Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Guatemalas blå smycke

Lago de Atitlán

Från Antigua åker vi mot nordväst tills vi når Guatemalas blå smycke, den skimrande Lago de Atitlán, omgiven av perfekt koniska vulkaner. Här ska vi fira nyår vid en isolerad lodge inte långt från huvudorten Panajachel. Till lodgen går det ingen väg, hit kommer man bara med båt.

FRÅN EN BRYGGA I PANAJACHEL...
...TILL BRYGGAN I LA FORTUNA...
...VID STRANDEN AV SJÖN...
...OCH HÄR SKA VI BO!

La Fortuna de Atitlán heter stället som bara har fem cabanas hängande på en brant sluttning. Vårt hus är supertrångt och här får bara en säng plats, men det finns en liten terass att sitta på utanför dörren. Badrummet har himlen som tak, vilket är rätt härligt – utom när det regnar förstås. 

Vi flaggar in passagerarbåten för att se oss om. Första utflykten går rätt över sjön, till Santiago. Evert Taube beskrev det som en otroligt fattig indianby, men i vår tid är det en liten stad med ganska hektiskt liv, försäljare och restauranger, och naturligtvis en myllrande marknad. Inslaget av västerländska hippies är betydande.

Kolla också de speciella byxor som de äldre männen bär, de är typiska för Santiago.

Strax intill marknadsplatsen ligger kyrkan, och där ser vi folk i märkliga dräkter samlas. När vi går närmare ser vi i den öppna kyrkporten en träskulptur av en man i stor mexikansk hatt och med ett svärd i hand. Framför honom står en grupp män och sjunger en hymn.

Detta är stadens skyddshelgon Santiago och ett typexempel på den blandning av katolsk kristendom och indiansk andetro som existerar här, där större delen av befolkningen är mayaindianer.

Nu börjar en procession där helgonet bärs runt i staden. Eller rättare sagt dansas runt, ett svängigt band går med i processionen och spelar glada valser. Helgonet svajas från sida till sida.

Santiago är naturligtvis inte ett helgon i den kristet katolska betydelsen, men så här blir det ofta i den märkliga mixen av gammal mayaindiansk andetro och den spanska katolicism som de spanska erövrarna införde, och  som man idag finner i de mayadominerade delarna av Guatemala. Santiago betraktas som ett helgon, och tillbes som ett sådant, med procession och allt.

En annan märklig och populär filur, som ofta framställs som en stilig man med tjusig kostym är ”Maximo”. Han är känd i hela Guatemala och säljs som figur i olika varianter på flera ställen på marknaden i Santiago och på andra ställen. Han kan vara en mäktig allierad, även om man inte alltid kan lita på honom. En annan Maximofigur i naturlig storlek härbärgeras hos en familj i staden för ett år i taget. När han byter bostad hålls också en högtidlig ceremoni.

Vi fortsätter med båt till den ökända ”hippieshålan” San Marcos, där vi traskar omkring lite mållöst bland organiska caféer, yogainstitut och allsköns märkliga drogrelaterade företeelser. 

Här lite djurliv vi stötte på vid Lago Atitlán, en ekorre troligen av arten Sciurus variegatoides eller möjligen Scurus Aerogaster (ingen av dem har svenskt namn) har hittat ett smaskigt fikon:

Nästa utflykt går inte över vattnet, utan på land, upp i bergen norr om Lago Atitlán till staden Chichicastenango. Där är sammanblandningen av katolicism och mayaindiansk andetro som vi såg i Santiago ännu mer framträdande. Följ med oss dit!

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!