Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Andar och helgon i bergen

Chichicastenango

Nästa utflykt går inte över vattnet utan på land, upp i bergen norr om Lago Atitlán till staden Chichicastenango. Den sammanblandning av katolicism och mayaindiansk andetro som vi såg i Santiago är ännu mer framträdande i denna bergsstad. Evert Taube var här också och beskrev den märkliga och färgrika marknaden som låg mellan två kyrkor. Och vi kan konstatera att inte mycket ändrats sen dess. Här säljs offergåvor i form av cigarretter, sprit, märkliga knöliga cigarrer och färgade ljus, olika färg för olika syften.

På kyrktrappan vid Santo Tomás står en schaman, en gammal kvinna med en rykande plåtburk. Hon skyddar denna trappa, mayaandlighetens epicentrum i Guatemala, mot onda andar. Och på kyrkogården i Chichicastenango ser vi flera schamaner och platser för mayareligionens brännoffer.

Marknaden i Chichicastenango är nog egentligen mest känd för de färgsprakande dräkter som kvinnorna bär, tillverkar  och säljer. 

Vi tittar också in i en verkstad där man tillverkar och magasinerar dräkter för de danser som utförs vid olika stadsfester, i synnerhet den allra största, Fiesta de Santo Tomás. Deltagarna uppträder i pråliga och överlastade kostymer och mer eller mindre uppseendeväckande  ansiktsmasker av trä. Och dansen berättar en grym historia som påminner om de spanska erövrarnas övergrepp på indianbefolkningen. Vi fick en privat visning av dräkterna:

Guatemala är ett land med djupa skillnader i levnadsvillkor och värst utsatt är ursprungsbefolkningen. Men nu ska vi besöka två platser långt ifrån turiststråken där man faktiskt gjort något för att hjälpa mayafolkens situation. Följ med!

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!