Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Där floden går ner i jorden

Semuc Champey

Vi har nämnt det tidigare men vägnätet i Guatemala är på sina håll, särskilt i norr eländigt. Och på ännu en lång och påfrestande resa får minibussen vi åker med en punktering. Vi är strandsatta i vildmarken men här hjälper man varandra. Så med assistans från andra minibusschaufförer kan vi byta däck och fortsätta. Till slut kommer vi fram till bergsstaden Lanquin där vi byter till en pickup med 4wd som på ännu uslare och hårt trafikerade kostigar tar oss till Pachamaya Eco Lodge och porten till naturområdet Semuc Champey.

Semuc Champey betyder på det lokala mayaspråket ungefär ”där floden går ner i jorden” vilket den faktiskt gör just här (filmen ovan). Den störtar ner i ett hål i kalkstensgrunden och kommer ut igen 300 meter längre bort. Där emellan har det bildats naturliga pooler med kristallklart vatten, väldigt populära att doppa sig i. Vilket vi också gör. Men först klättrar vi i trappor ett par hundra meter rätt uppför bergssidan till en utsiktspunkt högt över floden.

Stället vi bor på är väldigt primitivt, vi har inget varmvatten och inte ens någon ström. Det är något komplicerat fel på överföringen från solpanelerna. Stället är främst ett enkelt hostel för backpackande ungdomar som mest sitter och hänger, spelar kort, röker på eller läser böcker. Vi ledsnar lite och vill komma vidare så vi hoppar på ännu en minibuss och gör ännu en  lång resa. Ständigt norrut och denna gång till sjöstaden Flores, så nära en liten italiensk medelhavsby man överhuvud taget kan komma i Centralamerika.

Lämna en kommentar