Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Indianbyn med Ica-spisar

Xetinamit

Tidigt en morgon väntar en bil på oss på gatan utanför vårt hotell. Det är Alejandro som ska köra oss upp i bergen till den avsides belägna byn Xetinamit. Byn är så liten att den knappt går att hitta på kartan och anledningen till att vi ska dit är ganska speciell.

För ett par år sedan köpte vi en påse sugarsnaps på Ica och kunde läsa på påsens baksida att ärtorna odlats i Guatemala i ett projekt för att höja indianbefolkningens levnadsnivå och förbättra situationen för byns kvinnor.

Vi blev väldigt nyfikna på vad detta handlade om men fick märkligt nog ingen respons alls från ICA, som ju ändå satsat pengar i projektet. Däremot hittade vi en grönsaksimportör i Holland som varit spindeln i nätet och via dem fick vi kontakt med Alejandro och företaget Asuncion i Guatemala. De odlar själva grönsaker för export men har också ett program för att få indianbyar att satsa på ärtor. De ger fördelaktiga lån, lär ut bättre odlingsmetoder och som resultat blir det större inkomster för odlarna.

Till Xetinamit kunde man för bara några år sedan inte köra med bil, vägarna var för dåliga. Men nu tar vi oss den sista biten med en biffig 4wd. Och möts av en delegation med representanter från den genomorganiserade byn och blir visade några av odlingarna. Vi tar oss också upp till byns stolthet och livlina, den stora vattentanken som bevattnar odlingarna.

Nere i byn har varje hushåll som är med i projektet fått en ny och mer effektiv spis (med Ica-logga på!) och ett vattenreningsfilter, oerhört viktigt i ett land där 80% av allt grundvatten är förorenat och maginfektioner ofta drabbar främst den fattiga landsbygdens befolkning.

Vi har med oss en översättare i Xenitamit för byborna pratar inte spanska, bara mayadialekten Maya Kʼicheʼ. Så här låter det när byäldsten Don Matteo pratar:

Traditionellt har indianbefolkningen huvudsakligen odlat majs på de här sluttningarna. Men nu växlar de mellan majs och ärtor vilket förbättrar jordens näringsinnehåll. 

Vi tyckte det var kul att kunna konstatera att vårt inköp av ärtor därhemma var en del i en förändring som hade så många positiva dimensioner. Härnäst väntar en överraskning, vi ska träffa en kvinna född och uppvuxen i Guatemala som talar klingande skånska!

Lämna en kommentar