Resor med V

Sri Lanka

Resor med V

Sri Lanka

round-line-left-arrow

back

"Indien light" och dess huvudstad

Colombo del 1

Sri Lanka blev min allra första kontakt med Asien. V hade ursprungligen velat att vi skulle besöka Indien men hon var orolig för hur jag skulle klara av chocken…

Så det blev ”Indien Light” istället och det skulle vi absolut inte ångra. Sri Lanka har många sidor, är lätt att ta sig fram i  och är hur charmigt som helst!

Colombo del 1

Vi hade nog planerat ganska mycket efter standardformuläret och bokat ett par inledande dagar i huvudstaden Colombo innan det skulle bli dags att dra på ryggsäckarna och upptäcka landet. Men Colombo är knappast en stad som bjuder på massor av spännande upplevelser. Snarare en slamrig, stökig och trött håla med ett fåtal ljuspunkter som man lätt avverkar på en dag.

Det första som händer är en klassisk scam. Vi hare inte gått många meter från hotellet när en välklädd och trevlig man hejdar oss och frågar det vanliga, var är ni ifrån? Sverige, säger vi artigt, och han lyser upp. – Då har ni en otrolig tur! Just idag är Gangaramayatemplet öppet, det händer bara en gång om året! Okej säger vi, och märkligt nog står en tuk-tuk redan och väntar på oss. Och vi far väg.

Efter ca fem-tio minuters färd är vi framme, och föraren säger ”Tolvhundra rupees, tack”. V blir alldeles paff, men fattar sig snabbt och säger: ”Den här resan kostar inte mer än 100 rupees!” ”Tolvhundra”, säger tuk-tukföraren. ”Aldrig i livet! Du får max 150 rupees!”

Nu blir det lite jobbigt. Förhandlingen leder ingen vart, och vi börjar hota med att tillkalla polis. Till slut ger vi föraren 400 rupees och han far iväg. Vi är fortfarande oerhört irriterade när vi går in på tempelområdet och inser att vi blivit dubbelt lurade. Gangamayatemplet är öppet nästan jämt och det är ett vanligt turistmål på grund av alla märkliga saker de har samlat på sig.

Kabinett med sniderier i elfenben, lådor med gamla klockor och glasögon och sedlar, lotusbroderier, en gammal Rolls Royce och till och med en uppstoppad elefant. Plus allt som hör ett tempel till, målade buddhor, demoner och bönesnurror. Mer förbryllande än spännande eller intressant. Till råga på ville de ha en pengagåva till templet. Det fick de inte av oss. Vi tyckte nog att de kunde ha sålt av lite gamla klockor om dom nu behövde pengar.

I Colombos centrum finns ett par stora sjöar eller dammar, och i en av dem ligger ett tempel på en ö ute i vattnet, Seema Malakaya. Det hade kunnat se ganska vackert och fridfullt ut om det inte var för två saker. För det första är vattnet i sjön sjukt illgrönt. För det andra tornar flera nybyggda skyskrapor upp sig runtomkring och det gör att templet ser lite pluttigt ut.

Vi går runt sjön och sedan västerut mot havet. Där finns en lång grön yta kallad Galle Green som är väldigt populär under torrperioden då folk söker sig mot svalka i vindarna från havet. Nu ligger den nästan öde, men på strandpromenaden går flera unga människor i par. Andra par sitter på bänkar under stora paraplyer som döljer allt utom ben och fötter. Pussas offentligt vågar man inte här.

Vi följer Galle Green norrut mot stadsdelen Fort, som är administrativt och kommersiellt centrum med regeringsbyggnader och stålblanka World Trade Center-torn. Där har vi hört att det ska finnas mysiga barer och restauranger. Men vår källa är ute och cyklar, här finns inget alls av det. Och det ska visa sig vara ett återkommande problem.

Fem saker du inte ska missa på Sri Lanka:

  1. Bästa stranden: Unawatuna. Det kan säkert diskuteras, vi var t ex aldrig i Trincomalee eller närbelägna Mirissa, som många älskar. Men Unawatuna var vår favorit.
  2. Bästa måste-se: Sigiriya. Oerhört imponerande på alla sätt. Mycket klättring, men alla gånger värt besväret!
  3. Bästa tågresan: Nuwara Elijah – Ella. Utnämnd till en av världens vackraste tågresor, längs höga åsar med milsvid utsikt över gröna berg.
  4. Bästa maten: Kingfisher i Unawatuna. Sublim njutning och romantisk strandsittning.
  5. Bästa naturupplevelsen: Yala nationalpark. Men även Mineriya som har den säkraste elefantspaningen.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.