Resor med V

Tre Städer

tillbaka

En stad där man byter tåg

Liège

Vi är egentligen på väg till Luxemburg men konstigt nog finns (i skrivande stund) inga direkttåg mellan EU-städerna Bryssel och Luxemburg. Man måste alltid byta tåg i Liège, så vi passade på att titta oss omkring i denna historiska vallonska stad som sedan medeltiden varit ett gruv- och smidescentrum. Kol bröts i gruvor i bergen och eldades i stadens smedjor som ofta tillverkade vapen. Många valloner härifrån, bland andra Louis de Geer kom till Sverige på 1600-talet och utvecklade vår järn- och stålindustri.

Det första man möter när man stiger av tåget är den märkliga stationsbyggnaden, eller rättare sagt taket över perrongerna, ett färgsprakande solfjädersbygge designat av den spanske arkitekten Santiago Calatrava, som även ritade Turning Torso i Malmö.

Första intrycket av Liège är att det är en sliten stad, trots en dinosaurieutställning mittemot stationsbyggnaden. Nästan det första som händer är att vi blir stalkade av en rejält påverkad man som vi skakar av oss med en klassisk metod – vi går in i en affär. Men Liège är en långsmal stad och stationen ligger en bit söder om stadens mer ordnade centrum dit det är en promenad på cirka tjugo minuter.

Promenaden går längs floden Meuse som här är bred och belamrad med en stor marina. Floden har spelat en viss roll i stadens historia på ett illasinnat sätt – flera gånger har den svämmat över och förstört hus och dränkt stadens invånare. Men efter muddringar och andra åtgärder på 1700-talet har man fått kontroll på det. En byggnad som översvämmats flera gånger är den pampiga katedralen St Paul. Den började byggas på 900-talet och innehåller vackra skulpturer, bland annat märkligt nog den besegrade och fjättrade ängeln Lucifer.

Liège gamla stad innehåller några pampiga byggnader, bland annat den vallonska operan som fått en modern påbyggnad. Och det så kallade ”prinsbiskoparnas palats”. Vallonien som är fransktalande hade i flera hundra år (katolska) religiösa makthavare.

Men den stora turistmagneten här är…en trappa. ”Montagne de Buerenhar 374 steg och byggdes för att soldaterna i ett fort uppe på berget snabbt skulle kunna ta sig ner i staden vid en invasion. Vi kliver såklart upp, och den är förvånansvärt lättklättrad. Från toppen har man en fantastisk utsikt över Liège.

Vi bor i närheten av järnvägsstationen för att snabbt kunna ta ett morgontåg vidare. Hotellet tillhör budgetkedjan Ibis men är en designsatsning kallad Ibis Styles. Det är jättetrevligt, har bra frukost, en bar och ligger mot en innergård så det är helt tyst på natten. Och det är promenadavstånd till flodstranden där vi bokat middagsbord på finkrogen ”Riva”. Vi får en suverän bouillabaise och har en skön utsikt över floden i solnedgången. I morgon fortsätter vi till en stad och ett land ingen av oss varit i, Luxemburg.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.