Resor med V

Vandringar

Här har vi samlat några av våra bästa och mest upplevelsfyllda vandringar som. vi företagit oss på våra resor. På några, som i Bukit Lawang (Indonesien) och Sierra Maestra (Kuba) har vi haft guide med oss, men för det mesta har vi hajkat på egen hand.

IKARIA, GREKLAND

Denna dramatiska ö med sina branta berg och djupa klyftor kan vid första anblicken verka omöjlig som plats för vandringar. Men faktum är att ett urgammalt nät av stigar som förr förband de glest liggande byarna med varandra i stora delar fortfarande finns kvar. Med frivilliga krafter ser man till att skyltar och utmärkning finns kvar eller ersätts.

Bra tips på sådana vandringsleder får man i en guidebok som säljs på många ställen på ön, ”Ikaria Island, explore and experience”. I den finns också massor av matnyttig information om allt möjligt på ön.

Vi tog en vandring genom Ranti-skogen som ligger högst upp på en större bergsplatå vid ca 600 meters höjd. En härlig tur, ganska lätt men med inslag av medelsvår vandring. I slutet försvann stigen helt men då kunde vi se vägen som var vår utgångspunkt.

Läs mer här.

På norra delen av den indonesiska ön Sumatra ligger ett område där man fortfarande kan få se orangutanger, men på andra håll i Indonesien minskar deras antal i förfärande takt på grund av  utbredningen av stora oljepalmsplantager. 

Men i Bukit Lawang har man skapat ett skogsreservat där orangutanger som räddats ur fångenskap får återknyta kontakten med att leva i det fria. De är inte så skygga, och går man en guidad tur har man god chans att få se dem. 

Vår tur tog mäktiga sex timmar och slutade med en katastrof (som du kan läsa om här), men vi såg i alla fall ett tiotal individer, ensamma hanar, honor med ungar, några på väldigt nära håll. Orangutanger är fantastiska! Man fylls av vördnad för detta djur bara av att se dem i deras kloka och eftertänksamma ögon.

Läs och se mer här.

Alla har sett bilder från Petra, den bortglömda staden i Jordaniens öken med sina skulpterade bergssidor. Men ingenting kan mäta sig med upplevelsen i verkligheten, att få se dessa mäktiga fasader i klippan. Det är på många sätt en turistfälla, men samtidigt nånting man inte får missa.

Från platsen där man släpps av bussen är det en dryg promenad ner till själva staden. Men den går genom en vindlande ravin, ständigt sluttande så att man till sist knappt ser himlen över sig. Man kan fara ner på kamel eller med häst, men det är onödiga pengar. Det finns mycket att upptäcka på vägen!

Läs mer här.

BUYUKADA, TURKIET

Inte långt utanför det hektiska Istanbul i Turkiet ligger de fridfulla Prinsöarna. Båtresan dit tar en dryg halvtimme från färjeterminalen Kadiköy vid Galatabron. Prinsöarna är sommarparadis för rika Istanbulbor och här är all motortrafik förbjuden utom för elfordon. Fantastiskt vackra palatsliknande hus kantar vägarna. 

Vi går av på Buyukada, flanerar i den fina lilla stan och hyr cyklar. Sen tar vi oss upp till Lunapark där alla öns vägar möts. Därifrån är det promenad uppför ungefär en kilometer, förbi buskar där unga kvinnor bundit färggranna band för att få bli välsignade med en graviditet. En tradition som troligen har med det kloster att göra som ligger på bergstoppen vid vägens slut. Här finns också en liten restaurang med vidunderlig utsikt!

Läs om vårt besök i Istanbul och Buyukada här

NYTT! STADSVANDRING I KÖPENHAMN

Våra vandringstips handlar oftast om upplevelser i naturen,  långt från städernas trängsel. Men just den här heldagspromenaden genom Köpenhamn tog oss till platser vi missat vid alla våra tidigare besök. Här finns lugn och grönska, vackra byggnader och ny spännande arkitektur. En och annan matbit slinker ner också! 

Läs mer här.

ABISKO, SVERIGE

Den svenska fjällvärlden är så populär och uppskattad att det nästan känns överflödigt att komma med ännu en hyllningsartikel. Men faktum är att detta var en av våra absoluta höjdpunkter när det gäller vandringar i världen. 

Runt Björkliden och Abisko finns hur många möjligheter som helst, allt ifrån veckolånga hikes på Kungsleden till ett par timmar på högfjäll och myrar. 

Läs mer här.

Bergskedjan Sierra Maestra täcker större delen av Kubas sydöstra ände, med oländig djungel och höga och otillgängliga berg. Här gömde sig Fidel Castros gerilla i flera år under inledningen av den Kubanska revolutionen.

Man kan i det som nu är en nationalpark vandra upp till baslägret, Commendancia la Plata, och se en del av de hyddor där gerillan bodde, tränade och planerade, och där Che Guevara tog emot och behandlade sjuka campesinos från byarna omkring.

Det är en härlig promenad, inte alltför svår, som man gör med guide som bokas i nationalparkens entré. Utsikten uppifrån rebellfästet är hänförande!

Lär mer här.

GLENCOE, SKOTTLAND

Fort William norr om Glasgow är knutpunkt för många vandringsleder i det skotska höglandet. Svårighetsgraden varierar från svår (vandring upp till Ben Nevis topp, högsta berget i UK) till ganska lätt, men lederna är inte lika bra märkta som t ex i Sverige.

I Glencoe missade vi totalt den tur vi hade tänkt oss och hamnade istället på en sluttning som kallas ”Devil’s Staircase” (!). Regn och vind piskade i ansiktet, sikten var inget vidare, men när vi väl kommit upp på berget lättade regnet och vi kunde se de vilda omgivningarna.

Det här är väldigt populära vandringsområden och vi möter äldre damer med vandringsstavar som skuttar som getter uppför stigarna och unga män som kånkar på cyklar uppför hela ”djävulens trappa”.

Se våra bilder från det vilda landskapet i Glencoe här.

En bra sida om vandringsleder i Skottland finns här.

Lämna en kommentar

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.