Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Indianbyn med Ica-spisar

Xetinamit

Tidigt en morgon väntar en bil på oss på gatan utanför vårt hotell. Och bredvid bilen står Alejandro som ska köra oss långt upp i bergen till den avsides belägna mayabyn Xetinamit. Byn är så liten att den knappt går att hitta på kartan och anledningen till att vi ska dit är ganska speciell.

För ett par år sedan var vi och handlade på en ICA Maxi-butik i Helsingborg, och där köpte vi bl a en påse sugarsnaps.  Och på påsens baksida kunde vi läsa att ärtorna som odlats i Guatemala var en del av ett projekt för att höja indianbefolkningens levnadsnivå och särskilt att förbättra situationen för byns kvinnor.

Vi blev väldigt nyfikna på vad detta handlade om och kontaktade ICA. Men vi fick inga svar alls därifrån, vilket vi tyckte var konstigt, de hade ju ändå satsat pengar i projektet. Däremot hittade vi en grönsaksimportör i Holland som varit något av spindeln i nätet och via dem fick vi så kontakt med Alejandro och företaget Asuncion i Guatemala. De odlar själva grönsaker för export men driver också ett utvecklingsprogram för att få indianbyar att satsa på ärtor. De ger fördelaktiga lån, lär ut bättre odlingsmetoder och som resultat blir det större inkomster för odlarna.

Till Xetinamit kunde man för bara några år sedan inte köra med bil, vägarna var för dåliga. Men nu tar vi oss den sista biten med en biffig 4wd. Och möts av en delegation med representanter från den genomorganiserade byn och får en rundtur i odlingarna. Vi tar oss också upp till byns stolthet och livlina, den nya stora vattentanken som bevattnar odlingarna.

Nere i byn har varje hushåll som är med i projektet fått en ny och mer effektiv spis (med Ica-logga på) och ett vattenreningsfilter, oerhört viktigt i ett land där 80% av allt grundvatten är förorenat och maginfektioner ofta drabbar främst den fattiga landsbygdens befolkning.

Byborna i Xetinamit talar inte spanska, bara en mayadialekt som heter Maya Kʼicheʼ. Därför är vi tvungna att ha med oss en översättare vid vårt besök. Så här låter det när byäldsten Don Matteo talar:

Traditionellt har indianbefolkningen huvudsakligen odlat majs på de här sluttningarna. Men nu växlar de mellan majs och ärtor vilket förbättrar jordens näringsinnehåll och därmed ger större skördar. 

Vi tyckte det var väldigt kul att kunna konstatera att vårt inköp av ärtor därhemma var en del i en förändring som hade så många positiva dimensioner. Härnäst väntar en överraskning, vi ska träffa en kvinna född och uppvuxen i Guatemala som talar klingande skånska!

Lämna en kommentar