Resor med V

Ö-liv

Det finns hos många av oss människor en fascination för öar. Det har det skrivits flera böcker om. Själv har jag i många år bott på en ö, medan V alltid har bott på fastlandet. Men när vi tittar bakåt på våra resmål genom åren så har påfallande många varit öar.  

NORRA ZANZIBAR MED ÖN MNEMBA INTILL

Ven, Sri Lanka, Kuba, Sardinien, Zanzibar och Pemba. Indonesien (som ju i sig helt består av en mängd öar). Belize och Isla de Mujeres, Galapagos och grekiska Ikaria. Det är något speciellt med öar, de är som små världar i sig. Men, såvida inte ön är alltför stor, ändå överblickbar för en besökare. Och folket som bebor öar har ofta en lite speciell mentalitet.

COLOMBO, SRI LANKA
STYLTFISKE VID MATARA, SRI LANKA

Ta t ex Ikaria, en rätt avlägsen och okänd ö i Egeiska havet. Det isolerade läget har i århundraden skulpterat fram ett envist och strävsamt folk som alltid ställer upp för och hjälper varandra. Med ett vänligt och rättframt sätt mot gäster. Inte undergivet eller smickrande, bara naturligt.

PANIGIRIA I PETROPOULI, IKARIA

Öarna skapar också sina egna varianter av kultur och traditioner. På Ikaria är det till exempel Panegiria, de nattliga byfesterna. Och på de indonesiska öarna utförs olika slags religiösa manifestationer, olika för olika religioner. På Kuba är det naturligtvis musiken och dansen. Och så vidare.

OMAJA, KUBA

Stora öar är naturligtvis mer mångfacetterade. På till exempel Kuba är variationer i naturen och mentaliteten tydliga mellan väster, mitten och öster. I Belize, på de nära grannöarna San Pedro och Caye Caulker är stämningen sinsemellan helt olika. Caye Caulker är nästan löjligt avslappnat och leende, San Pedro lite mer tillknäppt och stifft, det är ungefär som skillnaden mellan Göteborg och Stockholm. Om man vill hårddra.

CAYE CAULKER

Sri Lanka är som en enklare och lugnare variant av den hetsiga och ibland förvirrande jättegrannen Indien. Och prinsön Buyukada är en lantlig skärgårdsoas på precis lagom avstånd från den kaotiska jättestaden Istanbul.

Men kanske den mest överraskande av våra ö-upplevelser uppstod på helt nära håll, och inte alls i havet utan i den danska Limfjorden som skär itu Jylland från väster till öster. Där ligger Livö, ett naturreservat som tidigare var ”vanföranstalt”, där man gömde undan människor som vi idag kallar “intellektuellt funktionshindrade”. Idag är Livö ett ekologiskt mönsterjordbruk och ett ganska okänt sommarparadis. 

Du kan läsa Vs artikel om Livö i tidningen Lantmannen här.

BYGATAN PÅ LIVÖ, DANMARK (OFF-SEASON)

Öar är ibland som ens barn, man förstår ganska snabbt att de har olika personligheter. Och de har definitivt olika sätt att hantera turismen. Själva uppskattar vi allra mest de som behåller sin egenhet och gärna släpper in oss i gemensamheten på sina egna villkor, inte på våra.

Lämna en kommentar