Resor med V

Guatemala & Belize

tillbaka

Andar och helgon i bergen

Chichicastenango

Nästa utflykt går inte över vattnet utan på land, upp i bergen norr om Lago Atitlán till staden Chichicastenango. Den sammanblandning av katolicism och mayaindiansk andetro som vi såg i Santiago är ännu mer framträdande i denna bergsstad. Evert Taube var här också och beskrev den märkliga och färgrika marknaden som låg mellan två kyrkor. Och vi kan konstatera att inte mycket ändrats sen dess. Här säljs offergåvor i form av cigarretter, sprit, märkliga knöliga cigarrer och färgade ljus, olika färg för olika syften.

På kyrktrappan vid Santo Tomás står en schaman, en gammal kvinna med en rykande plåtburk. Hon skyddar denna trappa, mayaandlighetens epicentrum i Guatemala, mot onda andar. Och på kyrkogården i Chichicastenango ser vi flera schamaner och platser för mayareligionens brännoffer.

Marknaden i Chichicastenango är nog egentligen mest känd för de färgsprakande dräkter som kvinnorna bär, tillverkar  och säljer. 

Vi tittar också in i en verkstad där man tillverkar och magasinerar dräkter för de danser som utförs vid olika stadsfester, i synnerhet den allra största, Fiesta de Santo Tomás. Deltagarna uppträder i pråliga och överlastade kostymer och mer eller mindre uppseendeväckande  ansiktsmasker av trä. Och dansen berättar en grym historia som påminner om de spanska erövrarnas övergrepp på indianbefolkningen. Vi fick en privat visning av dräkterna:

Guatemala är ett land med djupa skillnader i levnadsvillkor och värst utsatt är ursprungsbefolkningen. Men nu ska vi besöka två platser långt ifrån turiststråken där man faktiskt gjort något för att hjälpa mayafolkens situation. Följ med!

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.