Resor med V

Sri Lanka

"Indien light" och dess huvudstad

Sri Lanka blev min allra första kontakt med Asien. V hade ursprungligen velat att vi skulle besöka Indien men hon var orolig för hur jag skulle klara av chocken… Så det blev ”Indien Light” istället och det skulle vi absolut inte ångra. Sri Lanka har många sidor, är lätt att ta sig fram i  och är hur charmigt som helst!

Fem saker du inte ska missa på Sri Lanka:

  1. Bästa stranden: Unawatuna. Det kan säkert diskuteras, vi var t ex aldrig i Trincomalee eller närbelägna Mirissa, som många älskar. Men Unawatuna var vår favorit.
  2. Bästa måste-se: Sigiriya. Oerhört imponerande på alla sätt. Mycket klättring, men alla gånger värt besväret!
  3. Bästa tågresan: Nuwara Elijah – Ella. Utnämnd till en av världens vackraste tågresor, längs höga åsar med milsvid utsikt över gröna berg.
  4. Bästa maten: Kingfisher i Unawatuna. Sublim njutning och romantisk strandsittning.
  5. Bästa naturupplevelsen: Yala nationalpark. Men även Mineriya som har den säkraste elefantspaningen.

Colombo del 1

Vi hade nog planerat ganska mycket efter standardformuläret och bokat ett par inledande dagar i huvudstaden Colombo innan det skulle bli dags att dra på ryggsäckarna och upptäcka landet. Men Colombo är knappast en stad som bjuder på massor av spännande upplevelser. Snarare en slamrig, stökig och trött håla med ett fåtal ljuspunkter som man lätt avverkar på en dag.

Det första om hände var en klassisk scam. Vi hade inte gått så många meter från hotellet när en välklädd och trevlig man hejdade oss och frågade det vanliga, var är ni ifrån? Sverige, sa vi artigt, och han lyste upp. – Då har ni en otrolig tur! Just idag är Gangaramayatemplet öppet, det händer bara en gång om året! Okej sa vi, och märkligt nog stod en tuk-tuk redan och väntade på oss. Och vi for väg.

Efter ca fem-tio minuters färd var vi framme, och föraren sa “Tolvhundra rupees, tack”. V blev alldeles paff, men fattade sig snabbt och sa “Den här resan kostar inte mer än 100 rupees!” “Tolvhundra”, sa tuk-tukföraren. “Aldrig i livet! Du får max 150 rupees!”

Nu blev det lite jobbigt. Förhandlingen ledde ingen vart, och vi började hota med att tillkalla polis. Till slut gav vi föraren 400 rupees och han for iväg. Vi var fortfarande oerhört irriterade när vi gick in på tempelområdet och insåg att vi blivit dubbelt lurade. Gangamayatemplet är öppet nästan jämt och det är ett vanligt turistmål på grund av alla märkliga saker de har samlat på sig.

Kabinett med sniderier i elfenben, lådor med gamla klockor och glasögon och sedlar, lotusbroderier, en gammal Rolls Royce och till och med en uppstoppad elefant. Plus allt om hör ett tempel till, målade buddhor, demoner och bönesnurror. Mer förbryllande än spännande eller intressant. Till råga på ville de ha en pengagåva till templet. Det fick de inte av oss. Vi tyckte nog att de kunde ha sålt av lite gamla klockor om dom nu behövde pengar.

I Colombos centrum finns ett par stora sjöar eller dammar, och i en av dem ligger ett tempel på en ö ute i vattnet, Seema Malakaya. Det hade kunnat se ganska vackert och fridfullt ut om det inte var för två saker. För det första är vattnet i sjön sjukt illgrönt. För det andra tornar flera nybyggda skyskrapor upp sig runtomkring och det gör att templet ser lite pluttigt ut.

Vi går runt sjön och sedan västerut mot havet. Där finns en lång grön yta kallad Galle Green som är väldigt populär under torrperioden då folk söker sig mot svalka i vindarna från havet. Nu är den nästan öde, men på den strandpromenad som följer strandlinjen går unga människor i par. Flera par sitter på bänkar under stora paraplyer som döljer allt utom benen. Pussas offentligt vågar man inte här.

Vi följer Galle Green norrut mot stadsdelen Fort, som är administrativt och kommersiellt centrum med regeringsbyggnader och stålblanka World Trade Center-torn. Där har vi hört att det ska finnas mysiga barer och restauranger. Men vår källa är ute och cyklar, här finns inget alls av det.

Hur är det att åka tuk-tuk i Colombo? Häng med här: