Resor med V

Svenska Smultronställen

Vem uppskattar inte att fly vardagen en stund? Och bara bry sig om att uppleva, naturen, god mat, att rena kropp och själ i en skön miljö? I den här avdelningen tipsar vi om några av de allra bästa get-away-ställen vi besökt i Sverige, där vi ju faktiskt är ganska bortskämda med fantastiska boenden av olika slag.

Välj smultronställe i kartan!

(OBS vi har inte på något sätt samarbete med de ställen vi tipsar om. Värderingarna är helt och hållet våra egna.)

Välj smultronställe att läsa om i listan!
(OBS vi har inte på något sätt samarbete med de ställen vi tipsar om. Värderingarna är helt och hållet våra egna.)

Häckeberga slott

Häckeberga slott i nordöstra Skåne är en av de vackraste platser vi besökt. Den pampiga 1800-talsbyggnaden ligger på en liten ö i Häckebergasjön utanför Genarp, omgiven av glittrande vatten och lummiga skogbeklädda holmar. Här har Anna och Lars Norrman, kända från TV:s Husdrömmar fått fria tyglar och inrett rum och salar med en skön blandning av tradition och överraskningar…

Slottet byggdes färdigt 1873 men platsen har sett flera tidigare gårdar och borgar ända sedan 1300-talet. Det är inte svårt att förstå varför, läget på en ö gav skydd och själva platsen har en egen magi.

Här finns inget spa (förutom en badtunna) men det är knappast för kroppslig njutning man kommer hit. Det är för den andliga njutningen, upplevelserna av huset och naturen omkring. Och såklart för den utsökta maten, som även den harmonierar med blandningen av traditionellt och överraskande. En sådan frukost till exempel har vi nog aldrig förr ställts inför, men lugn, vi ska inte avslöja innehållet…

Häckeberga är det perfekta get-away-stället för de som vill lämna vardagens plikter och stress, och ändå uppleva något annat, naturen, den goda maten eller de ständigt överraskande interiörerna.

Drottningens Vilohem

Öland är en ö med en alldeles speciell stämning, lite utanför tiden. Åtminstone när man är där off-season. Under vårt besök på Öland bor vi strax söder om ”huvudstaden” Borgholm i en herrgårdsliknande byggnad som lustigt nog heter ”Drottning Viktorias hotell och vilohem”. Vilket det en gång också var, en plats att vila upp sig på för stressade borgarfruar. Och inte mycket är ändrat i miljön sen dess, det är fortfarande 1800-tal härinne.

Hotellet är inte särskilt lyxigt men inte heller påvert. Här serveras en bra frukost och middag i en stil man kallar ”rustik”. En vacker trädgård med fruktträd omger huset, och det är promenadavstånd både till Borgholms centrum där det finns ett par riktigt bra restauranger, och till slottsruinen.
Länk till hotellets websida: dvh.se
Du kan läsa mer om vårt Ölandsäventyr här.

Arctic Gourmet, Kaalasjärvi

Någon mil utanför Kiruna ligger ett av våra mest udda smultronställen. Arctic Gourmet Cabin i Kaalasjärvi, som troligen är landets minsta finkrog, bara fyra gäster får plats här. Johan Löfgren som driver stället tillsammans med sin fru Malin tar emot med uppvärmd bastu och badtunna, och sen ett glas bubbel på renfällar vid den öppna elden. Livet är gott.

HÄR SKA DET LAGAS MAT

Det är bara vi som är gäster här ikväll så vi får ha Johan för oss själva. Han joxar ihop och serverar de läckraste rätter, rösti på mandelpotatis med kalixrom, grillad renfilé och vildbärssorbet till efterrätt. Vi övernattar i en bekväm stuga i samma länga som restaurangen och nästa morgon väntar en härligt generös frukost. Vi åker vidare med saliga leenden.

HELA
RESTAURANGEN!

JOHAN, MASTERCHEF

GRILLAD RENFILE

ÖVERNATTNINGSSTUGAN

Villa Strandvägen, Ystad

Den här vackra sekelskiftesvillan är egentligen ett annex till Ystad Saltsjöbad  och den ligger bara ett stenkast ifrån den stora spa-anläggnngen. Den har man fri tillgång till som gäst på Villa Strandvägen. Men som annex har den en alldeles egen profil. Man äter både frukost och middag här, båda är i gourmetklass och matsalen är så charmig att man vill sitta där länge. En skön promenad längs stranden fullbordar vistelsen!

MYSIGT RUM MED INSPIRERANDE TAVLA

PÅ VÄG TILL SPA

POST-SPA RELAX

YSTAD SALTSJÖBAD

STRANDEN VID SALTSJÖBADET

BADHYTTER

EN AV RÄTTERNA I SMAKMENYN

EN ANNAN RÄTT

Smögen

Smögen på Bohuskusten är ju mest känt som hektiskt sommarparadis men vi tycker bäst om det på hösten när lugnet infunnit sig. Vi har besökt det gamla fiskeläget tre gånger och längtar alltid tillbaka. Det intensivt blå havet, de råa klipporna och husen som hukar sig på bergssluttningen, det är så vackert. Vi bor alltid på  charmiga Pensionat Bryggan nere vid vattnet. Och självklart frossar vi på skaldjur, på klassiska Göstas eller på nya eleganta Musselbaren.

PENSIONAT BRYGGAN

HAMNEN

KARAKTÄREN AV FISKEHAMN FINNS KVAR

HAMNEN FRÅN NORR

GAMMALT STENBROTT PÅ KLEVEN

HÅLLÖ FYR

GRYNING ÖVER SMÖGEN

SKALDJURSFROSSA

Hotell Havanna, Varberg

På sitt sätt kanske Sveriges märkligaste hotell men med en oemotståndlig charm som får en att ofta vilja komma på besök. Tidigare ägaren och initiativtagaren Lasse Diding är en skandalomsusad och egensinnig  person som satt sin personliga prägel på allt i huset. Att han vurmar för Lenin och Fidel Castro kan ingen missa. På systerhotellet Gästis finns ett bad kallat Leninbadet men på Havanna finns ett vackert spa klätt med orientaliskt kakel. På övervåningen ligger Hemingway bar med tjusig utsikt och intill restaurangen ett rejält rökrum för den som gillar kubanska rökverk. 

Stämningen på Hotell Havanna är skönt avslappnad. I matsalen är det oftast fullsatt och stämningen är hög. Ute på stan är det mera stillsamt åtminstone off-season. Varberg är en pittoresk kuststad med många gamla trähuskvarter, en medeltida fästning och en härlig strandpromenad. Har man tur får man se skulpturen ”Damen med väskan” som Lasse Diding förgäves försökte få staden att köpa in, men som han själv till sist bekostade.

BAREN

MOT MATSALEN

ORIENTALISKA BADET

GATA I VARBERG

MOT VARBERGS FÄSTNING

DAMEN MED VÄSKAN
PÅ VARBERGS FÄSTNING

Ästad spa & vingård

Halvannan mil inåt land från Varberg i Halland ligger Ästads vingård & spa, ett ställe de flesta besöker för deras rätt så unika spa. Där finns två restauranger, även om den mera avancerade kallad ”Äng”, var stängd vid vårt besök. Spat är inrymt i en egen byggnad men en stor del av det ligger utomhus runt en damm med klart vatten. Där finns ett par olika typer av bastuar, flera vedeldade. Avkylning sker i dammen.
När vi är där är det nära noll och snöflingor yr i luften, men besökarna är ändå lika mycket utomhus som inomhus. Stället verkar särskilt populärt bland tjejgäng. Man bor i små stugor eller längor i gammaldags stil, men själva boendestandarden tyckte vi nog var Ästads svagaste punkt. Sedan vi var där har dock standarden förbättrats.

RECEPTION OCH RESTAURANG ”ÄNG”

MOT VARMA POOLEN

HOBBITHUS? NEJ ÅNGBASTU!

STUGOR FÖR BOENDE

MYCKET ATT VÄLJA PÅ
HÄR

Breanäs hotell

Vid den vackra sjön Immeln i nordöstra Skåne ligger Breanäs hotell. Ett STF-hotell till stilen och ett rustikt men moderniserat boende i bättre mellanklass. Hit åker man för att uppleva vad som kallats ”Sveriges sydligaste vildmark” med vandringsleder i trollskog och intressanta besöksmål i omgivningarna. Vi är här på hösten och träden skiftar i gula och röda färger. Högsäsongen är över så de kanoter man annars kan låna är inlåsta. Bra frukost och middag serveras på hotellet och det finns även grillplatser längs vandringslederna. 

GAMLA GÅRDEN MED MATSAL. ANNEXET TILL VÄNSTER

TROLLSKOGEN

MER TROLLSKOG

HÖSTFÄRGER

HÖSTSOL I
DAGGVÅTT GRÄS

Några kilometer norr om Breanäs ligger Gyshult, där det bland annat finns ett intressant stenbrott som nu är vattenfyllt. Här bröts sedan 1890 svart diabas, en ovanligt hård och mörk sten som idag mest används till gravstenar. Det finns en vandringsslinga runt brottet och här och där stöter man på konstverk i skogen.
En annan sevärdhet i Gyshult är författaren Harry Martinssons barndomshem. Hit flyttade hans mor med sina sju barn när pappan satt i fängelse. Senare reste Harrys mor plötsligt till Amerika och lämnade barnen hos sin syster som hade servering för stenhuggarna. Harry såg aldrig mer sin mor. Det var en smärta författaren bar med sig resten av livet.

FÖRFATTAREN HARRY MARTINSSONS
BARNDOMSHEM

GAMLA STENBROTTET I GYLSBODA

GAMMAL TRANSFORMATORSTATION,
NU KULTURHUS

SKULPTUR AV
SVART DIABAS

GUBBE I SKOGEN

Toftaholm herrgård

Toftaholm har egentligen allt vad man önskar sig av en herrgårdssemester – ett vackert gammalt hus, härliga omgivningar för promenader, bastu, badtunnor, relax och kanotpaddling nere vid sjön och supergod mat. Vi utnyttjar allt detta och får en vistelse som stannar länge i ett lyckligt minne. Alla som rest på E4:an från Skåne och norrut har sett skylten som pekar mot Toftaholm, så det är väldigt lätt att hitta hit.

BASTUN OCH BADBRYGGAN

UTSIKT FRÅN BASTUN

UNDERBAR KANOTTUR

PÅ SJÖN VIDÖSTERN

KOTRÄNGSEL I HAGEN

LÄCKER KOMPOSITION

Mittemot herrgården ligger den smala Stenhusholmen, platsen för ruinen efter det ursprungliga Toftaholm. Det var en hög och lyxig starkt befäst byggnad uppförd på 1400-talet. Här bodde en familj i ätten Stenbock, och här hittade Gustav Vasa sin tredje hustru Katarina.
Nära infarten till herrgården står en runsten från vikingatiden med ett malteserkors och inskriften: ”…satte stenen efter sin broder Fare(?). Gud hjälpe anden.” Alltså en kristnad viking.

RUNSTENEN

RUINEN

BORGVÄGGEN FRÅN INSIDAN

Mölle (by the sea)

Mölle vid Kullabergs fot är väl den mest klassiska badorten i Sverige. Upptäckt först av konstnärer som uppskattade dess sällsamma ljus och det dramatiska landskapet på Kullaberg. Senare kom tyskar och danskar som införde något nytt hos oss – badturismen. Och så förvandlades det lilla fiskeläget till sommarparadis och husen köptes upp av rika medborgare från Nordens stora städer. Samhället växte, men på något sätt behölls ändå sekelskiftescharmen. Vi kommer ofta hit, i alla slags väder, för att ta del av den charmen. 

Mölle samhälle är fortfarande så litet att man lätt flanerar igenom dess krokiga gator och branta gränder på bara några timmar. Men sen finns det vandringsleder både längs kusten söderut och i synnerhet uppe på Kullaberg i norr, där man kan vandra nästan hur länge som helst. Ett gäng som kallar sig Kullabergsguiderna ordnar turer där man besöker grottor eller spanar efter tumlare. En fin cykelled går längs den gamla banvallen från busstationens baksida och söderut, där tågen till och från Höganäs tuffade fram förr. I närheten ligger Krapperups slott med en härlig park och inte långt därifrån grillnördarnas mecka, Holy Smoke.

MÖLLE FRÅN GRAND HOTELS VERANDA

GATA I MÖLLE

MÖLLETRÄDGÅRD

MÖLLEGRIND

SYNDENS NÄSTE PÅ DEN TIDEN,
RANSVIKSSTRANDEN

DRAMATISKT LANDSKAP VID FYREN

KULLABERGS BOKSKOG

KULLABERGS FYR

AFTON I MÖLLE HAMN

NATT ÖVER MÖLLE

KRAPPERUPS SLOTT

KRÅS SMÖRJS PÅ HOLY SMOKE

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.