Resor med V

Sri Lanka

tillbaka

Lurade igen så in i parken

Colombo del 2

Vi har faktiskt problem att överhuvud taget hitta något trevligt matställe i Colombo. En kväll snurrar vi runt i Kolupitaya, söder om Galle Green, där vi också hört att det ska finnas bra restauranger. Men vi hittar ingenting. Vi ber en taxichaffis om hjälp men även han får problem.

Till slut hittar han ett par våningar upp i ett kontorshus ett ställe som heter Raja Bojun. Vi är först lite skeptiska till den väldigt simpla inredningen men det visar sig att dom har en currybuffé som är något i hästväg. Biff och fläsk och fisk och grönsakscurry, den ena starkare än den andra och det går åt mycket vätska. Jag äter allt utom räkcurryn. Men V testar  den och blir såklart magsjuk.

Vi besöker den stora Virahamadevi-parken, en grön lunga i Colombo. Och en vänlig man kommer fram, visar en legitimation som antyder en parkvaktsfunktion och erbjuder sig att guida oss. Han kan namnen på alla träd och buskar men när vi är klara sträcker han fram handen och vill ha en dusör. V försökte varna mig innan men jag har såklart gått på ännu en scam, en som är väldigt vanlig i Sri Lanka. Folk visar upp mer eller mindre fantasifulla ”legitimationer” och börjar guida en utan att man bett om det. Det gäller att säga nej redan från början.

Söder om Kolupitaya finns ett lugnt och vackert område med många ambassader och cricketplaner. Vid en av dem, Columbo Cricket Club, hittar vi ett hus med en liten bar på taket, Floor by O! Heter den. Där har alla rätter namn efter kända låtar. Det är bara vi där, plus ett gäng med unga män, smart klädda och med mycket glans i sina frisyrer.

Vi tar oss till järnvägsstationen en eftermiddag för att köpa biljetter till ett tidigt tåg nästa morgon. Man kan inte köpa biljetter tidigare än 24 timmar före avgång här. Men utanför järnvägsstationen är något på gång. Ett femtital män i vita kläder demonstrerar med plakat och talkörer. Ingen låtsas bry sig om dem, alla passerar utan att titta upp.

Männen är muslimer som protesterar mot en händelse några dagar tidigare i en by några mil söder om Colombo. En buddhistisk mobb attackerade muslimska hem och slog ihjäl ett antal personer. 

Vi föreställer oss ofta buddhismen som en fredlig religion, men på Sri Lanka är den djupt lierad med statsapparaten och betraktas allmänt som en pådrivare i ett sedan länge pågående folkmord riktat mot minoriteter som tamiler, muslimer och kristna. Det är inte så många år sen det blodiga inbördeskriget då den lankesiska armén med kinesiskt vapenstöd krossade en tamilsk gerillarörelse. Och oron finns kvar, även om den sällan kommer upp till ytan. Men det är knappast något som turister märker. Vi undviker ändå norra delen av Sri Lanka där striderna var som blodigast.

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.