Resor med V

Norrland

Resor med V

Norrland

Forsar, fjäll och fotvandring

Del 1, Kukkolaforsen

Den svenska fjällvärlden blir alltmer populär och vandringsleder och övernattningsställen fylls allt mer av folk som vill uppleva den mäktiga naturen i norr. Och det gäller även oss. V är född här uppe men jag hade aldrig varit längre norrut än Luleå. Så den här resan är hennes sätt att visa mig sina rötter. Vägen dit är lång, men E4:an har ju också sina poänger…

Fem i topp i Norrland:

  1. Sevärdheter: Allt! De blånande fjällen i Kebnekajsemassivet, fjällskogarnas vandringsleder,  de vilda forsarna, naturens färgprakt och inte minst den fantastiska tystnaden. Med mera.
  2. Bo och äta: Varje plats har sina speciella möjligheter. Huvudorter som Björkliden och Abisko har stugbyar och hotell med restaurang, vandringslederna har övernattningsstugor (kolla på STF:s webb). Andra mer udda ställen omnämns i texten.
  3. Uppleva: Vandringsleder av varierande svårighetsgrad finns på många håll, t ex Björkliden, Abisko och Nikkaluokta. Mellan de sistnämnda går Kungsleden.
  4. Bad: Det går att bada i Torneträsk, vid Rakkasjokks utlopp. Men fjällsjöar är mycket kalla. I större delen av Norrland, särskilt i Tornedalen badar man mycket bastu. 
  5. Annat: Bästa maten upplevde vi på Abisko Mountain Lodge, Enoks vid Laddjujauvre och i särklass på Arctic Gourmet i Kaalasjärvi.
DRAGON GATE I TIERP
HÖGA KUSTEN-BRON

Första resmålet är Kukkolaforsen i Torne älv. Dit tar det oss två dagar att köra. Samhället Kukkola ligger vid  forsen ungefär en och en halv mil norr om Haparanda, och det är en gammal by där fiskare och bönder bodde. Men som nu blivit en turistanläggning med camping, stugby och en mindre hotelldel. Här finns en bra restaurang och ett litet museum som visar ortens historia.

KUKKOLA GAMLA BY

Sommartid finns i Kukkola flera aktiviteter att välja på, men det visar sig för oss vara mer i teorin än i verkligheten. För det första; Bastubad. Det finns några små runda bastuhus på området, men i pandemitider känns de alldeles för trånga. Sen har något som kallas Bastuakademien öppen bastu tre torsdagar under den korta sommarsäsongen, men vi lyckas missa samtliga. Man kan även fiska sik i forsen på ett gammalt sätt, med en långskaftad håv. Men tyvärr finns det ingen sik i forsen nu, den har inte vandrat upp från havet än. Sista chansen – forsränning? Nä, det kräver åtta personer anmälda, och den familjedominerade besöksgruppen är uppenbarligen inte så sugen. Men på den finska sidan är det full fart i forsen!