Resor med V

Peru & Ecuador

tillbaka

tillbaka

Stad av död och fotboll

Lima

Dagboken, 1 juli, Punta Sal, Mancorakusten, norra Peru. Jag sitter på verandan till vår lilla cabana och ser ut över ett lugnt Stilla Hav. V sover tungt efter en orolig natt med magsjuka. En liten ödla med enormt lång svans kilar förbi på den stensatta gången nedanför mig. Morgonen började med lätt molnighet men nu är det sol och blå himmel överallt. Loja små vågor sköljer den öde sandstranden Sjöfåglar en bit bort är det enda som hörs.

Det är vinter i Peru men så här nära ekvatorn är det mest som en bra svensk sommar. Temperaturen i luften ca 25 grader, i havet ca 22. Vi lever några lata dagar vid stranden efter strapatser i storstan och i bergen. Men vi ska väl ta det från början.

Fem tips i Peru och Ecuador:

  1. Se i Lima: Plaza Mayor med Katedralen, Biskopens palats och andra ståtliga byggnader. Missa inte de öppna gravarna i Katedralens krypta. Runt torget ligger den gamla delen av Lima. Se också katakomberna i nunneklostret San Francisco. 
  2. Gastronomi i Lima. Stan har tre restauranger som rankas bland de bästa i världen, Central, Maido och Astrid y Gastón. Ska man få plats där måste man boka månader i förväg.
  3. Övrigt Peru: Machu Picchu självklart, men missa inte Pisac med sina hisnande terrasser. För strandhäng rekommenderar vi Mancorakusten i nordväst. 
  4. Vackraste staden: Oavgjort mellan Cusco (Peru) och Quito (Equador). Cusco är mysigare, Quito är mer storslaget. 
  5. Bästa naturupplevelsen: Ecuadors djungel med nationalparken Yasuní. Här bör man bo på La Selva Eco Lodge, de har de bästa guiderna. Och godaste maten!

Vi kommer fram till Perus huvudstad Lima ganska sent på kvällen, himlen är redan mörk och vi ser fram emot nästa dag och dagsljuset när vi ska ge oss ut och upptäcka staden. Men när vi vaknar är det grått och dimmigt. Otur, tänker vi. Men det var det ju inte alls.

Det är kanske avslöjande att vi inte visste det, men vid den här årstiden är Perus kust oftast inbäddad i denna grå våta filt. Garua kallas väderfenomenet som har med havsströmmarna att göra.

Vi tar oss in till Lima centrum där allt verkar ha avstannat och människor hänger i klungor utanför barer och affärer som säljer TV-apparater. Det är fotbolls-VM och Peru spelar mot Frankrike. En match som slutar illa för Peru, laget förlorar matchen och åker ur den fortsatta turneringen. På stora torget Plaza Mayor har man satt upp storbildskärmar, men när vi går dit är matchen redan över. Vi möter en flodvåg av Limabor som insett att festen är slut för denna gång. Men vi spanar förgäves efter tecken på besvikelse och bitterhet. Och på själva torget står ett stort gäng kvar och dansar och viftar med de peruanska färgerna rött och vitt. Fotboll är en fest och att nån förlorar hör bara till. En avundsvärd inställning.

Resten av tiden går till stor del i dödens fotspår. Vid Plaza Mayor ligger Limas ståtliga katedral som mest är känd för att benen efter en av historiens största illgärnigsmän ligger här. Conquistadoren Pizarro som var ansvarig för att miljoner urinnevånare dog och hela Inkakulturen utplånades. Cyniskt nog beskrivs tvångsfördrivningen av indianer på en stor väggmålning i kryptan där hans kista står, och i golvet bildar mosaik ordet PAX (= Fred). Vi får äckelkänslor.

Mera död väntar i nunneklostret San Fransisco, eller rättare sagt under klosterkyrkan där Limas döda begravts i katakomber under ett par århundraden. Skeletten har under senare tid plockats fram och ben och kranier ordnats i konstfulla rosetter och rader. Det är en upplevelse att se, morbid är bara förnamnet.

Lima ståtar med några av världens bästa restauranger och här finns ett brusande storstadsliv med butiksgallerior, barer och kaféer. Särskilt påtaglig är standarden i den moderna stadsdelen Miraflores. Men det känns ändå befriande att efter några dagar få lämna stan och komma upp i Anderna, för dit upp nådde inte Garuans grå molntäcke. Så när vi väl kommit dit klev vi ut i den tunna luften i bergsstaden Cusco och fick en härlig varm sol i ansiktet. 

Lämna en kommentar