Resor med V

Marocko

tillbaka

Ett rött lapptäcke

Marrakech del 1

Allting där nere är rött, slår det mig när jag vaknar till och tittar ner. Röda fält i olika nyanser, som en mosaik med bara röda bitar, slumpvis utlagda på den torra slätten. Här och där separerade av uttorkade flodfåror. Vi går in för landning i Marrakech, i södra Marocko.

Fem höjdare i sydöstra Marocko:

  1. Jemaa-el Fnaa. Det centrala torget i Marrakech är en upplevelse för alla sinnen. Färggrant och musitigt, javisst. Kaotiskt och tröttsamt, javisst! Och glöm inte medinan strax intill, med basarer och hemliga trädgårdar
  2. Pepe Nero, bästa restaurangen i Marrakech. Men boka bord flera dagar i förväg!
  3. Jardin Majorelle, YSLs privata trädgård, nu en spektakulär och omtyckt park. Med ett utmärkt café och ett spännande museum som inte ska missas! 
  4. Häftigast i Ouarzazate: Atlas Studios, där många storfilmer spelats in. Guidad tur genom dekorer och scener du garanterat känner igen.
  5. Bästa boendet i Ouarzazate: Berber Palace. Dyrt och överdådigt, javisst. Men de flesta av de billigare hotellen är slitna och illa skötta. Även om du inte bor här har de flera bra restauranger och barer. 

Vi far direkt till stadens mitt, i den geografiska och emotionella stadskärnan ligger det stora Jemaa-el-Fna-torget med ett myller av folk vid alla tider på dygnet. Turister, stadsbor, nasare och tricksters, akrobater och ormtjusare och virvlande dervishdansare. Ett öronbedövande ljud som aldrig tystnar.

Jemaa-el-Fnaa betyder ungefär ”samling av döda”, för längesen avrättade man folk här. Numera är det fredligt men kaotiskt, högljutt och otroligt färgsprakande.

Längst inne i ett trångt hörn av torget bor vi i Hôtel & Ryad Art Place Marrakech, ett väldigt fint och mysigt typiskt riad-hotell i stil som i gamla karavangästhus, med en gård i mitten och rummen längs övervåningens balustrader.

Går vi diagonalt över torget hittar vi den labyrintiska medinan med sina smala gränder och myller av butiker med kryddor, kläder, keramikfat och krimskrams. 

Men längre in hittar vi också hemliga trädgårdar bakom vackra portaler. Här försvinner stadens slammer i stillhet, det enda som hörs är springbrunnars stilla porlande. I en damm tävlar sköldpaddor om vem som kan få mest sol på sig.

När kvällen närmar sig ökar tempot på torget. Dansen blir snabbare och trummor och skalmejor vräker på i ett sista försök att få igång ormarna som vid det här laget verkar vara helt slut. Lampor tänds och stora långbord ställs ut. Snart är hela torget insvept i grillrök och dofter av underbar mat.

I nästa avsnitt besöker vi en vacker men taggig park anlagd av en de största modeikonerna, som kände sig närmast pånyttfödd i Marrakech. Och vi hittar ett dödens palats som glömdes bort i 300 år, och som nu vaktas av ett gäng vilda katter. Upptäck Marrakech med oss! 

Lämna en kommentar