Resor med V

Sri Lanka

Vi möter en hjälte!

Matara

Från Tissamaharama tar vi bussen västerut till staden Matara, ett av de ställen på Sri Lanka som drabbades allra värst av tsunamin. Det är en av landets större städer och ett livligt kommersiellt nav. Vi har bestämt träff med doktor Prem Ekanayake, en pensionerad läkare som blev en hjälte i räddningsarbetet efter katastrofen då han organiserade mycket av arbetet vid det sjukhus där han var anställd.

Dr Prem är en stillsam lite rundnätt man med eftertänksam blick bakom stålbågade glasögon. Efter att katastrofens mest akuta fas var över började han engagera sig för de barn som mist sina föräldrar i flodvågen. Och han startade ett barnhem och en skola för dem. Senare inkluderades även ungdomar som hamnat snett i samhället i målgruppen för hans omsorger, och det gällde särskilt flickor.

BARN PÅ MATARA CHILDRENS CENTER

Vi träffar några av barnen på barnhemmet, där en sverigekarta hänger på väggen och Pippi Långstrump står i bokhyllan. Det finns ett par svenska stödgrupper för barnhemmet och de har bidragit på många sätt till verksamheten.

Tyvärr är Dr Prem själv borta idag, han avled hastigt vid ett besök i Nepal för några år sedan. Men stödet för barn i Sri Lanka fortsätter oförtrutet i den svenska verksamheten.

GATUBILD MATARA
TURTLE ECO BEACH

I Matara bor vi vid stranden i Turtle Eco Beach, ett fantastiskt litet hotell som drivs av Michel, en oerhört vänlig fransman. Som vanligt är vi de enda gästerna men vi blir desto mer väl omhändertagna. Sista kvällen har vi beställt grillad seabass som köpts pinfärsk av lokala fiskare och tillagats med massor av härliga grönsaker. Vi får en flaska kylt vitt vin och sen säger personalen god natt. I den ljumma natten mumsar vi på den ljuvliga maten och sippar på det svala vinet tills magarna står i fyra hörn. Sedan sover vi de oskyldigas sömn.

Vid stranden i Matara ser vi också de ikoniska styltfiskarna som sitter uppspetade på pinnar i vattnet i timmar för att få fisk. Vilket de oftast också gör, märkligt nog. Vi tar en halvdag på en solig och livfull strand där vi är de enda västerlänningarna. Alla lankeser badar med klädern på. Några munkar tar dock av sig sina röda mantlar innan de går i böljan.

Redan från mitten av 80-talet hade inbördeskriget fått många turister från att undvika Sri Lanka men tsunamin 2004 slog ut det mesta av den lilla turistnäring som trots allt fanns kvar. I Matara ser vi överallt ruinerna av översvämmade och sönderslagna hotell. Men turismen håller på att repa sig och idag är Sri Lanka återigen högt på listorna över länder man bör besöka. Och det ska man absolut göra innan den småskaliga verksamhet vi nu ser försvinner.

Lämna en kommentar