Resor med V

Tre Städer

tillbaka

Fortet på klippan

Luxemburg

Vi är på väg från belgiska Liège till Luxemburg, en tågresa på cirka två timmar genom en grönskande kuperad landsbygd. Trots att det är ett intercitytåg stannar det på flera pyttesmå hållplatser med ungefär tre hus. Vi har råkat boka tågbiljetter till första klass, men det enda som skiljer det från andra klass (=resten av vagnen) är att nackstöden är lite bredare. Och biljetten är dyrare.

När vi närmar oss Luxemburg stad ändras plötsligt landskapet ganska dramatiskt. Berg genomskurna av djupa dalar omger oss på båda sidor, tåget far ut på en viadukt på höga valv, och så är vi framme. 

Luxemburg är ju både en stad och ett land, till och med ett storhertigdöme, det enda existerande i hela världen. Historien är rörig, landet har i olika perioder  tillhört Frankrike, Nederländerna, Tyskland och ätten Habsburg, både den spanska och den österrikiska delen. Men sedan 1890 är det ett självständigt land. Ytan är ungefär en fjärdedel av Skånes yta. 

LYXIGA AFFÄRSKVARTER I CITY
MITT BLAND STORA PAMPIGA BYGGNADER HITTAR MAN DET LILLA STADSHUSET
SOM VAKTAS AV SKRÄCKINJAGANDE LEJON

Precis som i Liège ligger området runt järnvägsstationen in bit ifrån stadens gamla centrum, men här är det dessutom en djup ravin emellan. Så vi tar spårvagnen, den är gratis, och far över en imponerande bro in i City, som både är finansiellt och politiskt centrum, med palatsliknande hus och där utbudet av lyxvaror är stort. 

VACKER FASAD MED MÅLAT KAKEL
DET LOKALA PIRATPARTIETS HÖGKVARTER

Storhertigens slott ligger mitt i smeten och trängs med närliggande kåkar. En beväpnad vakt vid ingången är det enda som skvallrar om att detta inte är ett vanligt bostadshus.

 

Det var romarna som först befäste den höga klippan över floderna Alzette och Pétrusse, en ny borg byggdes här i slutet av 900-talet. Den byggdes på och utökades så att nästan hela den gamla staden, Ville Haute idag är omgiven av bröstvärn, fort och långa kasematter, tunnlar i berget som man idag kan utforska på egen hand. 

Man förstår varför platsen varit lämplig för försvarsverk, klippstupen som floderna gröpt ur är 65 meter höga, så man har fri sikt runt om. Ska man ta sig från Ville Haute ner till den del av staden som ligger nere i dalen och kallas Ville Basse, kan man ta hissar som är placerade på några ställen längs kanten. Och det är det värt, Ville Basse är som en liten landsby för sig själv.

Luxemburgs stad är absolut värd ett besök, historiskt och arkitektoniskt intressant och den dramatiska stadsterrängen med kullar och raviner är otroligt vacker. Och trots höjdskillnaderna är stan lätt att ta sig fram i. Här finns gott om bra restauranger och mysiga barer och caféer, själva hittade vi en riktigt bra grekisk restaurang som vann våra hjärtan mest för att deras moussaka innehöll kanel. Det är en kvalitetsmarkör!

LUXEMBURG FÖRKLIPPAS MED PENGAR OCH LYX, OCH HÄR ÄR PARADHYLLAN I EN DELIKATESSAFFÄR
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.