Resor med V

Vandringar

Vandringstips:

NYTT! STADSVANDRING I KÖPENHAMN

Våra vandringstips handlar självklart oftast om upplevelser i en natur långt från städernas trängsel. Men den här heldagspromenaden genom Köpenhamn tog oss till platser vi missat vid alla våra tidigare besök. Här finns lugn och grönska, vackra byggnader och ny spännande arkitektur. En och annan matbit slinker ner också! 

Läs mer här.

IKARIA, GREKISKA ÖVÄRLDEN

Denna dramatiska ö med sina branta berg och djupa klyftor kan vid första anblicken verka omöjlig som plats för vandringar. Men faktum är att det gamla nät av stigar som förr förband de glest liggande byarna med varandra i stora delar fortfarande finns kvar. 

Bra tips på sådana får man i en mycket bra guidebok som säljs på många ställen på ön, “Ikaria Island, explore and experience”. I den finns massor av matnyttig information om allt möjligt på ön.

Vi tog en vandring från igenom Ranti-skogen som ligger högst upp på en större bergsplatå vid ca 600 meters höjd. En härlig tur, ganska lätt men med inslag av medelsvår vandring. 

Läs mer här.

BUKIT LAWANG, INDONESIEN

Norra delen av den indonesiska ön Sumatra är ett område där man fortfarande kan få se orangutanger, men deras antal  minskar i förfärande takt på grund av utbredningen av oljepalmsplantager. 

Men i Bukit Lawang har man skapat ett skogsreservat där orangutanger som räddats ur fångenskap får återknyta kontakten med att leva i det fria. De är inte så skygga, och går man en guidad tur har man god chans att få se dem. 

Vår tur tog mäktiga sex timmar och slutade med katastrof (som du kan läsa om här), men vi såg ett tiotal individer, ensamma hanar, honor med ungar, några på väldigt nära håll. Orangutanger är fantastiska!

Läs och se mer här.

PETRA, JORDANIEN

Alla har sett bilder från Petra, den bortglömda staden i Jordaniens öken med sina skulpterade bergssidor. Men ingenting kan mäta sig med verkligheten, att se dessa mäktiga fasader i klippan. Det är på många sätt en turistfälla, men samtidigt nånting man inte får missa.

Från platsen där man släpps av bussen är det en dryg promenad ner till själva staden. Men den går genom en vindlande ravin, ständigt sluttande så att man till sist knappt ser himlen över sig. Man kan fara ner på kamel eller med häst, men det är onödiga pengar. Det finns mycket att upptäcka på vägen!

Läs mer här.

BUYUKADA, TURKIET

Inte långt utanför det hektiska Istanbul ligger de fridfulla Prinsöarna, båtresan dit tar en dryg halvtimme från färjeterminalen Kadiköy vid Galatabron. Prinsöarna är sommarparadis för rika Istanbulbor och här är all motortrafik förbjuden utom för elfordon. Fantastiskt vackra palatsliknande hus kantar vägarna. 

Vi går av på Buyukada, flanerar i den fina lilla stan och hyr cyklar. Sen tar vi oss upp till Lunapark där alla öns vägar möts. Därifrån är det promenad uppför ungefär en kilometer, förbi buskar där unga kvinnor bundit färggranna band för att få bli välsignade med en graviditet. En tradition som troligen har med det kloster att göra som ligger på bergstoppen vid vägens slut. Här finns också en liten restaurang med vidunderlig utsikt!

Läs om vårt besök i Istanbul och Buyukada här

SIERRA MAESTRA, KUBA

Bergskedjan Sierra Maestra täcker större delen av Kubas sydöstra ände, med oländig jungel och höga berg. Här gömde sig Fidel Castros gerilla i flera år under inledningen av den Kubanska revolutionen.

Man kan vandra i det som nu är nationalpark upp till baslägret, Commendancia la Plata, och se en del av de hyddor där man bodde, tränade och planerade. T ex hyddan där Che Guevara tog emot och behandlade sjuka campesinos från byarna omkring.

Det är en härlig promenad, inte alltför svår, som man gör med guide som bokas i nationalparkens entré. Utsikten uppifrån rebellfästet är hänförande!

Lär mer här.

GLENCOE, SKOTTLAND

Fort William norr om Glasgow är knutpunkt för många vandringsleder i det skotska höglandet. Svårighetsgraden varierar från svår (vandring upp till Ben Nevis topp, högsta berget i UK) till ganska lätt, men lederna är inte lika bra märkta som t ex i Sverige.

Vi missade totalt den tur vi hade tänkt oss och hamnade istället på en sluttning som kallas “Devil’s Staircase” (!). Regn och vind piskade i ansiktet, sikten var inget vidare, men när vi väl kommit upp på berget lättade regnet och vi kunde se de vilda omgivningarna.

Det här är väldigt populära vandringsområden och vi möter såväl äldre damer med vandringsstavar som skuttar som getter uppför stigarna som unga män som bär cyklar uppför hela “djävulens trappa”.

Se våra bilder från det vilda landskapet i Glencoe här.

En bra sida om vandringsleder i Skottland finns här.

Lämna en kommentar