Resor med V

Sri Lanka

Palatset på klippans topp

Sigiriya

Från Polonnaruwa tar vi bussen till ett världsarv och kanske ett av de mest kända turistmålen i hela Sri Lanka, Sigiriya och palatset på klippan.

Ett märkligt byggnadsverk och en märklig och dramatisk historia. Legenden berättar om en prins som mördar sin far kungen och tar hans plats. Hans bror flyr till Indien för att där skapa en armé som kan erövra kungadömet och störta brodern. Prinsen bygger då ett ointagligt palats på toppen av den tvärbranta och ointagliga Sigiriyaklippan.

Ruinerna av detta makalösa bygge finns kvar däruppe, och vi får klättra på vindlande gångar och stegar för att ta oss dit. När vi är nästan uppe går vägen mellan två enorma lejontassar i tegel. En gång ska lejonet ha varit helt. Besökaren trädde då in i palatset genom lejonets mun. Nedanför klippan bredde en gigantisk trädgård ut sig med gräsmattor, dammar och rinnande vattenflöden.

På klippans platta ovansida ser vi ett myller av murar och trappor som vittnar om ett stort och makalöst byggnadsverk där det till och med fanns en stor swimmingpool. 

Men det mest omtalade området i hela Sigiriya är nog ”spegelväggen”; en avsats en bit upp på klippan med målningar av yppiga barbröstade kvinnor. Man vet inte vilka det är men man har gissat på kungliga konkubiner.

Sigiriya var huvudstad i norra Sri Lanka under ett trettiotal år. Sedan blev det ett kloster från ca år 500 till 1300-talet. Då övergavs det och glömdes bort. Palatset återfanns av en brittisk upptäckare i början av 1900-talet. Vilket inte kan ha varit lätt, för enda sättet att ta sig upp då var små uthuggna steg i det tvärbranta berget.

Sigiriya samhälle är idag en ganska utspridd samling hus under och runt klippan. Vi bor i ett väldigt trevligt guesthouse  som heter Sinhagiri Villa. På kvällen äter vi middag på balkongen och hör plötsligt explosioner i närheten. Hotellvärden förklarar att det är torrperiod och elefanterna har ont om mat så de tar sig in i byn och lever rövare i grönsakslanden. Elefanterna är fridlysta så man får inte skjuta dem, istället använder folk kraftiga smällare för att skrämma bort dem.

ELEFANTVARNING
TAXISTATIONEN I SIGIRIYA
GRÅ LANGUR

Lämna en kommentar