Resor med V

Marocko

Resor med V

Marocko

tillbaka

Ett rött lapptäcke

Marrakech del 1

Allting där nere är rött, slår det mig när jag vaknar till i flygplansstolen och  tittar ut genom fönstret. Röda fält i olika nyanser, som en mosaik med bara röda bitar, slumpvis utkastade på den torra slätten.  Här och där ärrade av uttorkade flodfåror. Berg och slätter allt i samma eldiga färgskala. Vi går in för landning i Marrakech, i södra Marocko.

Vi far direkt till stadens mittpunkt. I den geografiska och emotionella stadskärnan ligger det stora torget Jemaa-el-Fna med ett kaotiskt myller av folk vid alla tider på dygnet. Turister, stadsbor, nasare och tricksters, akrobater och ormtjusare och virvlande dervishdansare. En öronbedövande kakafoni som aldrig tystnar.

Jemaa-el-Fnaa betyder ungefär ”samling av döda”. För längesen avrättade man folk här. Numera är det fredligt men rörigt, högljutt och otroligt färgsprakande.

Längst inne i ett trångt hörn av torget bor vi i Hôtel & Ryad Art Place Marrakech, ett väldigt fint och mysigt typiskt riad-hotell i stil som i gamla karavangästhus, med en gård i mitten och rummen längs övervåningens balustrader. Rummen är rikt dekorerade i utsökt arabisk stil.

Vi går ut från hotellet och strosar omkring bland ormtjusare och musikanter, magdansare och magiker. Det är en öronbedövande fest för alla sinnen. I torgets motsatta hörn (från hotellet sett) hittar vi ingången till den labyrintiska medinan med sina smala gränder och sitt myller av butiker som säljer allt vad man kan tänkas behöva, kryddor, kläder, keramikfat och krimskrams. Själv köper jag en fin tunn halsduk för att kunna ta till när kylan i bergen blir för påtaglig.

Men längre in i medinan och bakom den hittar vi också annat spännande. Hemliga trädgårdar bakom vackra portaler. Här försvinner stadens slammer i stillhet, det enda som hörs är springbrunnars stilla porlande. I en damm tävlar sköldpaddor om vem som kan få mest sol på sig.

När kvällen närmar sig ökar tempot på torget. Folk strömmar till, dansen blir snabbare och trummor och skalmejor vräker på i ett sista försök att få igång ormarna som vid det här laget verkar vara helt slut, de ligger bara apatiska och orkar knappt lyfta sina huvuden. Nu tänds lampor överallt och stora långbord ställs ut och fyller upp området. Snart är hela torget insvept i grillrök och dofter sprids av underbar mat.

I nästa avsnitt besöker vi en vacker men taggig park anlagd av en de största modeikonerna, som kände sig närmast pånyttfödd i Marrakech. Och vi hittar ett dödens palats som glömdes bort i 300 år, och som nu vaktas av ett gäng vilda katter. Upptäck Marrakech med oss! 

Fem höjdare i sydöstra Marocko:

  1. Jemaa-el Fnaa. Det centrala torget i Marrakech är en upplevelse för alla sinnen. Färggrant och mustigt, kaotiskt och tröttsamt. Medinan är strax intill, med basarer och hemliga trädgårdar
  2. Pepe Nero, bästa restaurangen i Marrakech. Men boka bord flera dagar i förväg!
  3. Jardin Majorelle, YSLs privata trädgård, nu en omtyckt park. Med ett utmärkt café och ett spännande museum som inte bör missas! 
  4. Häftigast i Ouarzazate: Atlas Studios, där många storfilmer spelats in. Guidad tur genom dekorer och scener du garanterat känner igen.
  5. Bästa boendet i Ouarzazate: Berber Palace. Dyrt och överdådigt, men de flesta av de billigare hotellen är slitna och illa skötta. Och Berber Palace har flera bra restauranger och barer, öppna även för icke-gäster. 
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.