Resor med V

Sri Lanka

tillbaka

Palatset på klippans topp

Sigiriya

Från Polonnaruwa tar vi bussen till ett världsarv och kanske ett av de mest kända turistmålen i hela Sri Lanka, Sigiriya och palatset på klippan.

Ett imponerande byggnadsverk och en märklig och dramatisk historia. Legenden berättar om en prins som mördar sin far kungen och tar hans plats. Hans bror flyr till Indien för att där skapa en armé som kan erövra kungadömet och störta brodern. Den nye kungen bygger då ett palats på toppen av den tvärbranta och ointagliga Sigiriyaklippan.

Ruinerna av detta makalösa bygge finns kvar däruppe, och vi får klättra på vindlande gångar och stegar för att ta oss dit. När vi är nästan uppe går vägen mellan två enorma lejontassar i tegel. En gång ska det ha funnits ett lejonhuvud också, besökaren trädde då in i palatset genom lejonets mun. Nedanför klippan bredde en gigantisk trädgård ut sig med gräsmattor, dammar och rinnande vattenflöden.

På klippans platta ovansida ser vi ett myller av murar och trappor som vittnar om ett stort och makalöst byggnadsverk som till och med inkluderade en stor swimmingpool. 

Men den mest omtalade delen av hela Sigiriya är nog ”spegelväggen” – en avsats halvvägs upp på klippan med målningar av yppiga barbröstade kvinnor. Man vet inte vilka det är som avbildats men en gissning är att det är  kungliga konkubiner. Här finns också klotter där dåtida besökare hyllar kvinnornas skönhet.

Sigiriya var huvudstad i norra Sri Lanka under ett trettiotal år. Sedan blev det ett kloster från ca år 500 till 1300-talet. Då övergavs det och glömdes bort. Palatset återfanns av en brittisk upptäckare i början av 1900-talet. Vilket inte kan ha varit lätt, för enda sättet att ta sig upp då var små uthuggna steg i det tvärbranta berget.

Sigiriya samhälle är idag en ganska utspridd samling hus i klippans omgivningar. Vi bor i ett väldigt trevligt guesthouse  som heter Sinhagiri Villa. På kvällen när vi äter middag på balkongen hörs plötsligt höga smällar i närheten. Hotellvärden förklarar att det är torrperiod och elefanterna har ont om mat, så de tar sig in i byn och lever rövare i folks grönsaksland. Elefanterna är fridlysta så man får inte skjuta dem, istället använder folk kraftiga smällare för att skrämma bort dem.

ELEFANTVARNING
TAXISTATIONEN I SIGIRIYA
GRÅ LANGUR
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.