Resor med V

Guatemala, Belize, Mexiko

Som en fiskeby på Sicilien

Flores

Vägen från Semuc Champey till Flores är ca sex timmar lång, delvis på samma usla vägar som vi kom dit på. Men nu har vi tänkt stanna och vila upp oss i Flores, en stad byggd på en ganska liten ö i en sjö, Lago Petén. Mayaindianerna var först med att bosätta sig här och idag är det en rätt charmig liten stad med mycket medelhavskänsla.

Gatorna är smala och husen som ofta är målade i klara färger ligger tätt. Känslan är välkomnande och det märks att många turister hittar hit. Hotell och restauranger hittar man överallt. Men i huvudsak är det definitivt invånarnas egna liv som dominerar.

Trafiken på Flores smala gator kan vara rätt intensiv. Det märkte vi så fort vi kom in i stan, då fastnade vi i en bullrig och virvlande gatudans med parad och fyrverkerier. Vi hade hamnat mitt i festveckan för ”La Chatona”, en docka som i olika upplagor dansas igenom staden både natt och dag. 

Vårt hotell hade en alldeles egen Chatona. Var denna fiestatradition kommer ifrån vet ingen men enligt en sägen var hon en mexikansk kocka i något gruvarbetarläger i bergen. Och hon var så uppskattad att hon nu föräras denna veckolånga fiesta i Flores. Då kan man inte sova, fyrverkeribomber smälls av hela natten igenom. I Guatemala älskar man när det smäller!

LA CHATONA
PÅ KVÄLLARNA FESTAS DET PÅ TORGET
PÅ FÖRMIDDAGARNA LIGGER GATORNA ÖDE

En dag tar vi en lancha, en liten passagerarbåt till andra stranden där det finns ett rehabcenter för omhändertagna vilda djur som varit offer för illegal handel. Här ser vi otroligt vackra katter som ozelot, puma och jaguar. Och så den bedårande lilla leopardkatten margay. Och mängder av papegojor och andra fåglar.

Men ska vi vara ärliga så är det ganska deprimerande att se djuren i vad vi tycker är alldeles för små hägn. Puman och margayen mår uppenbarligen dåligt och spindelaporna som i det fria ständigt är i rörelse sitter här mest stilla med nerböjt huvud. Några av djuren kommer senare att släppas ut men många är för gamla för att kunna klara sig i det fria. Man får i sitt stilla sinne den hädiska tanken att de kanske rentav hade det bättre i sin tidigare fångenskap.

Flores är ju omgivet av vatten så självklart finns här även i stan ett spännande fågelliv, främst naturligtvis fiskare:

Lago Petén är en märklig och mystisk sjö, vattennivån stiger eller sjunker under perioder på flera år. Man vet inte exakt vad som orsakar detta men troligen sker det på grund av vulkanisk aktivitet under sjöns botten. De senaste tio åren har vattnet stigit rätt mycket, vilket lett till att öar och byggnader har försvunnit under ytan. Man ser det tydligt på den här tjusiga paradbryggan:

Nu tar vi en taxi från Flores nedför huvudväg 13 och svänger av när vi nått kooperativet Nuevo Horizonte. Ett samhälle byggt av tidigare gerillasoldater i inbördeskrigets Guatemala. Följ med!

Lämna en kommentar

Jag som gör den här resebloggen heter Lars Aldman och jag har tidigare jobbat som journalist mm på SR och SVT. Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, journalist och fotograf.

Vår favoritsysselsättning är att resa runt i världen och se andra kulturer och samhällen. I flera år har vi äventyrat i Asien, Afrika och Latinamerika, och även naturligtvis i Europa. Och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen, och hoppas att ni vill följa med oss!

PS. På sajten aldmangallery.com hittar ni mina bilder från både när och (mest) fjärran. Djur, natur, samhällen och människor.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.

Jag heter Lars Aldman och har bl a jobbat som journalist mm på SR och SVT.  Och "V" som jag reser med är min älskade hustru Veronica, som också är journalist och fotograf. Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. I flera år har vi rest omkring i världens fyra hörn och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter och glädjeämnen på dessa upptäcktsfärder. Hoppas ni vill följa med!

Hej!

Vår senaste resa gick till Albanien där vi under tre veckor upplevde detta okända men så spännande och vackra land. Från de hisnande höga bergen i norr, de gamla städerna och de djupa floddalarna i landets mitt, till de långa stränderna med sitt klara vatten i söder. Klicka på Albanien och läs om landets dramatiska historia och dess vänliga och gästfria invånare.

NYTT!

There's now a new addition to the blog, about our trip to Albania. During three weeks we traveled up and down this unknown but beautiful country. From the high mountains in the north to the ancient towns and the deep valleys inland, to the sandy beaches and the clear green water in the south. Click on Albania in the map and read about its dramatic history and kind and hospitable people.

NEW!
I'm Lars Aldman from Sweden. I worked for many years at the Swedish National TV and Radio, but now my main interest is traveling around the world with "V", my lovely wife Veronica, who is a freelance journalist and photographer.
For the last ten years we have traveled through Asia, Africa, Latin America, and Europe. We love to experience different cultures and societies and we hope you'll join us!