oss. Håret står på ända och det ringer i öronen. Men det värsta återstår. Det ymniga regnet förvandlar terassen till en damm och vatten forsar in i rummet. Hotellpersonalen får slita för att få ut allt och vi får byta rum.

 

Och så är vår centralamerikanska resa slut för den här gången. Vi hoppas att ni blivit inspirerade att följa åtminstone i några av våra fotspår. Guatemala och Belize är länder man besöker främst för sin fantastiskt vackra natur och sitt färgstarka folk. Mexiko såg vi inte så mycket av denna gång, det får bli mer vid ett annat tillfälle.

Lämna en kommentar