Resor med V

Israel & Jordanien

Stans godaste hummus

Jerusalem del 3

Sydväst om Gamla Staden finns ruinerna efter Davids Stad, egentligen en Kananeisk bosättning som bibelns Kung David erövrade för 3 000 år sedan. Här finns förutom ett museum över staden flera smala tunnlar som hörde till de ursprungliga bosättningens försvar och som man nu kan gå ner i. Vi väljer den torraste tunneln och efter ett par hundra meter kommer vi ut vid en sluttning ovanför Kidrons dal. Där står ett olivträd som ser minst tusen år gammalt ut. På andra sidan dalen ligger husen så tätt att de framstår som en enda trasslig byggnad.

På hemväg från Davids stad hamnar vi plötsligt i en ström av ortodoxa män med hattar och skruvlockar, de kommer i bussar och rinner som vatten över gatan och bort till Oljeberget på andra sidan.

Det är en religiös högtid som firas på en stor uppbyggd altan där svartklädda män hela tiden kommer och går. De rör sig med snabba energiska kliv, som om de hade väldigt bråttom. Men det har de ju inte, ortodoxa judiska män arbetar inte, de ägnar hela sin tid åt religiösa texter.

De ortodoxa kvinnorna får inte följa med, de sitter kvar på västra sidan om dalen och reciterar religiösa texter medan de vaggar fram och tillbaka.

Vi bor alltså i den palestinska delen av Jerusalem och en anledning till det är att det är en betydligt mer livaktig del av stan. De judiska kvarter vi sett har varit otroligt tysta och tråkiga, i de palestinska kvarteren är det altid liv och rörelse. Och när vi sitter på vår veranda och vilar våra ömma fötter bryter en total kakafoni loss när bönetimmen börjar. Vi kan höra utrop från minst fem minareter, förmodligen fler.

Och apropå mat – ett måste i Jerusalem är att besöka matmarknaden Mahane Yehuda Market. Här dignar stånden av grönsaker, oliver, nötter, kryddor, kött och fisk. 

Vid ett litet torg i närheten hittar man också Azura, en lunchkrog som påstås servera Jerusalems godaste hummus. Vi kan inte garantera att det är så, men makalöst god var den när vi testade. Vi frågar om receptet men Moshe som driver stället skakar bara på huvudet.
– Här jobbar vi med smaklökarna och ögonen, säger han.

Här ett urval av andra bilder från Jerusalem innan vi far vidare.

I nästa avsnitt ger vi oss ut i öknen och hittar en grön oas vid en salt sjö. 

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!