Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Där floden går ner i jorden

Semuc Champey

Vi har nämnt det tidigare men vägnätet i Guatemala är på sina håll, särskilt i norr eländigt. Och på ännu en lång och påfrestande resa får minibussen vi åker med punktering. Vi är strandsatta i vildmarken. Men här hjälper man varandra. Så med assistans från andra minibusschaufförer kan vi byta däck och äntligen fortsätta. 

Till slut efter många timmar på vägen  kommer vi fram till bergsstaden Lanquin. Då har mörkret fallit och på den leriga busshållplats där vi stannar är  det tämligen kaotiskt. För att komma till vårt hotell måste vi byta fordon till en pickup med 4wd som på ännu uslare och hårt trafikerade kostigar tar oss till Pachamaya Eco Lodge och porten till naturområdet Semuc Champey.

Semuc Champey betyder på det lokala mayaspråket ungefär ”där floden går ner i jorden” vilket den faktiskt gör just här (se filmen ovan). Den störtar ner i ett hål i kalkstensgrunden och kommer ut igen 300 meter längre bort. Där emellan har det bildats naturliga pooler med kristallklart vatten, väldigt populära att doppa sig i. Vilket vi också gör. Men först klättrar vi i trappor ett par hundra meter rätt uppför bergssidan till en utsiktspunkt högt över floden. Sen är det ljuvligt med ett bad!

Pachamaya Eco Lodge visar sig vara ett väldigt primitivt och dåligt fungerande ställe. Vi bor i en minimalistisk cabana och har inget varmvatten och inte ens någon el. Det påstås vara något just uppkommet och komplicerat fel på solpanelerna. Lodgen är mest ett enkelt hostel för backpackande ungdomar, kids som mest sitter och hänger, spelar kort, röker på eller läser böcker. Vi ledsnar på det och vill komma vidare så när det visar sig att elfelet inte går att laga så tackar vi för oss. 

Nu hoppar vi på ännu en minibuss och gör ännu en  lång resa. Ständigt norrut, och denna gång till sjöstaden Flores, så nära en liten italiensk medelhavsby man överhuvud taget kan komma i Centralamerika.

Lämna en kommentar