Resor med V

Kuba

Hundra eldar, hav och dans

Cienfuegos

Från Santa Clara kan man ta olika vägar vidare. Många drar söderut till Trinidad men vi väljer istället hamnstaden Cienfuegos. Det är en ljus och vänlig stad vid en stor havsbukt där en smal landtunga skjuter ut från centrum. En avenyliknande paradgata leder mellan stora vackra gamla villor och klassiska yatchklubbhus ner till spetsen, Punta Gorda. Där tillbringar vi ett par timmar på Camila’s, en paladar fantastiskt fint belägen på en altan med utsikt över vattnet.

MATBRÖDET I FORM AV EN KROKODIL

Lite högre upp på landtungan La Punta hittar vi ett ståtligt hus byggt i iögonfallande arabisk stil med två stenlejon framför porten. Det byggdes av en sockerbaron i början av 1900-talet och innehåller både restaurang och en bar på taket, med vidunderlig utsikt. Batistas bror lär ha haft planer på att bygga om det till ett lyxkasino, men så blev det gudskelov inte.

Cienfuegos är också en stad med många vackra kolonialhus, ett centrum som myllrar av folkliv och ett grönt torg. När vi går förbi hör vi musik från en sidogata som är avspärrad med ett rep. Där innanför dansar folk för det vilda, gammal som ung, till ett salsaband. 

Den här staden har sett en megastjärna växa upp, sångaren Benny Moré som först slog igenom i Mexiko på 1940-talet. Tio år senare tog även kubanerna honom till sina hjärtan. Han står idag staty på en aveny i Cienfuegos och bär sitt främsta kännetecken, en kort käpp under armen. På den tiden var det mambo som var musikstilen på modet.

BENNY THE STATUE
BENNY THE REAL DEAL

Om du har Spotify kan du lyssna på Benny Moré här.

För att få lite kontakt med strand och hav tar vi oss till Playa Rancho Luna, en stor allmän badplats precis vid mynningen av bukten som leder in till Cienfuegos. Där hittar vi en ledig plats under ett strandparasoll och kan svalka oss med några sköna salta bad.

Långväga ifrån kom dom, nordborna som lockades av löftena om på ett nytt liv på paradisön. Kortlivade blev deras drömmar. Följ med till nybyggarland i Oriente i nästa avsnitt! 

Lämna en kommentar