Resor med V

Sri Lanka

Den tjuvaktiga apan slår till

Dambulla

Inte långt från Sigiriya ligger Dambulla, en stad med ett stort buddhistiskt museum och en buddhistisk radio- och tv-station. Och i en klippa ovanför själva stan finns det grottor där man redan hundra år före Kristi födelse inrättade tempel. Idag finns här mer än 80 grottor, fem helgedomar, flera kloster, 157 statyer och 153 Buddhabilder. Grottemplen är ett världsarv sedan 1991. 

TEMPLEN I DAMBULLA
INGET TILLTRÄDE TILL TEMPLEN UTAN SARI
SOVANDE BUDDHA I EN AV GROTTORNA

Hur skiljer man en sovande Buddha från en Buddha i nirvana? Båda ligger ner med en kudde under huvudet. Men titta på tårna, en sovande Buddha har vänsterfotens stortå en aning bakom högerfotens. Så den här ovanför sover bara.

VAKEN BUDDHA I EN ANNAN GROTTA

En strid ström av besökare klättrar de många trappstegen upp till templen, under noggrann bevakning av nästan lika många apor. De buddhistiska besökarna bär lotusblommor som ska läggas på templens altare. Men makakerna har andra planer. I obevakade ögonblick sliter de blommorna ur händerna på besökarna och vad de gör sen kan ni se i videon här.

LOTUSBLOMMA

Hur fort kan en lankes prata?

Transport med tåg och buss i Sri Lanka är väldigt billigt, men man får vara beredd på att envisa försäljare kliver ombord vid varje stopp. Här är en grym snabbpratare som försöker kränga en karta:

Lämna en kommentar