Resor med V

Mexiko

tillbaka

nästa

round-line-right-arrow

Ö i snabb förändring

Isla Holbox

Nu väntar några avslutande dagar på stranden, men Mexiko är ett väldigt stort land och det är långt till vårt resmål. Tidigt på morgonen lämnar vi Tehuantepec för en tre timmars bussresa tillbaka till Oaxaca. Därifrån tar vi flyget, först till Mexiko City och sen vidare till Cancún. Sen sitter vi i ytterligare tre timmar i en minibuss på skraltiga vägar upp till färjeläget Chiquilá och till sist åker vi färja en halvtimme innan vi äntligen når fram till vårt mål, Isla Holbox. När vi kommer fram har månen stigit upp.

Holbox (uttalas oftast ”holbosj”) är egentligen mest en stor sandrevel ute i havet norr om Yucatán, och det är bara den västra spetsen som är bebyggd. Det är en semesterö, men hittills inte så våldsamt exploaterad som t ex Isla Mujeres, där vi var för några år sedan. Men utvecklingen går fort även här, vi har hört om besökare som för bara tio år sen kom till en stillsam liten fiskeby med en handfull hotell. Idag finns ett centrum där nattklubbar och barer håller igång ett party som pågår varje kväll, och runt omkring ligger säkert ett hundratal hotell. Flera är så nya att de inte har några gäster än. Om några år kommer det troligen att vara lika illa här som på Isla Mujeres. Då kommer de sandiga vägarna att vara asfalterade.

SPRILLANS NYTT. OCH TOMT

Men bara några kvarter från öns bultande centrum är det faktiskt väldigt tyst och lugnt. På stränderna är det åtminstone så här års rätt glest med folk. Vi bor så till att vi bara behöver ta ett kliv ut från vårt hotell så är vi på stranden. Vattnet är kristallklart så länge det inte blåser och har en temperatur på gissningsvis 22-23 grader. Precis lagom. Jag kan ägna mig åt min favoritrutin och ta ett bad före frukost.

I Holbox finns det gott om erbjudanden om olika aktiviteter och utfärder. Men priserna är så höga att vi avstår. I stället följer vi med strömmen av människor som varje förmiddag går förbi på stranden. Några kilometer österut finns en av öns få sevärdheter, men det säger väl en del att det är… en sandbank..! Visserligen vid en typ av ”naturskyddsområde”, men det har vi sett på nära håll och det är mest en avstjälpningsplats, bland annat för de surfingaktiviteter som pågår på stranden. Det ska finnas flamingo här, men tydligen inte så här års. Vi ser däremot många andra fåglar, till exempel pelikaner, men de finns ju överallt, och  vadarfåglar med långa ben och näbbar. Och kungstärnor som vi såg i Belize.

Eftersom vi nu är i en turistort är det inga som helst problem med att hitta bra matställen. Första kvällen testar vi en utmärkt japansk restaurang och är glada för att äntligen få känna andra smaker än de mexikanska som vi börjar bli rejält trötta på. En annan kväll blir det italienskt och en tredje unnar vi oss grillad lobster. Här finns de flesta matstilar representerade. Och är man törstig behöver man aldrig ta många steg.

När turismen ökade i Holbox fick det som konsekvens att fler djur blev skadade i trafiken. Någon förstod att alla dessa hundar, katter och tvättbjörnar måste tas om hand och startade Refugio Holbox Animal Sanctuary, en volontärorganisation som tar hand om skadade djur, matar dem, rehabiliterar dem (om det går) och släpper ut eller finner nya hem åt dem. En behjärtansvärd insats, men när vi är där kryllar det av hundar och katter, några ohjälpligt skadade. En stor hund kan inte gå på sina bakben, en katt har förlorat ett öga. Kommer någon att förbarma sig över dem?

Tvättbjörnar finns däremot inga just när vi är där. Men de är något av en plåga på Holbox. Ingen tycks veta hur de kommit hit, men de är aktiva på nätterna och då jagar de runt bland hotellens sopor.

En annan sevärdhet på Holbox är faktiskt solnedgången, och varje kväll står många människor på stranden för att följa skådespelet. Man kan också enkelt hyra cyklar för att ta sig runt på ön. Det är ganska laid back stämning på Holbox, det påminner lite om vad vi upplevde på Caye Caulker i Belize, men det är inte lika charmigt karibiskt som där. Fyra dagar gör oss faktiskt lite rastlösa. Men så är vi inte heller så bra på att bara ligga och sola och bada. Som ni säkert har förstått vid det här laget.

DET HÄR URDÅLIGA FOTOT ÄR DET ENDA DÄR VI VET ATT VI FÅTT MED EN TVÄTTBJÖRN

Lämna en kommentar

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.